Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Aπό τι υποφέρετε; από Ύπαρξη - Επιστρέφει η παράσταση της ομάδας Αμάλγαμα

Μετά από 47 επιτυχημένες παραστάσεις σε Αθήνα και Κύπρο -που παρακολούθησαν περισσότερους από 1500 θεατές- ξεκίνησε το νέο κύκλο παραστάσεων στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, 7 και 14 Οκτωβρίου 2018, στο χώρο Αμάλγαμα (είσοδος ελεύθερη με συνεισφορά).
 
Το νέο έργο της Μαρίας Γοργίας  και η ομάδα του Αμάλγαμα ασχολείται με το διαιωνικό ζήτημα της μη αποδοχής του Θανάτου, της φθοράς του σώματος αλλά και της ουσιαστικής σύνδεσης και «κυκλικής» σχέσης μεταξύ Ζωής και Θανάτου. Η ποίηση και κυρίως η προσωπικότητα του πολύ σημαντικού ποιητή Νίκου Καρούζου αποτελούν τη βασική πηγή της εμπιστοσύνης του χορογράφου καθώς συνδυάζονται και αναζωογονούν τις δικές τους ανησυχίες όσον αφορά την ανθεκτικότητα του σώματος, καθώς και τα αδιάφορα και ταραγαντικά ερωτήματα για το θάνατο και την ύπαρξη. Με επιλογές από τους λεγόμενους του στις παρεμβάσεις που κατά καιρούς έδωσε, («Συνεντεύξεις του Νίκου Καρούζου», εκδόσεις Ικάρος) αλλά και από την ποιητική του δουλειά, ο χορογράφος στοχεύει να αναδείξει τη φυσιογνωμία ενός σπάνιου ανθρώπου που δεν διήρκεσε, δεν πήγε με Νερά κανενός συστήματος,
Ο χώρος του Αμαλγαμά στο Μενάνδρου έχει αλλάξει και διατηρείται όμως τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά του, έτσι ώστε να παραπέμπει σε κάποιες σκηνές σε πισίνα.Αν η θάλασσα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην καρούζου ποιητική, εδώ επιλέγεται η μπουκάλι σε μπουκουλάκια νερού, δημιουργώντας αντιφάσεις και συμβολισμούς, αλλά και ομόφωνες εννοίες με μερικούς από τους λεγόμενους του ποιητή: «Σας θέλεις λιγάκι τρέλες, να ξεπεράσεις από τις κυριολεκτικές λέξεις της φιλοσοφικής διαλεκτικής, να ξεπεράσεις. Η ζωή δεν θέλει πώμα ».
Οι θεατές καλούνται και σε αυτό το έργο να «συνωμοθούν» με τους ερμηνευτές ακολουθώντας τις οδηγίες τους, που σε κάποιες σκηνές τους ζητούν να ακολουθήσουν την διαδικασία προσέλευσης στο χώρο αυτού του ξεχωριστού Κέντρου-Θέατρο ....
Στο έργο πρωταγωνιστεί η νεότατη, δυναμική Δάφνη Σταθάτου, ως το σώμα της ψυχής του Καρουζού, θα μπορούσε να πει κανείς, το νεανικό, φλογερό σώμα που παλεύει με «την παγίδα της ύπαρξης» * ... Ο άνθρωπος με τις έντονες αντιφάσεις, ο Νίκος Καρούζος, είναι στα μάτια της χορογράφου, ένα φλογερό, ταλαιπωρημένο παιδί. Οι δυο ακόμα Καρούζοι του έργου, ο υψόφωνος Λίθος Μεσσήνη που τραγουδάει, παίζει και κινείται, καθώς και η ίδια η χορογράφος, δεν πλαισιώνουν απλά τον πρωταγωνιστή, αλλά δημιουργούν ένα δραματουργικό όλον και ένα παιχνίδι μεταξύ του σώματος, του λόγου, της οπερατικής φωνής το αντικείμενο.
Η επιλογή του φύλου της Γυναίκας δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαία. Για άλλη μια φορά ο χορογράφος ασχολείται με το ζήτημα, έχοντας τα παιδιά να παίζουν και να μιλάνε τον «ανδρικό» λόγο του ποιητή, και συχνά «ανδρικά» λόγια σε αρκετές σκηνές.
Στις επιλεγμένες αριές από το συγκεκριμένο έργο του Μπαχ (Κατά Ματθαίον Πατή) έχουν προσαρμοστεί μέρη από ποιήματα του Καρούζου από την χορογράφο.
Τέλος, σε κάποιες σκηνές, παρουσιάζονται (όπως και στο προηγούμενο έργο του χορογράφου, «το Μοναπότι του Πύργου») ερασιτεχνικές ερμηνείες, έτσι ώστε να υπάρχει το στοιχείο της ακατέργαστης και οπίσθιου ρεαλισμού, και να συγχέουμε την πραγματική με την παραστασιακή-αναπαραστατική. 
 
 
Σύλληψη-χορογραφία-σκηνοθεσία: Μαρία Γόργια
Ερμηνεύουν: η Δάφνη Σταθάτου, η υψόφωνος Λήτω Μεσσηνή και η Μαρία Γόργια
Κείμενα από διατριβές και Ποιήματα του Νίκου Καρούζου
Επιλογή κειμένων-προσαρμογή ποιημάτων σε λυρικά τραγούδια και κείμενα: Μαρία Γοργία
Δραματουργική Επιμέλεια: Μιράντα Βατικιώτη
Κοστούμια και σκηνογραφική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ζαμανής
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Μουσική: Κατά Ματθαιίων Πάθη, Σεμπάστιαν Μπαχ
Συμμετέχουν: Στέλλα Ατζεμη, Μαρίνα Μπάμπαλη, Παύλος Λαουτάρης, Λένα Μπαμπασάκη 
Φωτογραφίες: Αγγελική Σβορρώνου και Βαγγέλης Αγγελάκης
Βίντεο τρέιλερ: Περικλής Μαθιέλλης
Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου 
 
Χώρος Αμαλγαμά
Μενάνδρου 47, 5ος όροφος, Αθήνα
 
Παραστάσεις: 30 Σεπτεμβρίου 2018 και 7, 14 Οκτωβρίου 2018
ώρα έναρξης 21.00 / διάρκεια: 75 λεπτά
είσοδος ελεύθερη με εισφορά
απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο 6944686991 και στο 6975619682
ο χώρος δέχεται αυστηρά μέχρι 45 άτομα
 
Η παραγωγή του έργου «από τι υποφέρε; από Ύπαρξη »επιχορηγήθηκε από την ΥΠΟΠΟΑ και το Αμάλγαμα.

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία