Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Οι πρεμιέρες που δεν θέλουμε να χάσουμε το 2018!

Από την Αριλένα Δημητρίου και την Νατάσα Καλογήρου

Πλούσια η θεατρική παραγωγή και αυτή τη σεζόν. Εμείς ξεχωρίσαμε τις  πρεμιέρες που δεν θέλουμε να χάσουμε και σας εξηγούμε γιατί!

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

 

1.  «Αθανασία»

Το μέγιστο θέμα της ευθανασίας πραγματεύεται η παράσταση «Αθανασία», που κάνει νέο ξεκίνημα στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης από τις 8 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για την τρίτη θεατρική δουλειά του κινηματογραφικού σκηνοθέτη Χρήστου Δήμα, ένα δικό του κείμενο που αποκτά επί σκηνής τη μορφή τρισδιάστατης κινηματογραφικής αφήγησης.

Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους υποδύεται την Όλια, μια γυναίκα της οποίας η ζωή ξετυλίγεται από την παιδική της ηλικία μέχρι την ωριμότητα και βιώνει μεγάλες απώλειες.

Καθηλωτική και συνάμα εύθραυστη η Όλια του Χρήστου Δήμα, δίνει την ευκαιρία στην Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους να αξιοποιήσει κάθε πτυχή της ερμηνευτικής της δεινότητας.

Ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο στο οποίο συνυπάρχουν η συγκίνηση, το χιούμορ, ο θυμός, η οδύνη και η λύτρωση.

Πρεμιέρα 8/1

 

2. «Προδοσία»

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του νομπελίστα συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ ανεβαίνει στο Μικρό Παλλάς, σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου. Στη σκηνή θα δούμε τους Γιώργο Χρυσοστόμου, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και Κατερίνα Παπαδάκη.

Ο Οδυσσέας Πασπηλιόπουλος εκτός από σπουδαίος ηθοποιός αποδεικνύεται και ενδιαφέροντας σκηνοθέτης, καθώς με τα «Επτά χρόνια» στο Θέατρο Εμπορικόν έχει κάνει ήδη αίσθηση.

Πρεμιέρα 8/1

 

 

3. «Ρομπ/Rob»

Είστε έτοιμοι για μια παράσταση-ανορθόδοξη τελετή πάνω στη βία, τα στερεότυπα, τη μνήμη, την ταυτότητα, το λογικό και το παράλογο; Ο Ευθύμης Φιλίππου γράφει και ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί μια παράσταση για έναν κατά συρροή δολοφόνο. Γνωρίστε τον. Ένα δυνατό καστ ηθοποιών επί σκηνής: Χρήστος Λούλης, Γιάννης Κλίνης, Αγγελική Παπούλια, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Μαρία Σκουλά κ.ά.

Πρεμιέρα 17/1

4. «Γρανάδα»

Η Εταιρεία Θεάτρου Sforaris παρουσιάζει στο Από Μηχανής Θέατρο τη «Γρανάδα», το νέο θεατρικό έργο του Γιάννη Καλαβριανού. Τέσσερα χρόνια μετά το «Αβελάρδος και Ελοΐζα» ο Γιάννης Καλαβριανός, ο οποίος κέρδισε το Βραβείο «Κάρολος Κουν Δραματουργίας Ελληνικού Έργου» για το «Γιοι και Κόρες», επανέρχεται με τη συγγραφή ενός νέου έργου.

Η Γρανάδα, «η πόλη του καλού θανάτου», είναι ο τόπος όπου άρχισε να εκτυλίσσεται η ιστορία μιας σύγχρονης οικογένειας, πριν από 35 χρόνια. Το πρώτο και τελευταίο ταξίδι ενός ερωτευμένου ζευγαριού, ένα ατύχημα που ακολούθησε και μια συμφωνία σιωπής έδεσαν τις ζωές όλων, με φόντο την ιστορία της Ιωάννας της Τρελής. Η Ιωάννα, μια Ισπανίδα βασίλισσα χωρίς βασίλειο που πέρασε από την ίδια πόλη και έμεινε κλεισμένη σε ένα κάστρο 46 χρόνια πενθώντας για την απώλεια του συζύγου της, έγινε η έμμονη ιδέα του πατέρα της οικογένειας και εν αγνοία της τους σημάδεψε, 500 χρόνια μετά. Ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό για να ανατραπούν όλα, υπενθυμίζοντάς μας το απλούστερο: ότι από τότε που ξεκίνησε το αέναο ταξίδι της ζωής είμαστε εκτεθειμένοι στη μεγάλη χαρά και στη μεγάλη λύπη.

Η «Γρανάδα» είναι μια παράσταση για την απώλεια, τις συμπτώσεις που δένουν τις ζωές μας για πάντα, τις τροχιές των άστρων, τα γεγονότα που κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβούν, τους ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν.

Πρεμιέρα 31/1

 5. «Αμφιβολία»

Η «Αμφιβολία» («Doubt») βγήκε στις αίθουσες πριν από δέκα περίπου χρόνια σε σενάριο-σκηνοθεσία του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ και με πρωταγωνίστρια την εκπληκτική Μέριλ Στριπ και ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ. Στο Θέατρο Σφενδόνη θα δούμε τη θεατρική εκδοχή της, που θα σκηνοθετήσει ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης, με τους Ρούλα Πατεράκη, Νίκο Κουρή και Λίλα Μπακλέση.

Πρεμιέρα 31/1

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

6. «Λεωφορείον ο πόθος»

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός οδηγεί το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς σε μια εξίσου σκληρή εποχή κατάρρευσης πρώην ονείρων, σε κάποια άλλη γειτονιά, που επίσης ξέρει από ισορροπίες που αναπτύσσονται δύσκολα κοντά στα νερά – είτε πρόκειται για λιμάνι είτε για ένα ποτάμι μυθικό που γέννησε από τα νερά τον πόνο και τα οριστικά τραγούδια των νέγρων. Εκεί θα συναντηθούν τα αλύτρωτα πρόσωπα από το θρυλικό τραμ με την ονομασία «Πόθος», με κάποια άλλα αλύτρωτα, πιο κοντινά μας, ηθοποιούς αυτή τη φορά.

Στην παράσταση που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην Κεντρική Σκηνή Δημήτρης Ροντήρης, παίζουν οι: Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης, Θεοδώρα Τζήμου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Αdrian Frieling.

Πρεμιέρα 2/2

 

7. «Skylight»

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα σκηνοθετήσει τον Δημήτρη Καταλειφό και τη Λουκία Μιχαλοπούλου στο έργο του Ντέιβιντ Χέαρ «Skylight» («Φεγγίτης») σε μετάφραση Μιρέλλας Παπαοικονόμου ‒ο ελληνικός τίτλος δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί‒ και σκηνικά και κοστούμια της Αθανασίας Σμαραγδή, στο Θέατρο Εμπορικόν.

Το έργο έχει τιμηθεί με το Βραβείο Λόρενς Ολίβιε ως Καλύτερο Έργο της Χρονιάς. Η χημεία των πρωταγωνιστών είναι δοκιμασμένη, καθώς οι δυο τους έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στην «Ολεάνα» του Ντέιβιντ Μάμετ που σκηνοθέτησε η Ελένη Σκότη στο ίδιο θέατρο. Ο Μαρκουλάκης και η Μιχαλοπούλου θριάμβευσαν και στο «Θεό της Σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά.

 

8.«Υμπύ τύραννος»

Ο ταλαντούχος Μάνος Βαβαδάκης σκηνοθετεί και πάλι στο -1 του REX μετά το περσινό  «Μεγάλο Κρεβάτι» -που είδαμε στο Φεστιβάλ της Πειραματικής και θα ξαναδούμε φέτος. Αυτή τη φορά το στοίχημα είναι πιο δύσκολο καθώς καταπιάνεται με το έργο του Αλφρέντ Ζαρρύ.

Ο συγγραφέας, στα δεκαεπτά του χρόνια δημιουργεί μαζί με τους συμμαθητές του ένα κύκλο γραπτών επεισοδίων με «ήρωα» τον καθηγητή του μαθήματος Φυσικής. Ένα απ’ αυτά τα επεισόδια σχολικής «καζούρας», θα αποτελέσει μετέπειτα το έργο που έμελε να αλλάξει την πορεία του σύγχρονου θεάτρου.

Σε μια φανταστική Πολωνία, ο Υμπύ, λοχαγός των Δραγόνων, αποφασίζει με την προτροπή της γυναίκας του να ανατρέψει τον βασιλιά της χώρας. Αν και η ανταρσία αποκαλύπτεται, ο Υμπύ κατορθώνει να γλιτώσει, να κατασφάξει τη βασιλική οικογένεια και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Μεθυσμένος από τη δύναμη της εξουσίας και αποφασισμένος να πλουτίσει με τα χρήματα των υπηκόων του, ο λαίμαργος και θρασύδειλος τύραννος, κλέβει και φορολογεί ασύστολα τους πάντες, ενώ δεν διστάζει να δολοφονήσει όποιον στέκεται εμπόδιο στον δρόμο του.

Το έργο παρουσιάζει την καρικατούρα ενός φανταστικού δικτάτορα και παράλληλα είναι ένα αλληγορικό έργο που αποτυπώνει τη βουλιμία και τη βιαιότητα του νεωτερικού ανθρώπου.

Πρεμιέρα 7/2 θα παίζεται παράλληλα με το «Μεγάλο Κρεβάτι» που κάνει πρεμιέρα στις 14/2

9. «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας»

Η Μαρία Πρωτόπαπα επιστρέφει στη σκηνοθεσία, και μάλιστα πρωταγωνιστεί κιόλας, στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας ‒ η παραγωγή είναι της Kart Productions. Η ίδια διασκευάζει το έργο της Έμμα Ρέγιες «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας». Η Κολομβιανή Έμμα Ρέγιες μεγάλωσε αποκλεισμένη σε μοναστήρι και κατέληξε διάσημη καλλιτέχνιδα, με τον Πικάσο και τον Ντιέγκο Ριβέρα να υποκλίνονται στο ταλέντο της. Το βιβλίο «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας» περιλαμβάνει τις 23 επιστολές που η Ρέγιες έστελνε στο φίλο της Χερμάν Αρσινιέγας, στις οποίες περιγράφει τις σκληρές συνθήκες της παιδικής ηλικία της. Το 1969 εκείνος διαβάζοντας την πρώτη επιστολή συγκλονίστηκε και αποφάσισε να δείξει τα κείμενα στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος ενθάρρυνε τη Ρέγιες να συνεχίσει το γράψιμο. Η αλληλογραφία κράτησε έως το 1997. Μετά το θάνατό της ο Αρσινιέγας δημοσιοποίησε τις επιστολές.

Πρεμιέρα 12/2

 10. «Jesus Christ Superstar»

Το αξεπέραστο, κλασικό, πολυβραβευμένο μιούζικαλ των Andrew Lloyd Webber και Tim Rice, σταθμός στην ιστορία του θεάματος παγκοσμίως, έρχεται στο Θέατρο Ακροπόλ.

Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα, σε σκηνοθεσία και απόδοση στα ελληνικά της Θέμιδος Μαρσέλλου, με 30 ηθοποιούς, τραγουδιστές-χορευτές επί σκηνής και δεκαμελή ζωντανή ορχήστρα, θα ταξιδέψει και θα συγκινήσει κάθε θεατή, με τα υπέροχα τραγούδια του Andrew Lloyd Webber και το πάντα επίκαιρο κείμενο του Tim Rice!

Στο ρόλο του Ιησούς ο Αιμιλιανός Σταματάκης, του Ιούδα ο Ησαΐας Ματιάμπα, της Mαρίας Μαγδαληνης η Ήβη Αδάμου και του Ηρώδη ο Νίκος Μουτσινάς.

Πρεμιέρα 8/2

 11. «Cabaret»

Η δεύτερη μεγάλη παραγωγή που θα δούμε στο Παλλάς μετά την «Μαντάμ Σουσού» είναι το θρυλικό μιούζικαλ «Cabaret» σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη. Στο ρόλο της Σάλι Μπόουλς θα δούμε την ποπ τραγουδίστρια Τάμτα. Ο Τάκης Ζαχαράτος θα κρατήσει τον ρόλο του Κομπέρ. Στην παράσταση θα απολαύσουμε τις χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου, ενώ τους στίχους των τραγουδιών έχει γράψει η Αφροδίτη Μάνου. Στη σκηνή, ένας πολλά υποσχόμενος θίασος: Κατερίνα Διδασκάλου, Τάσος Νούσιας, Βασίλης Μπισμπίκης, Ευθύμης Ζησάκης κ.ά.

Πρεμιέρα 7/2

 

ΜΑΡΤΙΟΣ

12. «Βάκχες»

Ο Άρης Μπινιάρης μετά τη μεγάλη καλοκαιρινή επιτυχία του σκηνοθετεί τώρα σε κλειστό χώρο, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε μετάφραση του Γιώργου Χειμώνα. Το εγχείρημα θα στηρίξει μια δυνατή ομάδα ηθοποιών: Γιώργος Γάλλος, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστος Λούλης, Άρης Μπινιάρης, Εύη Σαουλίδου.

Όταν η ροκ μουσική ηλεκτρίζει τον ποιητικό λόγο του Ευριπίδη, όταν η πανκ βάζει στην πρίζα το μύθο που αφορά τις «Βάκχες», τότε ο μεγάλος θεός Διόνυσος παίρνει το μικρόφωνο και τραγουδά. Στις «Βάκχες» (407 π.Χ.) ο Ευριπίδης εξιστορεί την κάθοδο του Διονύσου στη Θήβα, προκειμένου να επιβάλει τη λατρεία του. Ο βασιλιάς Πενθέας αρνείται να αποδεχτεί το νέο θεό και υπομένει την εκδίκησή του.

Μια συναυλιακή θεατρική παράσταση που θα σε κάνει να αναρωτηθείς τι συμβαίνει όταν έρχεται η ώρα να περάσεις στη νέα εποχή; Ποιες είναι οι αντιστάσεις μιας κοινωνίας στο καινούργιο και το διαφορετικό; Υπάρχει κάποια χρυσή τομή ανάμεσα στην ελευθερία και στο δογματισμό; Άκου και δες μια παράσταση-συναυλία που στοχεύει να ξυπνήσει όλες τις αισθήσεις σου και να βάλει φωτιά στις σκέψεις σου.

Πρεμιέρα 28/3

 

13. «Η Λεονή εν αναμονή ή το όμορφο κακό»

Το έργο αναφέρεται στην εγκυμοσύνη της Λεονή και στην περιπέτεια που βιώνει έως τη στιγμή που θα φέρει στον κόσμο το παιδί. Ένα σπάνιο έργο με την καυστική γραφή του Φεϋντώ, που σαρκάζει την αστική κοινωνία της Ευρώπης και τις μικροπρέπειές της, ακόμα και όταν πρόκειται για δραματικές οικογενειακές στιγμές.

Στη Ελλάδα ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κεφαλά. Ερμηνεύουν οι Νίκος Γιαλελής, Όλγα Δαμάνη, Αγαπητός Μανδαλιός, Μάνια Παπαδημητρίου, Βιργινία Ταμπαροπούλου κ.ά.

Πρεμιέρα 16/3

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ- ΜΑΙΟΣ

14. «Ο ηλίθιος»

Ο Νίκος Διαμαντής θέτει επί σκηνής, στην Κεντρική Σκηνή Δημήτρης Ροντήρης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τις ερωτήσεις του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι: Τι είναι η αγάπη; Τι σημαίνει «καλός» άνθρωπος; Πόσο δύσκολο είναι να είσαι καλός; Στην εποχή μας, και σε κάθε εποχή, «χωράνε» οι καλοί άνθρωποι; Και πάνω από όλα υπάρχει περίπτωση να μην τους «σταυρώσουμε»; Στο μυθιστόρημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι κεντρικός ήρωας είναι ο πρίγκιπας Μίσκιν… Ο «Ηλίθιος» είναι η εικόνα μιας κοινωνίας που θέλει να ξορκίσει το κακό και μοιάζει να αναζητά το καλό.

Στην παράσταση παίζουν οι: Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρία Κίτσου, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιώτα Φέστα κ.ά.

Πρεμιέρα 13/4

 

15. «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης»

Μετά την εκπληκτική παράσταση του Ζοέλ Πομερά ο αγαπημένος Νίκος Μαστοράκης επιστρέφει στο Υπόγειο του Θέατρο Τέχνης με το έργο του Έντεν φον Χόρβατ και ένα υπέροχο καστ πρωταγωνιστών: Μάγια Λυμπεροπούλου, Ναταλία Τσαλίκη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Θάνος Τοκάκης, Νίκος Αλεξίου, Δημήτρης Δεγαΐτης κ.ά.

«Τίποτε δεν μας δίνει τόσο την αίσθηση του άπειρου όσο η βλακεία».

Η νεαρή Μαριάννε θέλει να αντισταθεί στην ανοησία του κόσμου που την περιβάλλει. Προσπαθεί να ξεφύγει από το τέλμα της καθημερινότητας, διαλύει τον αρραβώνα που της έχει επιβάλει ο πατέρας της και ρισκάρει τη ζωή της ακολουθώντας έναν γοητευτικό τυχοδιώκτη που ζει από τον ιππόδρομο. Όμως πολύ σύντομα μέσα από ένα δύσβατο οδοιπορικό και πολλές άτυχες περιπέτειες θα οδηγηθεί εξαντλημένη και πάλι στην αγκαλιά του πρώην αρραβωνιαστικού της: ό,τι πεισματικά και ηρωικά προσπάθησε να αποφύγει, της απονέμεται στο τέλος ως νομοτελειακή δικαιοσύνη, ενώ γύρω της η ανοησία συνεχίζει να βασιλεύει θριαμβευτικά. Η δράση του έργου τοποθετείται χρονικά την περίοδο του Μεσοπολέμου, λίγο πριν από την άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη. Το πολιτικό σκηνικό μέλλει να αλλάξει δραματικά, οι άνθρωποι όμως προς το παρόν ζουν ευτυχισμένοι στην ηθελημένη άγνοιά τους – χορεύοντας, φλερτάροντας και φλυαρώντας άσκοπα, ενώ το τέρας του φασισμού παραμονεύει απειλητικά.

16. «Φάρσες και ηθικολογίες»

Έξι θεατρικά μονόπρακτα παιδαγωγικού και ηθικολογικού χαρακτήρα από τον καυστικό Γάλλο συγγραφέα Οκτάβ Μιρμπώ της Μπέλ Επόκ.

Η αγάπη είναι μια κοροϊδία, ο γάμος ένα τέλμα.Η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτους έχει κλονιστεί ή μάλλον ποτέ δεν υπήρξε.

Η κατάρρευση της πεποίθησης πως η πολιτεία παράγει κοινωνικό έργο. Ο νόμος, καταπιεστικός. Η εξουσία, υπερβατική και ανεύθυνη. Η αστυνομία, αυθαίρετη και κατασταλτική. Ο διαχωρισμός των τάξεων και η παραπληροφόρηση του Τύπου δημιουργούν έναν παθητικό και περήφανο πολίτη που μας κάνει να γελάμε με ό,τι θα έπρεπε να μας απελπίζει. Το δηκτικό χιούμορ και η ευαισθησία του συγγραφέα μάς υπενθυμίζουν ότι «είμαστε στο βούρκο μέχρι τα μπατζάκια κι ακόμα αυτάρεσκα χτενιζόμαστε».

Στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία Σταυρούλας Κοντοπούλου και Ζωής Μυλωνά.

Πρεμιέρα 16/4

 

17. «Βάτραχοι Project»

Πώς θα παιζόταν ένα έργο του Αριστοφάνη σε μια μικρή κλειστή σκηνή, δίχως χορούς και πανηγύρια, δίχως την υποχρέωση του «μεγάλου θεάματος» που όλοι αναμένουν στα ανοιχτά θέατρα;

Η παράσταση θα ανέβει σε σκηνοθεσία και διασκευή του Νίκου Χατζόπουλου και παίζουν τέσσερις νέοι ηθοποιοί μαθητές του από τη σχολή: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Χρήστος Κοντογεώργης, Μιχάλης Πανάδης,

18. «Μάκμπεθ-Λαίδη»

Η τραγωδία «Μάκμπεθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από δύο ηθοποιούς, έναν άντρα και μια γυναίκα σε σκηνοθεσία και διασκευή του Δημήτρη Μυλωνά. Στη σκηνή θα δούμε τον Ηλία Μελέτη και την Άννα Ελεφάντη. 

Ένα αδυσώπητο παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσης, στο οποίο όλοι οι ρόλοι ερμηνεύονται από Εκείνον κι Εκείνη, για να χαθεί κάποια στιγμή η διαχωριστική γραμμή της προέλευσής τους και να ξεδιπλωθεί επί σκηνής ένα ατελείωτο γαϊτανάκι εναλλασσόμενων φύλων, ρόλων και επιθυμιών. Ο Μάκμπεθ και η Λαίδη Μάκμπεθ, εγκλωβισμένοι σε ένα κοινό πεπρωμένο βαμμένο με αίμα κι ενοχή, ενσαρκώνουν μια ένωση άνευ όρων και κανόνων και έρχονται να καταθέσουν τη δική τους εμπειρία για τη γοητεία της εξουσίας και την αιώνια πάλη των δύο φύλων.

ΙΟΥΝΙΟΣ

19.  «Τίμων ο Αθηναίος»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του εθνικού θεάτρου υπογράφει τη σκηνοθεσία στο εμβληματικό έργο του Σαίξπηρ και αυτό από μόνο του είναι πολλά υποσχόμενο. Τη μετάφραση υπογράφει ο Νίκος Χατζόπουλος και στη σκηνή θα δούμε ένα δυνατό καστ και στον ομώνυμο ρόλο τον Βασίλη Ανδρέου.

Ο Στάθης Λιβαθινός επιστρέφει στον Σαίξπηρ με ένα από τα πιο αινιγματικά και γοητευτικά έργα του μεγάλου δραματουργού και με έναν ήρωα που έχει «υμνηθεί» μες τους αιώνες όσο λίγοι. Από τον Αριστοφάνη, τον Στράβωνα, τον Πλούταρχο, τον Διογένη, τον Φρύνιχο, τον Αντιφάνη ως τον Μένανδρο και τον Σαίξπηρ, ο Τίμων ο Αθηναίος παραμένει ένα διαχρονικό κωμικοτραγικό σύμβολο για τον άνθρωπο που χάνει την πίστη του στον Άνθρωπο.

 

 

Πρεμιέρα 1/6 στη κεντρική σκηνή του Τσίλλερ

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία