Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

«Μολιέρος» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ: Τότε και Τώρα Κύριο

Το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021, το Εθνικό Θέατρο πρόκειται να προβάλλει σε πρώτη παράσταση μέσω live streaming τον Μολιέρο – Εταιρεία Υποκριτών του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

Αναπόφευκτα, στον νου μού ήρθε μια άλλη παράσταση του ίδιου έργου, σκηνοθετημένη επίσης από τον Σ. Λιβαθινό, επίσης στο Εθνικό Θέατρο. Πρόκειται για την παράσταση που είχε ετοιμάσει για την, νεοσυσταθείσα ακόμα τότε, Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, κατά τη θεατρική περίοδο 2004-2005. Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα παράσταση, την οποία σκηνοθέτησε ο ίδιος, ο οποίος ηγούνταν της Πειραματικής Σκηνής, ενώ στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου βρισκόταν τότε ο Νίκος Κούρκουλος.

molieros3

Ο θίασος αποτελούνταν από νέους, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους τότε ηθοποιούς. Ανάμεσά τους, οι Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Μαίρη Μπουγά, Ελένη Ρουσσινού, Ναταλία Στυλιανού, Άρης Τρουπάκης, Γιώργος Φριντζήλας και αρκετοί ακόμα που πλαισίωναν τον πολυμελή θίασο. Την μετάφραση υπέγραφε ο Λεωνίδας Καρατζάς, ενώ τα τραγούδια είχε μεταφράσει ο Στρατής Πασχάλης. Την μουσική είχε γράψει ο Θοδωρής Αμπαζής και τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια είχε επιμεληθεί η Θάλεια Ιστικοπούλου.

molieros

 

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο όταν πρωτοπαίχτηκε (στις 16 Φεβρουαρίου 1936) στο «Θέατρο Τέχνης» του Κονσταντίν Στανισλάβσκι, λογοκρίθηκε, απαγορεύτηκε και κατέβηκε από τη σταλινική Σοβιετική Ένωση μετά από μόλις 7 παραστάσεις, καθώς θεωρήθηκε ότι ασκούσε κριτική στο τότε πολιτικό καθεστώς της χώρας. Ο Μπουλγάκοφ, είχε δημιουργήσει ένα έργο, το οποίο παρουσιάζοντας την εποχή του Μολιέρου και αναφερόμενο στον Λουδοβίκο, άσκησε δριμύτατη κριτική στο σταλινικό καθεστώς που ήλεγχε και κατέπνιγε τον ίδιο και τους σύγχρονούς του. Ο συγγραφέας είχε ήδη ταλαιπωρηθεί πολλά χρόνια με το συγκεκριμένο έργο, καθώς κάποια χρόνια νωρίτερα του είχε επιτραπεί να ανεβάσει το έργο μόνον στη Μόσχα ή στο Λένινγκραντ, ενώ του είχε επίσης απαγορευτεί να χρησιμοποιήσει τον υπότιτλο, δηλαδή Εταιρεία Υποκριτών.

Ένα έργο το οποίο παίζει με το «θέατρο-μέσα-στο-θέατρο», αποτελεί καθρέφτη όχι μόνον της εκάστοτε πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης μιας χώρας, αλλά και του ίδιου του θεατρικού χώρου, γεγονός το οποίο καθιστά εξαιρετικό επίκαιρο, αν μη τι άλλο.

Ο Σ. Λιβαθινός, καλός γνώστης της Ρωσικής κουλτούρας και πολιτισμού, παρουσίασε το αιρετικό, θα έλεγα, αυτό έργο πριν από 17 χρόνια, με έναν νέο θίασο, ενώ προσπαθούσε να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα του Ν. Κούρκουλου. Σήμερα, το ανέβασμα του έργου από τον ίδιο, ο οποίος είναι πλέον πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, μοιάζει σχεδόν με στοίχημα.

 

Κλείστε τις θέσεις σας για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου εδώ

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία