Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 
Από τη Νατάσα Κωνσταντινίδη
 
«Η Βασίλισσα του εγκλήματος»: με αυτόν τον τίτλο είναι γνωστή η Αγγλίδα συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι, η οποία έχει στο ενεργητικό της ογδόντα τουλάχιστον αστυνομικά μυθιστορήματα, με βασικό πρωταγωνιστή τον δαιμόνιο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, γεγονός που την καθιστά τη σημαντικότερη εκπρόσωπο του είδους. Ο ιδιοφυής ντετέκτιβ Πουαρό με το περίεργο μουστάκι και τη βέλγικη προφορά έγινε διάσημος στα πέρατα του κόσμου για την αποτελεσματικότητα του στο να εξιχνιάζει εγκλήματα. Τα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι έχουν κάνει ρεκόρ πωλήσεων. Ρεκόρ που ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα στα Αγγλικά, ενώ έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον εκατό γλώσσες με ανάλογη επιτυχία. Εξάλλου, διασκευές των έργων της έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο ουκ ολίγες φορές. Εν προκειμένω, το αριστούργημα της «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» του 1934, βγήκε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1974 και τελευταία το 2017, ενώ την ίδια τύχη είχε και «Το έγκλημα στον Νείλο» και πολλά άλλα. Όπως ήταν φυσικό η επιτυχία μεταφέρθηκε και στο θέατρο. Στο Λονδίνο από το 1952 μέχρι σήμερα παίζεται «Η Ποντικοπαγίδα» της. Αν και θεατρικά ανεβάσματα έργων της έχουμε παρακολουθήσει στην Αθήνα αρκετές φορές, είναι η πρώτη φορά για «Το έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη. Η απόδοση του μυθιστορήματος σε θεατρικό κείμενο είναι του Κεν Λούντβιχ.
 
Ο Πουαρό έχοντας φέρει εις πέρας την πιο δύσκολη υπόθεση που είχε ποτέ αναλάβει, φεύγει από την Κωνσταντινούπολη με πρόθεση να κάνει διακοπές. Επιθυμεί να ταξιδέψει με το Όριεντ Εξπρές. Τυχαία συναντά τον παλιό του φίλο και διευθυντή της σιδηροδρομικής εταιρίας κύριο Μπουκ, που ταξιδεύει στη Λωζάννη για δουλειές, ο οποίος τελευταία στιγμή του εξασφαλίζει μια θέση, αν και το τρένο ταξιδεύει γεμάτο. Μια τρομερή χιονοθύελλα αναγκάζει το Όριεντ Εξπρές να ακινητοποιηθεί κάπου στη Γιουκοσλαβία. Συντελείται ένας φόνος, αυτός του Σάμιουελ Ράτσετ. Τον βρίσκουν μαχαιρωμένο οκτώ φορές στο στήθος και ο Μπουκ για να μην διακινδυνεύσει να πέσει στις Γιουκοσλαβικές αρχές η εξιχνίαση του εγκλήματος αυτού και πληχθεί το όνομα της εταιρίας που εκπροσωπεί, παρακαλεί τον Πουαρό να το αναλάβει. Οκτώ ύποπτοι που φαινομενικά τίποτα δεν τους συνδέει, συνταξιδεύουν, όχι τυχαία. «Κάτι ακαθόριστα παράξενο υπάρχει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους» λέει ο Πουαρό διαισθανόμενος τη σχέση τους. Ένα έγκλημα που είχε συγκλονίσει την Αμερική λίγα χρόνια πριν, αυτό της απαγωγής και δολοφονίας της μικρής Νταίζη Άμστρονγκ γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τους επιβάτες του βαγονιού Καλέ. (Η έμπνευση για τη συγγραφή του μυθιστορήματος αρχικά προήλθα από την αληθινή ιστορία απαγωγής και δολοφονίας του μωρού του διάσημου αεροπόρου Τσαρλς Λιντμπεργκ). Ο Πουαρό κατά τη συνήθη τακτική του, τους ανακρίνει όλους και παρά το δύσκολο της υπόθεσης ξεδιπλώνει το νήμα της δολοφονίας του Ράτσετ παραδεχόμενος ότι οι θύτες είναι πληγωμένες ψυχές που ζητούν εκδίκηση προκειμένου να ηρεμήσουν και να αποδώσουν δικαιοσύνη.
 
orient express
 
Οι επιβάτες του Όριεντ Εξπρές, ο Έκτωρ Μακ Κουήν (Άγγελος Μπούρας,), γραμματέας του Ράτσετ, ο Πιέρ Μισέλ (Τάκης Παπαματθαίου), ελεγκτής του τρένου, η κόμισσα Αντρένι (Λένα Δροσάκη), η Έλεν Χάμπαρντ (Κάτια Δανδουλάκη), η πριγκίπησσα Νατάλια Ντραγκομίρωφ (Όλγα Πολίτου), η συνοδός της, Γκρέτα Όλσον (Ταμίλα Κουλίεβα), η Μαίρη Ντέμπεναμ (Τάνια Τρύπη) και ο συνταγματάρχης Άρμπουθνοτ (Λευτέρης Ζαμπετάκης) είναι ύποπτοι για το φόνο του Σάμιουελ Ράτσετ ή στην πραγματικότητα του έργου, Μπρούνο Κασέτι, που απήγαγε και σκότωσε τη μικρή Νταίζη Αρμστρόνγκ (Αντώνης Καφετζόπουλος).
 
Ο Ηρακλής Πουαρό (Δάνης Κατρανίδης) δεν μπορεί παρά να υποκύψει στο αίτημα του φίλου του Μπουκ (Τάσος Χαλκιάς) να βρει τον ένοχο πριν τις αρχές, ώστε να μην πληχθεί το κύρος της εταιρίας και επιδίδεται με πάθος στην στοιχειοθέτηση των κομματιών του παζλ που θα τον οδηγήσουν στον δράστη.
 
Η παράσταση στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη εντυπωσιάζει καταρχήν με τα υπέροχα κοστούμια της Ιωάννα Τσάμη και τα πλούσια σκηνικά  του Γιώργου Γαβαλά και της  Μαίρης Τσαγκάρη, αλλά και τον πολυμελή θίασο που απαρτίζεται από ονόματα ηθοποιών με τεράστια πείρα, όπως προαναφέρθηκε. Κάτι τέτοιο δηλώνει ότι πρόκειται για μια παραγωγή που μπήκε στη διαδικασία να ξοδέψει χρήματα σε μια εποχή που τα σκηνικά θα τα χαρακτήριζες αφαιρετικά, τα κοστούμια λιτά και τον αριθμό των ηθοποιών περιορισμένο. Εδώ όμως στήνεται ένα βαγόνι με κουκέτες, υπάρχει περιστρεφόμενη σκηνή, χιονισμένο τοπίο και εναλλαγή προσεγμένων κοστουμιών. Ατμοσφαιρικοί οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου
danis katranidis
 
Δραματουργικά μιλάμε για ένα πασίγνωστο έργο με γοητευτική πλοκή και ανατροπές, του οποίου το βάρος σηκώνει επάξια ο Πουαρό, Δάνης Κατρανίδης. Με μάτια που λάμπουν από πάθος και ένταση προσπαθεί να βγάλει συμπεράσματα για το φόνο. Το ένστικτο του τον οδηγεί στο να απορρίψει εξαρχής την δελεαστική προσφορά για προστασία που του προτείνει ο Ράτσετ : «Δεν μου αρέσει το πρόσωπο σας. Αρνούμαι». Εκπληκτικός ως Πουαρό ο Κατρανίδης κρατάει το μεγαλύτερο μέρος του έργου με την επαγγελματική διαστροφή που χαρακτηρίζει τον δαιμόνιο ήρωα του.
 
dandoylaki
 
Ακολούθως, η Ταμίλα Κουλίεβα με προφορά όπως την ήθελε ο χαρακτήρας που υποδύεται, δίνει τον καλύτερο της εαυτό. Ο Αντώνης Καφετζόπουλος σε ρόλο που του ταιριάζει απόλυτα, αποδίδει απόλυτα το προφίλ ενός κακοποιού. Η Όλγα Πολίτου, η πριγκίπησσα Ντραγκομίρωφ, αγέρωχη, ψύχραιμη, με ελιτίστικο στυλ, ενδύεται τον ρόλο της και μας αρέσει. Ο Τάσος Χαλκιάς πολύ καλός ως Μεσιέ Μπουκ. Κρατώ την ατάκα του: «Το Όριεντ Εξπρές είναι ένα ποίημα με ρόδες». Εν συνεχεία, η Κάτια Δανδουλάκη, ως Έλεν Χάμπαρντ ή για το έργο, Λίντα Άρντεν, σε μικρό αλλά καίριο ρόλο, γοητευτική σαν σταρ και εντυπωσιακή όσον αφορά την μεταμόρφωση της για τις ανάγκες του ρόλου, με κωμικές στιγμές κρύβει καλά το μυστικό της. Η Τάνια Τρύπη ως Μαίρη Ντέμπεναμ κάνει ένα μικρό πέρασμα, όπως και η Λένα Δροσάκη, η οποία σε στιγμές μοιάζει αμήχανη. Αξιοπρεπής στο ρόλο του, ο Λευτέρης Ζαμπετάκης ενώ ο Άγγελος Μπούρας έχει χτίσει μια ενδιαφέρουσα περσόνα
 
Η σκηνοθεσία του Αντώνη Καλογρίδη ήταν εμπνευσμένη σε σημεία. Αναφέρω χαρακτηριστικά την εξαιρετική σκηνή με τα μαχαίρια, ένα έξυπνο εύρημα. Εντούτοις, το έργο χάνει κάπως στην αγωνία που θεωρητικά διακατέχει το θεατή, όταν παρακολουθεί ένα αστυνομικό έργο. Λείπει η αγωνία για τη συνέχεια και η περιέργεια για τη λύση του εγκλήματος.
 
Συνολικά αποτιμώντας την παράσταση θα της έβαζα θετικό πρόσημο, αν και υπήρξαν στοιχεία που δεν με κάλυψαν απόλυτα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία