Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Είδα το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» σε σκηνοθεσία Στράτου Λύκου

Δύο πρώτες ξαδέρφες που μοιράζονται τα πάντα, προσπαθούν να ισορροπήσουν την διαφορετικότητα τους και να συνυπάρξουν παρά τις όποιες διαφορές στον χαρακτήρα τους. Έρχονται αντιμέτωπες με τις ίδιες ανησυχίες αλλά τις αντιμετωπίζουν τόσο διαφορετικά.

Το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη ανεβαίνει φέτος σε σκηνοθεσία του Στράτου Λύκου και ξετυλίγει μπροστά μας με πλήρως ρεαλιστική προσέγγιση τη ζωή δύο κοριτσιών από τα 8 έως τα 88 τους χρόνια. Τις συναντάμε σε όλες τις φάσεις της ζωής τους να αλλάζουν μορφές, ρόλους και πρόσωπα.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό έργο γεμάτο χιούμορ και συγκίνηση το οποίο προκαλεί πολλά συναισθήματα στους θεατές και προσπαθεί να τους μυήσει σε μια κοινή ζωή δύο διαφορετικών κοριτσιών που όμως μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες σε κάθε περίοδο της ζωής τους. Θα καταφέρει όμως η αγάπη που μοιράζονται οι δύο ξαδέρφες να υπερνικήσει τις δυσκολίες της κάθε ηλικίας;

Η παράσταση ξεκινάει με τα δυο κορίτσια να είναι σε μικρή ηλικία και να μοιράζονται τα ίδια βάσανα, αυτά του σχολείου αλλά και των γονιών.Η Καίτη (Μαρίνα Σαμάρκου) κάνει τεράστιες προσπάθειες να είναι μια καλή μαθήτρια και να θυμηθεί «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» αλλά δεν καταφέρνει και πολύ καλά, ενώ η Λίζα (Εβίτα Συρίγου) καταφέρνει να είναι μέσα σε όλα χωρίς πολύ προσπάθεια. Τα δυο κορίτσια μοιράζονται τα νεύρα για τους γονείς τους αλλά και όλες τις παιδικές ανησυχίες τους που όμως τις αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο.

Στη συνέχεια στα εφηβικά τους χρόνια έρχονται αντιμέτωπες με τους νεανικούς έρωτες και αντιμετωπίζουν την τελείως διαφορετική τους προσέγγιση στο άλλο φύλο καθώς βλέπουμε την Καίτη (Μαρίνα Σαμάρκου) να μην μπορεί να ξεφύγει από τις ανασφάλειες της σε αντίθεση με τη Λίζα (Εβίτα Συρίγου) η οποία είναι άνετη με τα αγόρια και το μόνο που θέλει είναι να τα «σοκάρει». Οι δύο ξαδέρφες ενδόμυχα ζηλεύει η μια την προσωπικότητα της άλλης με την Καίτη να το αντιλαμβάνεται πιο γρήγορα.

Στην ώριμη ηλικία πια όπου η Καίτη έχει κάνει οικογένεια και η Λίζα συνεχίζει να ζει την ανεξάρτητη και ανέμελη ζωή της η Λίζα χωρίς να το καταλαβαίνει εκδηλώνει τη ζήλια της μέσω του άπιστου συζύγου της Καίτης και μπαίνει ανάμεσά τους εν αγνοία της Καίτης. Πως όμως θα αντιδράσουν τα δύο κορίτσια όταν αποκαλυφθεί το μυστικό;

Όταν τα δυο κορίτσια αλλάζουν ζωές, η σχέση τους έρχεται σε ρήξη. Και τελικά καταλήγουν στο συμπέρασμα οτι με τις προηγούμενες ζωές τους ήταν πραγματικά ευτυχισμένες.

Το έργο τελειώνει με τα δύο κορίτσια να έχουν φτάσει στην ηλικία των 88 και μαζί πια να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το αλτσχάιμερ και την άνια.

Η παράσταση που έστησε ο σκηνοθέτης Σταύρος Λύκος στο Θέατρο Άβατον είναι πολύ καλά δουλεμένη και τα σκηνικά της Εμμανουέλας Αλφιέρης πολύ έξυπνα και λειτουργικά, που βοηθούν πολύ στη ροή της ιστορίας και σε κάνουν να μη σκέφτεσαι τη μικρή σκηνή του θεάτρου.

Η μουσική υπόκρουση του Jerome Kaluta προσδίδει ζωντάνια στις σκηνές της παράστασης.

Τα δύο κορίτσια της παράστασης κάνουν τις ατάκες του έργου κομμάτι της ερμηνείας τους και σε παρασέρνουν με την απίστευτη χημεία που έχουν μεταξύ τους στη σκηνή. Οι ατάκες τους είναι έξυπνες και δημιουργικές με μόνη εξαίρεση κάποιες κακές αναφορές σε θέματα θρησκείας που σε αποξενώνουν λίγο, κυρίως γιατί δεν χρειάζονται.

Η Καίτη (Μαρίνα Σαμάρκου) υποδύεται έξυπνα τον χαρακτήρα της με πολύ ρεαλιστικό τρόπο και καταφέρνει να παίζει πολύ καλά τον ρόλο την ανασφαλής κοπέλας.Στο δραματικό κομμάτι της παράστασης ήταν αρκετά δυνατή, και έπαιζε τον ρόλο σαν να ήταν γραμμένος για εκείνη.

Η Λίζα (Εβίτα Συρίγου) από την άλλη είχε ως δυνατό της κομμάτι τις σκηνές που ήταν σε μικρή ηλικία καθώς η παιδικότητα και η άνεση της έβγαιναν αβίαστα και σε αντίθεση με την Μαρίνα Σαμάρκου ήταν πιο αδύναμη στο δραματικό κομμάτι. Ο κωμικός της χαρακτήρας της πηγαίνει απόλυτα και μας χαρίζει μια εξαιρετική ερμηνεία. Οι ρόλοι ήταν πολύ καλά και έξυπνα δοσμένοι και τα δυο κορίτσια αλληλοσυμπληρώνονται.

Η παράσταση σου αφήνει μια πολύ ευχάριστη διάθεση και φεύγοντας παίρνεις μαζί σου μια όμορφη αίσθηση αλλά και πολλούς προβληματισμούς.

 Εν κατακλείδι, είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα που με το χιούμορ και την έξυπνη ροή του αλλά και τις καλές ερμηνείες του καταφέρνει να σε κρατήσει σε μια πολύ ευχάριστη διάθεση.

  

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία