Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεατρική επανάληψη… μήτηρ μαθήσεως- Οι παραστάσεις που ξεχωρίσαμε

 

25 παραστάσεις επιστρέφουν στα αθηναϊκά θέατρα τον φετινό χειμώνα έχοντας ήδη κερδίσει την αγάπη του κοινού.

 

Υπάρχουν παραστάσεις, που αν και είχατε βάλει πέρυσι στη θεατρική σας ατζέντα δεν προλάβατε να δείτε; Υπάρχουν άλλες που θέλετε να ξαναδείτε, γιατί μόνο μία φορά δεν φτάνει; Μία σειρά από επιτυχημένες θεατρικές δουλειές δίνουν την ευκαιρία στο θεατρόφιλο κοινό να τις απολαύσει ξανά εγκαινιάζοντας έναν νέο κύκλο παραστάσεων τον φετινό χειμώνα. Το να τις αναφέρεις όλες μοιάζει με εξαντλητικά δύσκολο εγχείρημα. Εμείς ξεχωρίσαμε 25 από αυτές.

 

katerina.jpg

Κατερίνα

πρεμιέρα 2.10 | Θέατρο Βασιλάκου

Η sold out παράσταση του Γιώργου Νανούρη, βασισμένη στο ομότιτλο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ που αναφέρεται στη ψυχική ασθένεια της μητέρας του, επιστρέφει για ακόμα μία χρονιά στο θέατρο Βασιλάκου έχοντας κατακτήσει ήδη τις καρδιές κοινού και κριτικών. Η Λένα Παπαληγούρα θα ερμηνεύσει ξανά την ηρωίδα, που ουσιαστικά την καθιέρωσε στη σύγχρονη θεατρική σκηνή. Μαζί της ο ίδιος ο σκηνοθέτης και ο Λόλεκ με την κιθάρα του.

 

stella_ethniko.jpg

Στέλλα κοιμήσου

πρεμιέρα τον Οκτώβριο | Εθνικό Θέατρο

Μία παράσταση – πρόταση από τον κινηματογραφιστή Γιάννη Οικονομίδη, εμπνευσμένη από το κλασικό έργο του Ξενόπουλου «Στέλλα Βιολάντη». Το «Στέλλα κοιμήσου» είναι ένα νέο πρωτότυπο έργο, μία σύγχρονη μετεγγραφή της «Στέλλας Βιολάντη», σκηνοθετημένο δεξιοτεχνικά από τον Οικονομίδη με τρόπο απολύτως έντονο και υποβλητικό. Μία παράσταση, που λειτουργεί σαν ωρολογιακή βόμβα και απευθύνεται σίγουρα σε ένα ανήσυχο θεατρόφιλο κοινό. Πέρυσι έπρεπε να προνοήσεις έναν μήνα πριν για να βρεις εισιτήριο. Φέτος επιστρέφει για λίγες παραστάσεις για να τη δουν όσοι δεν πρόλαβαν. Και είναι πολλοί…

 

kataleifos_sakellaropoulou239.jpg

Ήταν όλοι τους παιδιά μου

πρεμιέρα 11.10  | Θέατρο Εμπορικόν

Το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλλερ ευτύχησε πέρυσι σε μία εξαιρετική, λιτών γραμμών, αλλά έντονων συγκινήσεων, παράσταση που υπέγραψε ο Γιάννης Μόσχος με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Καταλειφό και την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Μετά από μία πολύ επιτυχημένη σεζόν επιστρέφει για έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων και φέτος, που θα κρατήσει μέχρι τις γιορτές. Μην την χάσετε!

  Διαβάστε  εδώ την αναλυτική κριτική της παράστασης. 

korea.jpg

Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα

πρεμιέρα τον Νοέμβριο | Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις της περσινής σεζόν επιστρέφει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης με ανανεωμένο θίασο (στις νέες αφίξεις ο Θάνος Τοκάκης και η Λουκία Μιχαλοπούλου), αλλά πάντα υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νίκου Μαστοράκη. Το σύγχρονο έργο του Ζοέλ Πομερά στοχάζεται πάνω στην έννοια της αγάπης μέσα από μικρές διαφορετικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, που βασανίζονται, ηλεκτρίζονται, συγκρούονται και διαλύονται ψυχικά στο όνομά της. Τελικά τι είναι αγάπη; Υπάρχει ή μήπως είναι μία κατασκευή; Η εντελώς προσωπική νοηματοδότηση της από τον καθέναν μας μήπως καθιστά την ίδια την έννοια αίολη; Μία παράσταση που μπορείς να συζητάς για μέρες.

 Διαβάστε εδώ την αναλυτική κριτική της παράστασης.

ximaira.jpg

Η μεγάλη χίμαιρα

Πρεμιέρα 19.9 | Θέατρο Πορεία

Με έναν αποχαιρετιστήριο κύκλο 18 παραστάσεων η «Μεγάλη Χίμαιρα», το θρυλικό μυθιστόρημα του Καραγάτση που μετέφερε στη σκηνή ο Δημήτρης Τάρλοου, εγκαινιάζει την τέταρτη θεατρική της περίοδο. Ο αριθμός των 100.000 θεατών που την έχουν δει μέχρι σήμερα μιλάει από μόνος του. Μία παράσταση, που κατέρριψε πολλά ρεκόρ και αγαπήθηκε πολύ.

 

miti.jpg

Μύτη

Πρεμιέρα 23.10 | Θέατρο Πόρτα

Οι Patari Project ανεβαίνουν ξανά στα καθίσματα του θεάτρου Πόρτα, αλλάζοντας θέση με το κοινό που κάθεται στη σκηνή, προκειμένου να μας διηγηθούν και φέτος την ιστορία της «Μύτης» του Γκόγκολ μέσα από το εντελώς δικό τους προσωπικό πρίσμα. Η Σοφία Πάσχου εμπνέεται από την ομότιτλη νουβέλα του Γκόγκολ και μαζί με την ομάδα της φτιάχνουν μία παράσταση ανατρεπτική, γεμάτη χιούμορ και αναπάντεχα σκοτάδια, που διαπραγματεύεται με το παράλογο και τον κόσμο που ζούμε. Μία ακόμα παράσταση – εμπειρία των Patari Project που αξίζει αναμφίβολα να δείτε.

 Διαβάστε εδώ την αναλυτική κριτική της παράστασης. 

augoustos.jpg

Αύγουστος

Πρεμιέρα 4.10 | Θέατρο Δημήτρης Χορν

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ και Τόνι έργο του Τρέισι Λετς επαναλαμβάνεται φέτος στο θέατρο Χορν με κάποιες μικρές αλλαγές στη διανομή. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί ένα οικογενειακό δράμα, πικρό στον πυρήνα του, αλλά πλημμυρισμένο από μαύρο χιούμορ. Μία δυσλειτουργική οικογένεια, τόσο προβληματική που το δράμα της μπορεί να το διαβάσεις με τρόπο που να σου ανοίξει την καρδιά. Η Θέμις Μπαζάκα, η Μαρίνα Ασλάνογλου, η Μαρία Πρωτόπαππα και η Βίκυ Βολιώτη δημιουργούν ένα εκρηκτικό πρωταγωνιστικό κουαρτέτο.

 Διαβάστε εδώ τη κριτική μας για την παράσταση. 

 

mpeimpin.jpg

Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέiν

Πρεμιέρα 25.10 | Θέατρο Σφενδόνη

Η ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του 1961 με την Μπέτι Ντέιβις και τη Τζόαν Κρόφορντ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους μεταφέρθηκε πέρυσι στη θεατρική σκηνή από τον Απόλλωνα Παπαθεοχάρη με τη Ρούλα Πατεράκη και τη Ρένη Πιττακή. Φέτος η ιστορία της Μπέιμπι Τζέιν, ενός άλλοτε παιδιού θαύματος που πια έχει παρανοήσει κρατώντας εγκλωβισμένη μέσα στο πατρικό τους σπίτι την ανάπηρη αδελφή της, ζωντανεύει ξανά στο θέατρο Σφενδόνη, μόνο που αυτή τη φορά δίπλα στη Ρούλα Πατεράκη θα δούμε τη Μπέτυ Λιβανού.

 

lesxi.jpg

Λέσχη

Πρεμιέρα τον Οκτώβριο | Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης

Το πρώτο μέρος της εμβληματικής τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες» παρουσιάστηκε πέρυσι από την Έφη Θεοδώρου στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης σε μία υποδειγματική παράσταση, που αναδείκνυε την ατμόσφαιρα και την εξαιρετική γλώσσα του κειμένου. Φέτος, λίγο πριν ακολουθήσει η παρουσίαση των επόμενων δύο μερών της τριλογίας από τον ίδιο θίασο ηθοποιών αλλά με διαφορετικές σκηνοθετικές υπογραφές, η «Λέσχη» επαναλαμβάνεται στο Θέατρο Τέχνης για λίγες παραστάσεις για να την απολαύσουν αυτοί που δεν πρόλαβαν. Το project των «Ακυβέρνητων Πολιτειών» είναι μία συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

 

psiles-gunaikes.JPG

Τρεις ψηλές γυναίκες

Πρεμιέρα 19.10 | Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

Το σπουδαίο έργο του Έντουαρντ Άλμπι, που παρουσίασε την περασμένη άνοιξη η Μπέτυ Αρβανίτη, σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη, έχοντας στο πλευρό της τη Μαρία Κεχαγιόγλου και τη Νεφέλη Κουρή επαναλαμβάνεται στη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.

 

diki.jpg

Δίκη

Πρεμιέρα τον Δεκέμβριο | Θέατρο Πόρτα

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις της περσινής σεζόν επιστρέφει από τον Δεκέμβρη στο θέατρο Πόρτα και θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος μετέφερε με ευφυή τρόπο στη σκηνή το δαιδαλώδες, εμβληματικό μυθιστόρημα του Φραντς Κάφκα με ένα εξαιρετικό ensemble νέων ηθοποιών αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές. Από τις παραστάσεις που αξίζουν την προσοχή σας.

 Διαβάστε εδώ την αναλυτική κριτική της παράστασης. 

taksi mas.jpg

Η τάξη μας

Πρεμιέρα τον Οκτώβριο | Εθνικό Θέατρο

Το εξαιρετικό έργο του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ, που παρουσίασε ο Τάκης Τζαμαργιάς την περσινή σεζόν στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού, συγκίνησε τους θεατές μέσα από τις ιστορίες των συμμαθητών μίας τάξης στην προπολεμική Πολωνία, που διατρέχουν 70 χρόνια ιστορίας. Ένα τραγικό ιστορικό γεγονός που αποσιωπήθηκε, η θρησκευτική μισαλλοδοξία, ο εθνικισμός και η μεγάλη πληγή του διχασμού συνθέτουν το κάδρο του έργου, που ευτύχησε σε μία παράσταση καθαρών γραμμών και καλών ερμηνειών.

 Διαβάστε εδώ την αναλυτική κριτική της παράστασης.

GREEK FREAK1.jpg

Greak Freak

Πρεμιέρα 27.10 – Θέατρο Χώρος

Η πιο ανατρεπτική παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών δια χειρός Σίμου Κακάλα επιστρέφει! Ένα βιτριολικό, αναρχικό, αρκούντως προβοκατόρικο βαριετέ, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Μία παράσταση σκεπτόμενη και ενίοτε ξεκαρδιστική, με πολιτική θέση και αναρχική διάθεση, που είναι καταδικασμένη να διχάσει. Κάποιοι θα τη λατρέψετε και κάποιοι θα τη μισήσετε.

 Διαβάστε εδώ την αναλυτική κριτική της παράστασης. 

operetta.jpg

Οπερέτα

Πρεμιέρα τον Νοέμβριο | Εθνικό Θέατρο

Ακόμα μία σπουδαία παράσταση δια χειρός Νίκου Καραθάνου. Ένα σπαρακτικά αστείο σκηνικό ποίημα για το βαθύ αδιέξοδο της ανθρωπότητας μέσα από μία παράσταση πολυσήμαντη και εξαντλητικά δουλεμένη. Πληθωρικός και αταξινόμητος ο Καραθάνος συνεχίζει το θεατρικό του ταξίδι με μόνη πυξίδα το ένστικτό του. Στη θέση σας δεν θα την έχανα την «Οπερέτα».

Διαβάστε εδώ την αναλυτική κριτική της παράστασης. 

xartopolemos.jpg

Χαρτοπόλεμος

Πρεμιέρα 26.9| Μικρό Γκλόρια

Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περασμένης θεατρικής άνοιξης, ο «Χαρτοπόλεμος» του Βαγγέλη Ρωμνιού, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, μετακομίζει από το θέατρο Ιλίσια – Βολανάκη στο Μικρό Γκλόρια. Μία ομάδα νέων ταλαντούχων ηθοποιών (Φ. Ριμένας, Γ. Τσουρής κ.α.) καθοδηγείται εξαιρετικά από τον Παλούμπη σε ένα κωμικοτραγικό θρίλερ, που βουτάει στα άδυτα της νεοελληνικής οικογένειας. Φέτος επιστρέφει επιθυμώντας να ανανεώσει και να αναπτύξει τη σχέση της με το θεατρόφιλο κοινό.

 Διαβάστε εδώ την αναλυτική κριτική της παράστασης. 

 

Parelasi_5!.jpg

Η Παρέλαση

Πρεμιέρα 30.9 | Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας (Β’ Σκηνή)

Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος και η Ελένη Στεργίου σκηνοθετούν κι ερμηνεύουν για δεύτερη σεζόν, μετά την επιτυχία που σημείωσε η παράσταση το Μάιο, την «Παρέλαση», ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της Λούλας Αναγνωστάκη. Δύο αδέλφια, ο Άρης και η Ζωή, ζουν απομονωμένα στην σοφίτα του σπιτιού τους. Έξω η Πόλη, ο άγνωστος κόσμος. Μία φρέσκια ανάγνωση σ’ ένα από τα κορυφαία νεοελληνικά έργα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

 

afentis_doulos.jpg

Αφέντης και δούλος

πρεμιέρα 5.10 | Θέατρο Βασιλάκου

Ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο Γιώργος Νανούρης ζωντανεύουν στη σκηνή, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του δεύτερου, την ομώνυμη νουβέλα του Λέοντος Τολστόι που θέλει έναν Αφέντη και τον Δούλο του στη ρώσικη επαρχία του 19ου αιώνα να χάνονται μέσα σε μία χιονοθύελλα περνώντας μία νύχτα που θα αναθεωρήσει μια για πάντα τη σχέση τους και τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο.

 

texnes-plus-12 enorkoi.jpg

12 ένορκοι

Πρεμιέρα 6.10 | Θέατρο Αλκμήνη

Τέταρτη χρονιά παραστάσεων για τους πολυσυζητημένους «12 ενόρκους» με κάποιες μικρές αλλαγές στη διανομή. Η διάσημη ταινία μεταφέρθηκε πριν από τρία χρόνια στη σκηνή από την Κωνσταντίνα Νικολαϊδη κερδίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού και προκαλώντας απανωτά sold out. Ένα δικαστικό θρίλερ με 12 ενόρκους, ένα 16χρονο παιδί στη θέση του κατηγορούμενου και μία ετυμηγορία που αναμένεται να το αθωώσει ή να του στερήσει τη ζωή.

 

to-eksupno-pouli-ftanei-ksana-sti-theatriki-athina.w_l.jpg

Έξυπνο πουλί

Πρεμιέρα 6.10 | Θέατρο Tempus Verum

Μία διαφορετική σκηνοθετική ανάγνωση της ομώνυμης σπαρταριστής κωμωδίας του Φεντώ από μία ομάδα νέων ταλαντούχων ηθοποιών. Παρεξηγήσεις, ανατροπές, απιστίες, ψέματα, πάθη, πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν ασταμάτητα… Μία παράσταση που αποδομεί τη φάρσα όπως την ξέρουμε και μέσα από μία σύγχρονη, ανανεωτική και μάλλον αιρετική ματιά επιτρέπει στον σημερινό θεατή να ταυτιστεί με τους ήρωες του έργου και να γελάσει με την ψυχή του. Ίσως γι’ αυτό και να κέντρισε τόσο πολύ το ενδιαφέρον του κοινού πέρυσι με αποτέλεσμα η επανάληψη της να κριθεί επιβεβλημένη.

 Διαβάστε εδώ την αναλυτική κριτική της παράστασης 

wraia-peran.jpg

H Ωραία του Πέραν

Πρεμιέρα 9.10 | Θέατρο του Νέου Κόσμου

Βασισμένη σε ένα ερωτικό ρομάντζο του 1920, που αποτέλεσε αγαπημένο έργο των λαϊκών θιάσων της εποχής εκείνης, η «Ωραία του Πέραν» επαναλαμβάνεται για τρίτη χρονιά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου μετά από απανωτά sold out. Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και η Αντιγόνη Φρυδά ζωντανεύουν την ερωτική ιστορία του Αιμίλιου και της Ερμιόνης προκαλώντας δάκρυα στα μάτια των θεατών.

 

 

terastia_ekriksi.jpeg

Μία τεράστια έκρηξη

Πρεμιέρα 2.10 | Θέατρο Skrow

Μία παράσταση με παιδική καρδιά, εφηβική ορμή και έναν εξαιρετικό Ορφέα Αυγουστίδη. Το έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου, που παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες στο Skrow αποσπώντας τα δυνατά γέλια των θεατών, συνεχίζει το ταξίδι του και τη νέα σεζόν. Μία ιδιόμορφη ιστορία ενηλικίωσης. Το ταξίδι του Γιώργου για να βρει τον ήρωα μέσα του σε έναν κόσμο που αν και λατρεύει τους σούπερ ήρωες τούς θέλει πάντα σε μία απόσταση από εμάς.

 

petres.jpg

Πέτρες στις τσέπες του

Πρεμιέρα 6.10 | Θέατρο Κιβωτός

Μετά από μισή σεζόν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και μία επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία το «Πέτρες στις τσέπες του» με τους Μάκη Παπαδημητρίου και Γιώργο Χρυσοστόμου μετακομίζει στο θέατρο Κιβωτός. Μία παράσταση που, χωρίς να αγνοεί το χιούμορ του έργου, αναδεικνύει και τα βαθύτερα κοινωνικά του στοιχεία. Το «Πέτρες στις τσέπες του» είναι έργο που σε κάνει να γελάς. Αλλά αν το ξανασκεφτείς καλύτερα θα έπρεπε να κλαις.

 Διαβάστε εδώ την αναλυτική κριτική της παράστασης 

 

adais.jpg

Ο αδαής και ο παράφρων

Πρεμιέρα 16.1 | Θέατρο Πορεία

Ένα πολυσήμαντο και πολυεπίπεδο έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ ευτύχησε σε μία εξαιρετικά καλοφτιαγμένη παράσταση του Γιάννου Περλέγκα, που παρουσιάστηκε ενάμιση χρόνο πριν στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Σκεπτόμενο, βαθιά πολιτικό θέατρο με εξαιρετική αισθητική. Είναι ευτύχημα το γεγονός ότι θα το ξαναδούμε στη σκηνή, με τη νέα χρονιά στο Πορεία.

 

ORLANDO 2.jpg

Ορλάντο

Πρεμιέρα 7.10 | Θέατρο Skrow

Η Ιώ Βουλγαράκη διασκεύασε το «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ σκύβοντας πάνω στον αινιγματικό ήρωα του έργου με μία συγκινητική τρυφερότητα. Μία παράσταση που αφήνει να ακουστούν καθαρά οι λέξεις, οι ανάσες, οι παύσεις. Να αναδυθούν τα κρυμμένα νοήματα πίσω από τις σαγηνευτικές περιγραφές της Γουλφ.

 Διαβάστε εδώ τη κριτική της παράστασης. 

mikros-efw.jpg

Μικρός Εγώ

Πρεμιέρα 9.10 | Θέατρο Άλφα

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση η παράσταση του Βασίλη Ανδρέου βασισμένη στο έργο του Κώστα Ταχτσή και με τον ίδιο τον συγγραφέα στον ρόλο του κεντρικού ήρωα επιστρέφει για έναν ακόμα κύκλο παραστάσεων. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας στη ζωή ενός ανθρώπου, που πάλεψε να βρει την ταυτότητα του σε μία κοινωνία που δεν τον «χώρεσε».