Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Είδα το “Greek Freak / all star game” του Σίμου Κακάλα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ένα βιτριολικό, αναρχικό, αρκούντως προβοκατόρικο βαριετέ, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο.

Φοβάμαι να χρησιμοποιήσω εκφράσεις, όπως «σπάει τις συμβάσεις», «αιρετική παράσταση» ή «άγρια σάτιρα», γιατί θα ακουστούν κλισέ και έχω την αίσθηση ότι μπορεί να προκαλέσουν… αναγούλα στους συντελεστές του “Greek Freak / all star game”, που παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο θέατρο Ολύμπια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και θα συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη, 14 Ιουνίου. Η αλήθεια όμως είναι ότι η παράσταση του Σίμου Κακάλα είναι όλα τα παραπάνω. Ένα βιτριολικό, αναρχικό, αρκούντως προβοκατόρικο βαριετέ, γραμμένο σε εντελώς προσωπικό τόνο, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο, μιλάει συγκεκριμένα - με ονόματα και επώνυμα -, δεν φοβάται να παίξει με το σαχλό ούτε να κουράσει (η παράσταση κρατάει τρεις ώρες), δεν έχει πρόβλημα να μην αρέσει (γιατί δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αρέσουμε σε όλους ούτε να παράγουμε πάντα έργα υψηλής τέχνης!), κανιβαλίζει στερεότυπα και ιδεοληψίες της ελληνικής πραγματικότητας και κουλτούρας, γυρίζει την πλάτη σε όλες τις ισορροπίες που οφείλει δήθεν να κρατάει η «ευφυής σάτιρα» και τα κάνει όλα γυαλιά καρφιά! 

Όση ώρα έβλεπα την παράσταση ένιωθα τον Κακάλα να μου φωνάζει στο αυτί: «Θα πεθάνεις, ρε φίλε, και δεν θα σε θυμάται κανείς! Χαλάρωσε! Άσε στην άκρη τις πόζες, σταμάτα να νοσταλγείς, πάψε να προσποιείσαι και πες τα πράγματα με το όνομά τους. Με δυο λόγια ζήσε τώρα που μπορείς, όπως μπορείς, μέσα σε αυτόν τον βουτηγμένο στα σκατά κόσμο». 

Το “Greek Freak / all star game” είναι ο ορισμός της απρόβλεπτης παράστασης. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι θα ακολουθήσει. Μπορεί ένα τραγούδι των AC/DC, μπορεί κι ένα λαϊκο-ποπ σκυλάδικο με αντίστοιχη χορογραφία. Μία σκηνή αλά «Ρετιρέ» ή ένα θεατρικό δια χειρός Κιτσοπούλου. Ένα πρόωρο (βασικά εξαιρετικά πρόωρο, στα πρώτα πέντε λεπτά!) φινάλε της παράστασης ή ένα διάλειμμα με ανάγνωση λόγιου πορνό! Ο Κακάλας και οι συνεργάτες του οργιάζουν επί σκηνής χωρίς να υπολογίζουν τη γνώμη των θεατών και το πώς τους φαίνεται το θέαμα που παρουσιάζουν. Βασικά, όπως λέει και ο ίδιος, «στ’ αρχ…α του!»

Κι αν καλοσκεφτείτε, έχει τόσο δίκιο. Ποτέ η τέχνη – όπως την εννοεί ο καθένας – δεν πρέπει να ορίζεται και να διαμορφώνεται από τα θέλω του κοινού, των κριτικών ή των παραγωγών. Ο καλλιτέχνης θα κάνει αυτό που θέλει, θα εκφράσει τη δική του ανάγκη της στιγμής και δεν θα απολογηθεί και σε κανέναν. Μέσα από αυτό το πρίσμα η παράσταση του Κακάλα είναι αληθινή τέχνη.

Φυσικά την απόλυτη καυστικότητά της δεν είναι σε θέση να τη διαχειριστούν οι πάντες. Εξού και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποχώρησαν στο διάλειμμα ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της παράστασης. Νομίζω ότι έχει να κάνει με την ικανότητα αυτοσαρκασμού του καθενός. Το “Greek Freak / all star game” σε προκαλεί να κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να τον φτύσεις. Ό,τι βλέπεις πάνω στη σκηνή είσαι εσύ. Ακόμα και το «σαχλό» ή «σκατολογικό» που σε ενοχλεί είσαι εσύ. Ο Κακάλας δεν αυτολογοκρίθηκε στιγμή, δεν χαρίστηκε σε κανέναν (ούτε στον ίδιο του τον εαυτό) και δεν προσπάθησε να στρογγυλέψει τα πράγματα για να αρέσει στο κοινό του Φεστιβάλ. Έχω την αίσθηση ότι επίτηδες φλέρταρε κάποιες στιγμές και με την αισθητική της «φτηνής» επιθεώρησης για να σκανδαλίσει ένα σοβαροφανές κοινό, που είναι έτοιμο να αποθεώσει την κάθε… μεταμοντέρνα σκηνοθετική ανάγνωση κλασικού κειμένου, αλλά βγάζει σπυριά σε κάθε τι που του θυμίζει Σεφερλή.

Μόνο που ο Κακάλας δεν είναι Σεφερλής. Όχι μόνο επειδή έχει δώσει ήδη το στίγμα του στο θέατρο, αλλά κυρίαρχα επειδή ο Σεφερλής επιζητά εναγωνίως να αρέσει στο ευρύ κοινό του, ενώ ο Κακάλας με το “Greek Freak – all star game” ρισκάρει να μην αρέσει (αν όχι και να χλευάσει) σε πολλούς από αυτούς που τον έχουν αποθεώσει σε προηγούμενες δουλειές του.

Κατά τη γνώμη μου, η παράσταση του είναι συναρπαστικά ευφυής και με σαφέστατη πολιτική θέση. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη δηκτικότητα με την οποία αντιμετωπίζει όλες τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Νομίζω το βαθύτερο μήνυμα της παράστασης είναι το εξής πολύ απλό: Σταματήστε να προσπαθείτε να αρέσετε στους άλλους και κάντε αυτό που σκέφτεστε και θέλετε! 

Ο Σίμος Κακάλας και οι συνεργάτες του - Δήμητρα Κούζα, Μιχάλης Βαλάσογλου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Κλέων Γρηγοριάδης, Έλενα Μαυρίδου, Χρίστος Θεοδώρου (πιάνο, πλήκτρα, μεταλλόφωνο), Γιώτης Παρασκευαΐδης (κιθάρες), Αντώνης Αρβανίτης (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο), Ρόλη Γιαμοπούλου (τύμπανα), Αντώνης Δαγκλίδης (σκηνικά), Κλαιρ Μπρέσγουελ (κοστούμια), Μάρθα Φωκά & Jonathan Becker (μάσκες), Περικλής Μαθιέλλης (φωτισμοί), Φωκάς Ευαγγελινός (χορογραφίες), Αλέξανδρος Λόγγος (ειδικά εφέ) – έφτιαξαν μία ουσιαστικά ανατρεπτική παράσταση, σκεπτόμενη και ξεκαρδιστική, που είναι καταδικασμένη να διχάσει. Κι αυτό είναι πολύ υγιές στην τέχνη.      

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία