Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

«Leonardo Da Vinci - 500 Years of Genius»:Πήγαμε στην έκθεση στο παλιό αμαξοστάσιο ΟΣΥ

Από τη Νατάσα Κωνσταντινίδη
 
Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της μεγαλύτερης ίσως ιδιοφυίας όλων των εποχών Leonardo Da Vinci (1452-1519). Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Μάρτιο του 2018 και αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των ιταλιστών, αν κρίνω από την αθρόα προσέλευση θεατών την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας της, αλλά ολόκληρης της Αθήνας.
 
Ο Leonardo γεννήθηκε στο Vinci της Τοσκάνης κοντά στην Φλωρεντία, όπως άλλωστε δηλώνει και το επίθετο του, από το Βίντσι και από μικρός έδειξε το ενδιαφέρον του για τη φύση. Παρατηρούσε και σχεδίαζε κάθε μορφή της. Στην εφηβεία του μετακομίζει στην Φλωρεντία της Αναγέννησης, όπου μαθητεύει δίπλα στον γνωστό ζωγράφο και γλύπτη της εποχής Βερόκιο. Σύντομα ανοίγει το δικό του εργαστήριο, αφού πρώτα έχει μπει στη Συντεχνία των ζωγράφων της Φλωρεντίας. Το 1482 εγκαταλείπει τη Φλωρεντία των Μεδίκων και μεταβαίνει στην αυλή του Λουντοβίκο Σφόρτσα, Δούκα του Μιλάνο. Εκεί διανύει την πιο σημαντική καλλιτεχνικά περίοδο του. Έργο αυτής της περιόδου ‘’ο Μυστικός Δείπνος’’ τον οποίο δούλευε για τρία χρόνια (1495-1498). Στη συνέχεια επιστρέφει στην Φλωρεντία όπου ξεκινά να δημιουργεί τη ‘’Μόνα Λίζα’’. Το 1506 τον βρίσκει εκ νέου στο Μιλάνο και ξεκινά τη δεύτερη ‘’Παναγία των Βράχων’’ και εμβαθύνει στη μελέτη της ανατομίας εξετάζοντας πτώματα. Καταλήγει στο Αμπουάζ της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην αυλή του βασιλιά Φραγκίσκου Α΄. Μαζί του είχε μεταφέρει και τη ‘’Μόνα Λίζα’’, η οποία κοσμεί το Λούβρο στο Παρίσι και γίνεται ετησίως το επίκεντρο της προσοχής δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων.
2727LEONARDO DA VINCI2727 PHOTO 1
 
Τι ήταν όμως τελικά ο Leonardo; Φίλος του Μακιαβέλλι και του Μποτιτσέλλι, ορκισμένος εχθρός του Μικελάντζελο. Ζωγράφος, γλύπτης, μηχανικός, εφευρέτης; Όλα αυτά μαζί;
 
Ήταν ένας οραματιστής πολύ μπροστά από την εποχή του και ο άνθρωπος που έθεσε τα θεμέλια πέντε αιώνες πριν για μελέτες στην ανατομία. Υπήρξε εκείνος που εξέτασε την πρόκληση της ανθρώπινης πτήσης, αναλύοντας τα μοτίβα πτήσης των πουλιών. Τα σχέδια του ήταν προάγγελοι των ανεμόπτερων, των ελικοπτέρων, των αεροπλάνων. Χάρτες, σχεδιασμός της ιδανικής πόλης, μηχανές νερού, μουσικά όργανα, σχεδιασμός κοστουμιών αποτελούν μέρος του έργου του.
 
Στην έκθεση στο Παλιό Αμαξοστάσιο παρουσιάζεται το έργο του συνολικά χωρισμένο σε τρία μέρη. Ιταλοί τεχνίτες δούλευαν δέκα χρόνια γι’ αυτή τη διαδραστική έκθεση που ταξιδεύοντας ήρθε στην Αθήνα.
 
200 εκθέματα, μία διαδραστική εμπειρία, αντίγραφα των μηχανικών του εφευρέσεων, των γλυπτών και των πινάκων του, ένα βίντεο για την ιστορία του ‘’Μυστικού Δείπνου’’ και μια αίθουσα ολόκληρη όπου μας αποκαλύπτονται τα μυστικά της ‘’Μόνα Λίζα’’ και της τεχνικής Sfumato που χρησιμοποίησε.
2727LEONARDO DA VINCI2727 PHOTO 5
 
Το ενδιαφέρον του κοινού τράβηξε ο Βιτρούβιος άνθρωπος, που έχει ταυτιστεί με το όνομα του Leonardo, η αναπαραγωγή των πινάκων του, αλλά και η αίθουσα με τους καθρέφτες, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που φωτογραφήθηκαν με την ‘’Μόνα Λίζα’’, μεταξύ αυτών και η γράφουσα. Εξάλλου, δεν αρνούμαι ότι μπήκα στη διαδικασία της εμπειρίας του δωματίου με τους Καθρέφτες. Διασκεδαστικό να βλέπεις την εικόνα σου βαθμιδόν να μικραίνει όσο απομακρύνονται οι καθρέφτες. Οι μικροί φίλοι γοητεύτηκαν από τις μηχανικές εφευρέσεις.
 
Μια πραγματικά εποικοδομητική εμπειρία που αξίζει να ζήσει κανείς.
 
Ο χώρος του Αμαξοστασίου μεταμορφώθηκε σε μουσείο. Πρόκειται για καλοστημένη έκθεση, με ενδιαφέρον πολιτιστικό, αλλά και ψυχαγωγικό.
 
Αξέχαστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία