Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Γιορτές στην πόλη: Το Texnes-plus σας προτείνει ξεχωριστές εκδηλώσεις

 

Αποχαιρετώντας το 2016 και εν όψει του 2017 τα μουσεία των Αθηνών και οι πολιτιστικοί οργανισμοί ετοίμασαν εορταστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, στις οποίες κυριαρχούν η μουσική, τα παραμύθια, οι διαδραστικές ξεναγήσεις, τα εικαστικά εργαστήρια, η φωτογραφία. Ευκαιρία λοιπόν για όλους να απολαύσουν με δημιουργικό τρόπο, με νότες, χρώματα, ενδιαφέροντα ακούσματα και εικόνες, τις χαρμόσυνες αυτές μέρες.  

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Πατησίων 44, Αθήνα
Τηλ.: 2132144891
www.namuseum.gr

Εικόνα 2.jpg

 

 

Μουσικές εκδηλώσεις

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016, 11:00 (Αίθουσα του Βωμού)
Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα από την Ελλάδα και την Ευρώπη με το Χορωδιακό και Ορχηστρικό Σύνολο του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο).
Μουσική διεύθυνση: Ελένη Αναστασιάδου, Παναγιώτα Γκόφα.
Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου.

 

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016, 14:00 (Αίθουσα του Βωμού)

Συναυλία για την υποδοχή του νέου έτους. Θα ακουστούν έργα των Μπαχ, Σούμπερτ, Μπετόβεν, Καλκάνη, Καρούσου και γνωστά επετειακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Σολίστ: Βανέσσα Καλκάνη (σοπράνο), Βασίλης Ασημακόπουλος (μπάσος).
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης (συνθέτης, αρχιμουσικός).

Συμμετέχουν οι μουσικοί του Ωδείου Μάνδρας Ε. Καλκάνης.
Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου.

 

Εκπαιδευτικές δράσεις για ενήλικες, οικογένειες και παιδιά

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016, 11:30-13:00 (για παιδιά 6-8 ετών)

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016, 11:30-13:00 (για παιδιά 9-12 ετών)
«Ταξιδεύοντας στο χρόνο με τον Οδυσσέα». Εικαστικό εργαστήρι με αφορμή τη νέα περιοδική έκθεση του μουσείου «Οδύσσειες». Οι μικροί επισκέπτες θα περιηγηθούν την έκθεση, θα συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και θα φτιάξουν το δικό τους ημερολόγιο.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2132144891.

 

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016, 13:30-15:30 (για όλες τις ηλικίες με τον εικαστικό Χαρίτωνα Μπεκιάρη)
Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2016, 13:30-15:30 (για όλες τις ηλικίες με τον εικαστικό Δημήτρη Σαρασίτη)
«Αντλώντας έμπνευση από το μουσείο: ζωγραφίζουμε με τους καλλιτέχνες». Στο πλαίσιο της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Αντλώντας έμπνευση από το μουσείο» που φιλοξενείται στο καφέ με έργα εμπνευσμένα από τα εκθέματα αλλά και το κτίριο του μουσείου, καλλιτέχνες της έκθεσης προσκαλούν το κοινό σε ένα εργαστήρι ζωγραφικής στις αίθουσες των γλυπτών. Θα εμπνευστούν από τα αρχαία έργα τέχνης και θα μάθουν τα μυστικά της δημιουργίας με την καθοδήγηση των σύγχρονων εικαστικών. Η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη κατά το δίωρο που θα διεξάγεται η δράση. Η πρώτη μισή ώρα περιλαμβάνει περιήγηση στην εικαστική έκθεση στο καφέ του μουσείου.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση στις Πληροφορίες.

 

Περιηγήσεις στην περιοδική έκθεση «Οδύσσειες»

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016, 12:00
Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016, 12:00

Οι αρχαιολόγοι και επιμελητές της έκθεσης θα σας ταξιδέψουν στις θάλασσες της Μεσογείου μέσα από ανθρώπινες και ηρωικές ιστορίες, προσωπικές και συλλογικές Οδύσσειες.

Απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση στις Πληροφορίες.

 

Μουσική ξενάγηση

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2016, 11:00 και 13:00 (για οικογένειες με παιδιά άνω των 9 ετών)

Ένας μουσικός περίπατος στις αίθουσες του μουσείου για όλη την οικογένεια. Ο μουσικός ερευνητής δρ Νίκος Ξανθούλης θα παρουσιάσει σε μικρούς και μεγάλους εκθέματα που αποκαλύπτουν πτυχές του κόσμου της αρχαίας ελληνικής μουσικής και θα ζωντανέψει με τη συνοδεία αρχαίας λύρας ήχους και ύμνους που κάποτε ίσως είχαν ακουστεί δίπλα στα αρχαία έργα.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2132144891.

 

Μουσικό εργαστήρι «Αρχαίων άσματα»

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2016, 11:00-13:00 (για παιδιά 9-13 ετών)

Όσοι αγαπούν τη μουσική και το τραγούδι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα και μελωδίες και θα δοκιμάσουν τις μουσικές τους ικανότητες. Με αντικείμενα από τη φύση, κρουστά όργανα της αρχαιότητας και τις φωνές τους θα δημιουργήσουν ένα μικρό μουσικό σύνολο και θα ερμηνεύσουν αρχαίων άσματα.

Μουσική εκγύμναση: δρ Νίκος Ξανθούλης.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2132144891.

 

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα 
Τηλ.: 2109000900
http://www.theacropolismuseum.gr/

Εικόνα 3.jpg

Δράσεις για παιδιά
Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016, 11.00-16.00
(για παιδιά 4-12 ετών και του συνοδούς τους)
«Τα δέντρα των θεών»: Με αφορμή σημερινά φυτά με εορταστικό χαρακτήρα, μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν την ιδιαίτερη σημασία συγκεκριμένων φυτών στην αρχαία Ελλάδα, όπως η ελιά, η βελανιδιά και η δάφνη. Θα έρθουν σε επαφή με τις πανέμορφες φυλλωσιές και τους καρπούς της τέχνης του μουσείου για να δημιουργήσουν τα πολύχρωμα γιορτινά του δέντρα. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από τους αρχαιολόγους-φροντιστές του μουσείου στα ελληνικά και στα αγγλικά στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου με θέα την αρχαϊκή αίθουσα. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για τα παιδιά.
Απαραίτητο το εισιτήριο γενικής εισόδου του μουσείου για τους γονείς/συνοδούς.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016, 11.00-16.00 (για παιδιά 4-12 ετών και τους συνοδούς τους)
«Το πλοίο των Παναθηναίων μέσα στο μουσείο»: Ένα καράβι με εντυπωσιακό πολύχρωμο πανί ταξίδευε πάνω σε τροχούς μέχρι τους πρόποδες της Ακρόπολης για τη λαμπρή γιορτή των Παναθηναίων. Μικροί και μεγάλοι θα φέρουν τη θάλασσα στη στεριά του μουσείου σε ένα πολύχρωμο, χάρτινο μωσαϊκό ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα το θαλάσσιο κόσμο της τέχνης της Ακρόπολης. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από τους αρχαιολόγους-φροντιστές του μουσείου στα ελληνικά και στα αγγλικά στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου με θέα την αρχαϊκή αίθουσα. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για τα παιδιά.
Απαραίτητο το εισιτήριο γενικής εισόδου του μουσείου για τους γονείς/συνοδούς.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016, 12.00-19.00 (για παιδιά 4-12 ετών και τους συνοδούς τους)
«Αιωρούμενες δημιουργίες στο φωτισμένο μουσείο»: Οι αρχαίοι κρεμούσαν στολίδια, ιερά και καθημερινά αντικείμενα στους τοίχους των κτιρίων και στα δέντρα των ιερών. Μικροί και μεγάλοι θα έρθουν σε επαφή, μέσα από την τέχνη και τους αρχαίους συγγραφείς, με τα αντικείμενα αυτά, όπως πήλινους ή μεταλλικούς πίνακες, γιρλάντες και στεφάνια με λουλούδια, ταινίες και υφάσματα, μουσικά όργανα και αγγεία. Θα στολίσουν τοίχους και φωτεινά δέντρα στο μουσείο με τις δικές τους πολύχρωμες, αιωρούμενες δημιουργίες. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από τους αρχαιολόγους-φροντιστές του μουσείου στα ελληνικά και στα αγγλικά στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου με θέα την αρχαϊκή αίθουσα. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για τα παιδιά.
Απαραίτητο το εισιτήριο γενικής εισόδου του μουσείου για τους γονείς/συνοδούς.

Μουσική εκδήλωση
Τρίτη 27 Δεκεμβρίου έως Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016, 11.00-13.00

Μελωδίες άρπας στην Αίθουσα του Παρθενώνα: Οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την περιήγησή τους στην Αίθουσα του Παρθενώνα με τη συνοδεία των μελωδικών ήχων της άρπας του μουσικού Θοδωρή Ματούλα.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα
Τηλ.: 2107228321
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2107294220, Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-13:00 https://www.cycladic.gr/

Εικόνα 4.jpg

Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά
Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016, 11:30-13:00
(για παιδιά 2-3,5 ετών)
Εργαστήρι με τίτλο «Γιαγιάδες και παππούδες σε δράση. Γιατί οι γάτες χουχουλιάζουν κοντά στη φωτιά; Ένας κόσμος τόσο δα μικρός…» Στο χριστουγεννιάτικο αυτό εργαστήρι κάθε παιδί θα πάρει τον παππού ή τη γιαγιά από το χέρι και θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους από μια ζούγκλα γεμάτη ζώα για να καταλήξουν σε ένα δωμάτιο στολισμένο χριστουγεννιάτικα, κοντά σε ένα τζάκι που καίει. Στη συνέχεια παππούδες, γιαγιάδες και παιδιά θα πάρουν ένα μικρό κουτάκι στα χέρια τους για να χωρέσουν μέσα τη δική τους ιστορία, το δικό τους μικρόκοσμο. Όλα αυτά μαγειρεύοντας και παίζοντας όλοι μαζί με ένα εύπλαστο υλικό, τη ζαχαρόπαστα! Θα ανακατέψουν τα υλικά στις λεκάνες, θα ζυμώσουν, θα πλάσουν, θα ζουλήξουν, θα κόψουν και θα δημιουργήσουν πολύ μικρές φιγούρες για να χωρέσουν στο μικρόκοσμό τους. Στο τέλος θα δώσουν στο κουτάκι τους χριστουγεννιάτικα χρώματα και αρώματα.
Αφηγήτρια: Αντωνία Βέλλιου.
Αναπτυξιακή ψυχολόγος: Δέσποινα Σακελλαρίου.
Απαραίτητη η παρουσία ενήλικα.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016, 11:30-13:00 (για παιδιά 4-5 ετών)
Εργαστήρι με τίτλο «Ένα κουτί γεμάτο δώρα! Fluxus* Box. Με τη βοήθεια των παππούδων και των γιαγιάδων!» Είναι Χριστούγεννα! Το σπίτι γεμίζει με κουτιά που κρύβουν δώρα. Στο χριστουγεννιάτικο εργαστήρι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης υπάρχει ένα κουτί γεμάτο μαγικά και θαυμαστά πράγματα! Τι κρύβει μέσα; Θα το αποκαλύψει το παραμύθι του κοριτσιού που τα έβαλε με τον κυρ-Βοριά! Στη συνέχεια τα παιδιά θα ανοίξουν το δικό τους κουτί, εμπνευσμένο από το κίνημα Fluxus, και θα βάλουν μέσα τα δικά τους αγαπημένα αντικείμενα που θα φτιάξουν με ανακυκλώσιμα και άλλα υλικά. Κουτιά, ρολά, φτερά, καθαριστές πίπας, πον-πον, ξύλα, κόλλες, ταινίες και άλλα υλικά θα γίνουν τα μέσα δημιουργίας των παιδιών. Εικόνες από έργα του κινήματος θα αποτελέσουν έμπνευση και θα κινητοποιήσουν την πειραματική διάθεση των συμμετεχόντων.
Τα παιδιά μπορούν να φέρουν μαζί τους το αγαπημένο τους CD για να το βάλουν μαζί με τους άλλους θησαυρούς. Στο τέλος παππούδες, γιαγιάδες και παιδιά θα φτιάξουν από κοινού ένα αγαπημένο τους αντικείμενο.
Τα παιδιά πρέπει να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!
Αφηγήτρια: Αντωνία Βέλλιου
Αναπτυξιακή ψυχολόγος: Δέσποινα Σακελλαρίου



ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΚΤΙΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου 
Τηλ.: 210 345 3111
http://www.benaki.gr/

Εικόνα 5.jpg

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016, 20:30
Μουσική εκδήλωση συντροφιά με την Underground Youth Orchestra, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Μια λαμπερή εορταστική συναυλία από τη δημοφιλή νεανική ορχήστρα για μικρούς και μεγάλους, υπό τη μουσική διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη. Θα ακουστούν συνθέσεις των Μπαχ, Σούμπερτ, Τσαϊκόφσκι, καθώς και κάλαντα, χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες μελωδίες και αποσπάσματα από αγαπημένα σάουντρακ.



ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Από 1η Νοεμβρίου το Παιδικό Μουσείο είναι στη διαδικασία μετεγκατάστασης στο Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄17-19) και θα ανοίξει τις πύλες του την άνοιξη του 2017. Συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς του ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων, σε δράσεις στις οποίες έχει την παιδαγωγική επιμέλεια.
Τηλ.: 2103312995
http://www.hcm.gr/BIGFrame/BIGFramesMainFirstPage.asp?LANG=GR

Εικόνα 6.jpg

 

 

22 Δεκεμβρίου 2016
Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων,
18:00
«Το καραβάκι των Χριστουγέννων». Τι στολίζουμε πριν από τα έλατα; Tα παιδιά θα εμπνευστούν από τις συλλογές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, θα ανακαλύψουν ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο έθιμο και θα δημιουργήσουν με απλά υλικά το δικό τους καραβάκι, το οποίο θα διακοσμήσουν με χριστουγεννιάτικα στολίδια.

5 Ιανουαρίου 2017
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων, 10:00-13:00 (παιδιά 7-12 ετών)
«Το γούρι της νέας χρονιάς». Άραγε θα μας φέρει τύχη το 2017; Τι περιμένουμε να μας φέρει η νέα χρονιά; Mε πηγή έμπνευσης από τις συλλογές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου τα παιδιά θα ανακαλύψουν τι συμβολίζει το γούρι και θα κατασκευάσουν το δικό τους από πηλό.

 

 

Χώρος Πολιτισμού του Ωδείου Αθηνών
28 Δεκεμβρίου 2016 (12:00-14:00), 29 Δεκεμβρίου 2016 (12:00-14:00), 30 Δεκεμβρίου 2016 (12:00-14:00), 8 Ιανουαρίου 2017 (12:00-14:00),  15 Ιανουαρίου 2017 (12:00-14:00), 22 Ιανουαρίου 2017 (12:00-14:00), 29 Ιανουαρίου 2017 (12:00-14:00) 
(οικογένειες με παιδιά ηλικίας πέμπτης και έκτης δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου)
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό τέχνη;» στο πλαίσιο της έκθεσης του ΝΕΟΝ «Η Υπέρβαση της Άβυσσος». Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με την έννοια της σύγχρονης τέχνης με βιωματικό τρόπο, θα εξοικειωθούν με τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα και τους εκπροσώπους τους μέσα από την περιήγησή τους στο χώρο της έκθεσης και θα αναπτύξουν πολλαπλούς, προσωπικούς και συλλογικούς τρόπους προσέγγισης των έργων τέχνης.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, στα τηλέφωνα 2103312995 ή 2103246536 ή το e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
Ηρακλειδών 16, Θησείο
Τηλ. 2103458225
http://herakleidon-art.gr/

Εικόνα 7.jpg

 

 

28 Δεκεμβρίου 2016, 11:00
«Καλικαντζαρίσια παραμύθια» (για παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτης δημοτικού). Μια παράσταση αφήγησης με παραμύθια και θρύλους του Δωδεκαήμερου από την αφηγήτρια Βασιλεία Βαξεβάνη. Τα παιδιά θα ακούσουν παραμύθια και ιστορίες και θα φτιάξουν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα στολίδια με την τεχνική του οριγκάμι.

«Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι τέχνης» (για παιδιά δευτέρας και τρίτης δημοτικού). Τα παιδιά θα εξερευνήσουν, με την καθοδήγηση της εικαστικού Ελένης Παπαδάκη, υλικά και τεχνικές ζωγραφικής, θα εμπνευστούν από το έργο σημαντικών καλλιτεχνών και θα ταξιδέψουν μαζί τους στα Χριστούγεννα.

 

«Εργαστήρι φαντασίας για λογική χωρίς όρια» (για παιδιά τετάρτης έως έκτης δημοτικού).
Οι συμμετέχοντες θα μάθουν τεχνικές παραγωγής ιδεών και θα τις εφαρμόσουν σε
μικρά και μεγάλα προβλήματα με τη βοήθεια της φιλολόγου Βάλιας Λουτριανάκη.

Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-16:00 (τηλ.: 2103461981
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, Φιλοπάππου
Τηλ.: 2109218329
http://www.mce.gr/

Εικόνα 8.jpg

 

Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια με παραμυθοϊστορίες και συναισθήματα

27, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2016 και 2, 3, 4 και 5 Ιανουαρίου 2017, 13:00-14:00 (για ενήλικες και παιδιά 5-105 ετών)

«Επιθυμίες Χριστουγέννων!»
Χριστούγεννα Πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου!
Πρώτη γιορτή του χρόνου, αναζήτηση της πρώτης, πρωταρχικής επιθυμίας…

Στις γιορτές οι επιθυμίες μοιάζουν με καζάνι που βράζει.
Θέλω διακοπές, παιχνίδια, στολίδια, δέντρο, δώρα, γλυκά, ξεκούραση, γιορτή, συναντήσεις, μοίρασμα, κάτι που ακόμη δεν το ξέρω! Είναι κι άλλα που έρχονται έτσι κι αλλιώς, θέλω δε θέλω!
Όλα αυτά που θέλω πόσο χωράνε στη γιορτή, πόσο χωράνε στη στιγμή;
Πώς αυτά που θέλω ταιριάζουν με αυτά που και άλλοι άνθρωποι θέλουν;
Ακόμα και εάν θέλουμε ίδια πράγματα, με τον ίδιο τρόπο τα οραματιζόμαστε ή τα εννοούμε;

 

7 Ιανουαρίου 2017, 13:00-14:00 (για ενήλικες και παιδιά 5-105 ετών)

«Παραμυθοϊστορία… ο Γιάννης που δεν ήξερε το Φόβο!» 
Αφετηρία το ομότιτλο λαϊκό παραμύθι… «Ο Γιάννης που δεν ήξερε το φόβο!»

Γιάννης εδώ, Γιάννης εκεί… το φόβο βγήκε για να βρει… πού;
Στον κόσμο των παραμυθιών, πέρα από το σπίτι του και πέρα από το χωριό του.
Πριν από την ώρα του, χωρίς να ξέρει πώς και τι, το φόβο πάει κι αναζητεί!
Κίνδυνο διατρέχει; Πολύ πιθανό.
Πού πηγαίνει ξέρει; Ιδέα δεν έχει.
Τι θέλει ξέρει; Πολύ καλά.
Εφόδια έχει;
Ψωμί, τυρί και μια ευχή.
Τα υπόλοιπα από κοντά…

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ»

Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα
Τηλ.: 2103243972, 2103243987

Εικόνα 9.jpg

 

 

10 Δεκεμβρίου 2016-8 Ιανουαρίου 2017
«Χριστούγεννα στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη». Mε επίκεντρο το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο και το στολισμένο χριστουγεννιάτικο τραπέζι να δεσπόζει στην τραπεζαρία του αρχοντικού, οι επισκέπτες θα αισθανθούν την παραδοσιακά φιλόξενη ατμόσφαιρα της χριστουγεννιάτικης Αθήνας ακούγοντας κάλαντα από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ομιλίες και εθιμικά δρώμενα του Δωδεκαήμερου και θα απολαύσουν ξεναγήσεις στους χώρους του σπιτιού.

 

8 Ιανουαρίου, 12:00

«Γύρω-γύρω μήνες». Παιδική διαδραστική παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος».

 

ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Πειραιώς 51, Πλατεία Κουμουνδούρου
Τηλ.: 2105202420, 2103243023
https://www.cityofathens.gr/node/668

Εικόνα 10.jpg

 


Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου και Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου
2016, 11:00 (για παιδιά 7-12 ετών)
Τα παιδιά θα ανακαλύψουν διάφορες ιστορίες με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «Ανιχνεύσεις και φωτογραφικά αρχεία: Αρχεία ζωής». Με μια χάρτινη «φωτογραφική μηχανή» θα διηγηθούν ιστορίες εμπνευσμένες από κάστρα που εξαφανίζονται, ανθρώπους-καλειδοσκόπια, πεισματάρικα περιστέρια που δεν πηγαίνουν τις χριστουγεννιάτικες κάρτες και θα ετοιμάσουν βαλίτσες με «μνήμες ζωής».


 

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107
Τηλ.: 210 900 5 800
http://www.sgt.gr/gre

Εικόνα 11.png

 

 

27-29 Δεκεμβρίου 2016, 11:00-14:00 (για παιδιά 8-12 ετών)

«Η πρώτη μου σκέψη για το 2017 γίνεται animation!» Εργαστήρι για παιδιά στο πλαίσιο του Animasyros στη Στέγη. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ταινίες  κινουμένων σχεδίων, ενώ θα μάθουν να φτιάχνουν τις δικές τους! Ένα τριήμερο εργαστήρι κινούμενης εικόνας που έχει στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά με τρεις διαφορετικές τεχνικές animation μέσω της συμμετοχής τους στη διαδικασία δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
Συντελεστές: Κλεοπάτρα Κοραή (σκηνοθέτης, animator).

 

23, 27, 28, 30 Δεκεμβρίου 2016 και 3, 4 Ιανουαρίου 2017, 17:00-20:00 (για παιδιά 5-8 ετών μαζί με τη γιαγιά ή τον παππού τους)
«Μια ιστορία θα σας πω…» Ποιες μνήμες ξυπνά μια παλιά σχολική ποδιά, ένα τραγούδι ή στιχάκι που ακόμη θυμόμαστε, μια παλιά μας ζωγραφιά; H Στέγη φέρνει κοντά παππούδες και γιαγιάδες με τα εγγόνια τους σε ένα εργαστήρι αφήγησης και εικονογράφησης σούπερ ιστοριών! Θα μοιραστούν ιστορίες, θα τις καταγράψουν, θα τις εικονογραφήσουν και θα τις ηχογραφήσουν. Δύο διαφορετικές γενιές θα συναντηθούν με αφορμή τις αναμνήσεις και τις ιστορίες που ξυπνούν προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες που θα φέρουν στο εργαστήρι οι μεγαλύτεροι.
Συντελεστές: Αναστασία Δούκα (εικαστικός), Nadia Al Foudery (εικαστικός).

Κρατήσεις: Tηλ.: 2130178002, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Πειραιώς 100, Γκάζι
Τηλ.: 2130109300
http://www.technopolis-athens.com/web/guest/home

 

 

Έως 2 Ιανουαρίου 2017, 10:00-22:00 (Δεξαμενές Καθαρισμού, Αεριοφυλάκιο, Αμφιθέατρο, Παλαιοί φούρνοι, Νέοι φούρνοι, Μηχανουργείο, Άνω αυλή, Νέο υδαταέριο)  
«The Christmas Factory». Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να διασκεδάσουν και να πάρουν πολλά δώρα. Σε κεντρικό σημείο δεσπόζει το «Μαγικό Δέντρο των Χριστουγέννων», που είναι επιβλητικό και γεμάτο χρωματιστά στολίδια. Φτιαγμένο από… ξωτικά, με δυνατά και φουντωτά κλαδιά, στα οποία φυτρώνουν καθημερινά εκατοντάδες δώρα. Όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν μία προς μία όλες τις χριστουγεννιάτικες γωνιές, να συμμετάσχουν σε δεκάδες δραστηριότητες, να περιηγηθούν πανέμορφα μονοπάτια, να διασκεδάσουν με μια πλούσια ποικιλία από καταπληκτικά παιχνίδια, να απολαύσουν λαχταριστά χριστουγεννιάτικα σνακ και ζαχαρωτά.

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
http://www.snfcc.org/?lang=el

Εικόνα 14.jpg

22, 23, 24, 25, 29, 30, 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου 2017, 10:00-12:00 και 17:00-19:00
«Χριστουγεννιάτικες αναγνώσεις». Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο πλαίσιο της  μετακόμισής της στο νέο της κτίριο προετοιμάζει τους επισκέπτες της με αναγνώσεις βιβλίων την περίοδο των γιορτών. Συγγραφείς, ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες επιλέγουν από τη συλλογή της ΕΒΕ χριστουγεννιάτικες ιστορίες από όλο τον κόσμο και τις διαβάζουν σε παιδιά κάθε ηλικίας.

 

23 Δεκεμβρίου 2016, 11:00-15:00

«Τύπωσε τη δική σου ευχή». Ένα χριστουγεννιάτικο εργαστήρι μεταξοτυπίας για μικρούς και μεγάλους. Οι συμμετέχοντες θα εκτυπώσουν τη δική τους ευχετήρια κάρτα για να την κρατήσουν ή να την προσφέρουν σε αγαπημένα πρόσωπα.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Χρύσανθος και Μανώλης Αγγελάκης/tind.


23 Δεκεμβρίου 2016, 17:00-18:00 (για παιδιά 18 μηνών έως 3 ετών και γονείς), 18:30-19:30 (για παιδιά 3-6 ετών) 
«Πού κρύφτηκε η μουσική;» Ένα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού στο Μουσικό Κήπο και στους γύρω χώρους. Με όχημα τη φαντασία, με λίγη από τη χριστουγεννιάτικη μαγεία και με τη βοήθεια των ξωτικών οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τη μουσική, θα πειραματιστούν με τους ήχους και θα συνθέσουν τα πιο αστεία χριστουγεννιάτικα κάλαντα! 
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Παιχνιδαγωγείο.

26 Δεκεμβρίου 2016, 111:00
«
Έκτακτο εναέριο ανακοινωθέν». Ο Ευγένιος Τριβιζάς, αγαπημένος συγγραφέας μικρών και μεγάλων, θα ξεκινήσει από το Νησί των Πυροτεχνημάτων με τον ιπτάμενο ιππόκαμπό του και θα κατευθυνθεί ολοταχώς προς το ΚΠΙΣΝ. Αν δεν συγκρουστεί με κάποιο ιπτάμενο κρουασάν, αν δεν πέσει στον Ωκεανό των Γιασεμιών και αν δεν τον αιχμαλωτίσουν πρασινογένηδες πειρατές, στις 11.00 π.μ. θα ταξιδέψει τους παρευρισκόμενους στους μαγικούς του κόσμους. Μια μοναδική ευκαιρία για να θαυμάσουν ένα αυθεντικό πούπουλο από το μαξιλάρι της πεντάμορφης πριγκιποπούλας, να δουν ένα αόρατο πράσινο καγκουρό να χορεύει συρτάκι και να αποκτήσουν έναν ηλιόσπορο που, μόλις τον φυτέψουν, θα φυτρώσει ένας ήλιος.


26 Δεκεμβρίου 2016, 19:30
 «Ο κατεργάρης των Χριστουγέννων» (προβολή ταινίας). Στα σύνορα της πόλης του Χούβιλ ζει ο Γκριντς, ένας μνησίκακος ερημίτης με μορφή καλικάντζαρου που παρενοχλεί τους ανθρώπους και πάντοτε τους καταστρέφει το εορταστικό κλίμα. Για να ξεμπερδέψει μια και καλή μαζί τους, θα αποπειραθεί να κλέψει το Πνεύμα των Χριστουγέννων!

 

30 Δεκεμβρίου 2016, 19:00

«Φαντασία» (προβολή ταινίας). Η τρίτη μεγάλου μήκους κινηματογραφική παραγωγή του στούντιο του Γουολτ Ντίσνεϊ εμπνέεται από οκτώ συνθέσεις κλασικής μουσικής, με κάθε αντίστοιχο φιλμάκι να τις οπτικοποιεί ξεχωριστά, υπό τη διεύθυνση ορχήστρας του Λεοπόλντ Στοκόβσκι.

5 Ιανουαρίου 2017, 20:00

Συναυλία της Παιδικής Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Με συνοδεία πιάνου και μικρού μουσικού συνόλου και υπό τη διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη. Θα ερμηνεύσει έργα των Σούμπερτ, Ροσίνι, Ραχμάνινοφ και Πέρσελ, εορταστικά χορωδιακά, καθώς και χριστουγεννιάτικους ύμνους.

 

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία