Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Η Άρια Μπουμπάκη μας καλεί σε μια επανάσταση μέσω της τρυφερότητας Κύριο

Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, η Άρια Μπουμπάκη έδειξε από την αρχή το ταλέντο της στον χορό. Σήμερα εργάζεται στη Γαλλία, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό το « COMPOST» για 3 μοναδικές παραστάσεις (3, 4, 5 Μαΐου).

Η ίδια, δηλώνει dance artist, στη νέα της παράσταση ψάχνει: «το ανθρώπινο λίπασμα που γεννάται κατά τη διάρκεια της ζωής μας». Το σίγουρο είναι ότι στη δική της περίπτωση η γη της Κρήτης, όπου και μεγάλωσε της έδωσε το καλύτερο πεδίο καλλιτεχνικών ζυμώσεων.

 

23 Αντιγραφή


Το νέο σας έργο έχει τίτλο Compost. Τι σας ενέπνευσε στη δημιουργία του;

Βλέποντας γύρω μου καλλιτέχνες και δημιουργούς να συνεχίζουν την πορεία τους παρά τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες του παρόντος, άρχισαν να με ενδιαφέρουν τα προσωπικά τους κίνητρα και βιώματα που δίνουν τροφή στις επιλογές και δράσεις τους. Κάπου εκεί γεννήθηκε το Compost, ψάχνοντας το ανθρώπινο λίπασμα που γεννάται κατά τη διάρκεια της ζωής υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ιδεών και ενεργειών..


Ποιοι είναι οι θεματικοί άξονες που καθορίζουν τη σύνθεση της παράστασης σας και τη συνύπαρξη δυο χορευτών, μιας μουσικού, μιας κηπουρού και ενός μάγειρα; ποιοι οι προβληματισμοί που θέλετε να εκφράσετε μέσω αυτής της ιδέας ;

Το έργο υπερασπίζεται τη δημιουργία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Μιλάει για τους προσωπικούς δημιουργικούς δρόμους και φανερώνει την αξία της συλλογικότητας και της κοινότητας. Καλεί δημιουργούς να συνεισφέρουν έξω από την προσωπική τους παραγωγική διαδικασία, να αφήσουν στην άκρη το προσωπικό τους έργο και να μοιραστούν χρόνο και χώρο επιτρέποντας στη δύναμη της συλλογικότητας να προσφέρει τα δώρα της.


Υπάρχει αλληλουχία και συνέχεια στα έργα σας ή μπαίνετε συνεχώς σε νέες καλλιτεχνικές διαδρομές;

Ως νέα χορογράφος αντιμετωπίζω τα έργα μου ως κομμάτια ενός παζλ που σχηματίζουν μια καθαρή εικόνα για το πού τοποθετούμαι εντός και εκτός των οριων της τέχνης μου.


Έχετε δουλέψει και στο εξωτερικό. Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο καλλιτέχνη να βρεθεί εκτός της χώρας του και πόσο κοντά είστε στην ιδέα να μείνετε μόνιμα εκτός της Ελλάδας;

Έχω δουλέψει και δουλεύω ακόμη στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στη Γαλλία, όπου έκανα μεταπτυχιακό στη χορογραφική έρευνα ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Δυσκολίες συναντάς πια παντού. Η οικονομική κρίση είναι φανερή στις περισσότερες χώρες, επηρεάζοντας αρνητικά ακόμη και τις πιο ισχυρές δομές που υποστηρίζουν καλλιτεχνικές δράσεις. Η ιδέα του να φύγω από την Ελλάδα περνάει πολύ συχνά από το μυαλό μου, ειδικά όταν η γραφειοκρατία ξεπερνάει τη δημιουργική διαδικασία, αλλά αυτό στο οποίο επενδύω είναι να έχω τη βάση μου στην Αθήνα και να συνεχίσω να δουλεύω όσο μπορώ στο εξωτερικό όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες.


Η παράσταση σας επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Πόσο απαραίτητη είναι η κρατική επιχορήγηση για την ενίσχυση της εγχώριας χορογραφικής δημιουργίας; 

Η κρατική επιχορήγηση του ΥΠΠΟ είναι η μόνη οικονομική ενίσχυση του πρότζεκτ Compost. Αυτό σημαίνει πως χωρίς αυτή δε θα μπορούσε να υπάρξει. Δυστυχώς, όπως προανέφερα, η έλλειψη υποδομών στην Ελλάδα και η μικρή αγορά που χαρακτηρίζει την τέχνη του χορού δεν επιτρέπει μεγάλα βήματα στην καλλιτεχνική, χορευτική έρευνα. Υπάρχουν πια ιδιωτικά ιδρύματα που στηρίζουν την τέχνη μας, αλλά η κρατική βοήθεια ειδικότερα εάν βρει και άλλους τρόπους στήριξης της χορογραφικής δημιουργίας, είναι απαραίτητη. Προς το παρόν, οι επιχορηγήσεις αφορούν στην παραγωγή έργου. Εύχομαι προς το μέλλον, να δημιουργηθούν δομές που θα αγκαλιάζουν τον καλλιτέχνη και την έρευνα σε όλα τα στάδια δημιουργίας ανοίγοντας δρόμους προς ουσιαστικότερους διαλόγους.


6 Ποιοι είναι οι στόχοι και τα όνειρα σας για το μέλλον ;

Όνειρό μου είναι να βλέπω περισσότερα παιδιά στις παραστάσεις χορού και στόχος μου είναι η επανάσταση μέσω της τρυφερότητας!

COMPOST

compost 2

Dance performance

από την Άρια Μπουμπάκη

3, 4, 5 Μαΐου 2019

21.00

https://www.viva.gr/tickets/dance/blue-box-studio/compost/

Bluebox

Ευπατρίδων 1, Γκάζι

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία