Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥΣ»: Ένα βιβλίο βάλσαμο ψυχής! Κύριο

Ένα μικρό βιβλιαράκι (12 Χ 17) μ΄ ένα τρυφερό εξώφυλλο που απεικονίζει έναν παππού μ' ένα παιδί σ' έναν παγκάκι να ατενίζουν τη θάλασσα τραβά την προσοχή μου. Ο τίτλος του δυσανάλογα μεγάλος με το μέγεθός του και με κεφαλαία γράμματα «ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥΣ». 

Δεν τρέπομαι να το πω: πολλές φορές κριτήριο επιλογής για την αγορά ενός βιβλίου είναι η εξωτερική του εικόνα, είναι η πρώτη εντύπωση και μπορεί να είναι καθοριστική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η εξωτερική ομορφιά συνάδει μ΄αυτή του περιεχομένου.

Έτσι ανακάλυψα τον Φρέντρικ Μπάκμαν που είναι ο πιο δημοφιλής σύγχρονος Σουηδός συγγραφέας, τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 46 γλώσσες και έχουν πουλήσει συνολικά πάνω από 13 εκατομμύρια αντίτυπα.

BACKMAN FOTO.jpg.thumb 200x288 4815f6ba89fb6f39b1530a814c426f5d

Τα βιβλία του συγγραφέα κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Κέδρος

Η μικρή του νουβέλα 112 σελίδων, μοιάζει μ' ένα σύγχρονο παραμύθι με κεντρικούς ήρωες τον μικρό Νούα και τον παππού του. Ο συγγραφέας το έγραψε αρχικά ως ένα κείμενο για το μπλοκ τουεκφράζοντας την επιθυμία οι αναγνώστες που θα το έβρισκαν ωραίο να έκαναν μια δωρεά εν είδει φιλανθρωπίας, όπου ήθελαν.

Όταν τελικά αποφασίστηκε αυτή η ιστορία να κυκλοφορήσει σε βιβλίο ο Μπάκμαν δώρισε μερίδιο από τα δικαιώματά του στοhttps://www.hjarnfonden.se/που συγκεντρώνει χρήματα τα οποία αξιοποιούνται στην έρευνα για τις ασθένειες του εγκεφάλου. Όπως χαρακτηριστικά γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου:«Αν σου αρέσει κάτι σ' αυτό το βιβλίο,τότε είναι διπλό το καλό, και αν δεν σου αρέσει, τότε θα έχεις τουλάχιστον δώσει κάποια χρήματα για έναν ευγενή σκοπό».

Είμαι σίγουρη, κύριε Μπάκμαν, ότι το καλό τελικά είναι διπλό. Αυτή τη αίσθηση της χαρμολύπης που διακατέχει τις σελίδες του βιβλίου μοιάζει με τα άχρηστα δώρα που ανταλλάσσουν παππούς και εγγονός, άχρηστα αλλά τόσο πολύτιμα, όπως το μπλε μπαλόνι που δεν χρησιμεύει τίποτα στο ταξίδι προς το διάστημα. Δίνει όμως μια πολύτιμη νότα αισιοδοξίας και γέλιου.

Το βιβλίο εστιάζει στις δραματικές συνέπειες της άνοιας και στο πόσο επώδυνο είναι όταν αποχαιρετάμε έναν άνθρωπο ενώ είναι ακόμα ανάμεσά μας. Η αφήγηση αποφεύγει τον σκόπελο του μελό και δικαιώνει τη βαθιά συγκίνηση μέσα από την αλήθεια της, υμνώντας παράλληλα τη δύναμη της αγάπης, της συντροφικότητας και της ενσυναίσθησης.


Αξίζει να το διαβάσετε και το χαρίσετε σ' όσους αγαπάτε.

 

Μπορείτε να το αποκτήσετε τώρα στο https://www.kedros.gr/product/9027/kathe-prwi-dromos-spiti-ginetai.html