Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Μάριος Λεβέντης: «Το θέατρο είναι η βίβλος του καλλιτεχνικού μου κόσμου»

Ο Μάριος Λεβέντης είναι ένας νέος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης, που με τον δοτικό τρόπο γραφής του, περιοδεύει στην Ελλάδα των λέξεων με τον «θίασο της υπομονής».

Εξιτάρει τη ματαιότητα στο φωτεινό θεατράκι της ανθρώπινης ύπαρξης και κάνει «αφίσα» τη θαλπωρή στους ευπαθείς στύλους της προτεραιότητάς μας.

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Πόστερ», ο Μάριος Λεβέντης, ένας από τους πιο σημαντικούς νέους των γραμμάτων, μου μίλησε για τη μεγάλη του αγάπη στο θέατρο, το μεγαλύτερό του όνειρο αλλά και τη στιγμή της ζωής του που θα έκανε «αφίσα».

Πες μας δυο λόγια για το νέο σου βιβλίο με τίτλο «Πόστερ».

Το «Πόστερ» είναι μια σύγχρονη ιστορία σε δύο μέρη. Παρακολουθείται το χρονικό μιας σχέσης που παρασύρεται και το οδοιπορικό μιας κοινωνίας που διασύρεται.

Ποιο μήνυμα θέλεις να περάσεις στους αναγνώστες;

Το σήμα του έργου είναι η θαλπωρή. Αυτή γίνεται αφίσα και υψώνεται στους στύλους της πρόθεσής μου: Να βρούμε τις ρίζες μας στη ζεστασιά.

Ποια στιγμή της ζωής σου θα έκανες «αφίσα»;

Τις στιγμές που είμαι στη σκηνή και παρουσιάζω ένα έργο. Τις στιγμές που μου αναλογεί το μικρόφωνο για ν’ απαγγείλω την ομόνοια μεταξύ των ανθρώπων. Την κατάφαση στη ζωή.

leventis interview texnesplus 2

Πώς θα χαρακτήριζες τον τρόπο γραφής σου;

Δοτικός. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Όλα τ’ άλλα, είναι φιλοφρονήσεις στη λέσχη της φιλολογίας.

Ποιες είναι οι επιρροές σου;

Δεν είχα ποτέ επιρροές. Είχα ένα σύρμα μέσα στο κεφάλι μου. Ο πρώτος ποιητής, πριν και μετά τον άνθρωπο, είναι ο πόνος. Κι επειδή αυτό το σύρμα πονάει, μαθαίνεις να φτιάχνεις τις αγκυλώσεις του. Το ίδιο σύρμα γίνεται μετά ο συνδετήρας που κρατάει τα πρακτικά μιας ολόκληρης γενιάς. Αυτό είναι το ταλέντο. Το αποτύπωμα που αφήνει ο συνδετήρας του καθενός μας.

Γνωρίζω ότι έχεις μεγάλη αγάπη στο θέατρο και μάλιστα σπουδάζεις πάνω σε αυτό. Τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;

Το θέατρο είναι η βίβλος του καλλιτεχνικού μου κόσμου. Η θεατρική αύρα είναι μια Κυρία που ξέρει να χειρίζεται τον πληθυντικό ευγενείας και όχι της απόστασης.

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν για να μεταφέρεις ένα έργο σου στο θεατρικό σανίδι;

Εμπορικές και ποιοτικές. Η ποιότητα έχει να κάνει με τις ψυχολογικές αξίες ενός έργου και η εμπορικότητά με το πλήθος που απευθύνεται το έργο. Εγώ θωράκισα την εντιμότητα μου, δεν ήθελα να παρεκκλίνω από την αίσθηση και την αισθητική της. Απευθύνομαι σε όλο τον κόσμο. Απευθύνομαι στον άνθρωπο. Στον δυνατό και στον αδύναμο. Στον προδομένο και στον προδότη...

Μετά από ένα θεατρικό έργο επέλεξες να επιστρέψεις με ποιήματα. Ποια «ανάγκη» του ανθρώπου πιστεύεις ότι καλύπτει η ποίηση;

Αυτό συμβαίνει γιατί εργάζομαι σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, με σκοπό να ξεκουράζω τους πνεύμονες των έργων. Για μένα η ποίηση είναι το περιεκτικό θέατρο. Λέει σε μια σκηνούλα στροφών όλα αυτά που η καθημερινότητα αγνοεί.

LEVENTHS POSTER cover

Ποια είναι η γνώμη σου για τα ψηφιακά βιβλία;

Οτιδήποτε χειροπιαστό είναι και ελπιδοφόρο πως ακόμη μπορούμε ν’ αγγίζουμε. Γιατί υπάρχει μια εκσυγχρονισμένη τάση που ήρθε να αφανίσει την επαφή μας με τη ζωντάνια. Μα το ζωντανό είναι που σπαρταράει, που δονείται, που αισθάνεται, που ανταποδίδει.

Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο;

Αυτό που ταράζει τους ονειροκρίτες! Το ανέλπιστο!

Περίγραψέ μας τον εαυτό σου με πέντε λέξεις.

Δοκιμασμένος, Δοτικός, Ευαίσθητος, Τολμηρός, Ηθοποιός.

Υπάρχει κάτι νέο στα σκαριά;

Το «Πόστερ» που κυκλοφόρησε μόλις, ολοκληρώνει την «Τριλογία του πορτρέτου», που συμπεριλαμβάνει τα έργα «Αυτόγραφο» και «Μετρητά», τα οποία κυκλοφορούν ξεχωριστά από τις Εκδόσεις Οδός Πανός. Σε όλα, προτείνω μια ζωή που έχει το σθένος να συνεχίσει...

Το «Πόστερ» του Μάριου Λεβέντη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδός Πανός.

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία