Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα - Αγαπημένοι κλέφτες βλεμμάτων!

Την ευκαιρία να δούμε μοναδικές στιγμές δημιουργίας από το σημερινό σινεμά και τις σκέψεις ενός από τους μέγιστους σκηνοθέτες όλων των εποχών, του Όρσον Γουέλς, μας προσφέρουν το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα φιλμ «Κλέφτες καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε-Έντα και το ντοκιμαντέρ «Το βλέμμα του Όρσον Γουέλς» πάνω στον μοναδικό τρόπο της σκέψης του. Από τις υπόλοιπες νέες ταινίες ξεχωρίζει η ναυτική τραγωδία «Κursk» που διαθέτει ευαισθησία και στιγμές συγκίνησης κι είναι σκηνοθετημένη από τον πολύ καλό Τόμας Βίντερμπεργκ…

«Κλέφτες καταστημάτων»
Ως μια από τις καλύτερες ταινίες της φετινής χρονιάς μάς έρχονται οι «Κλέφτες καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε-Έντα που έχουν τιμηθεί και με τον Χρυσό Φοίνικα του φετινού Φεστιβάλ Καννών κι αποτελούν και επίσημη υποβολή της Ιαπωνίας για τα Όσκαρ.

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης είχε κερδίσει το 2013, ξανά στις Κάννες, το Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία του Πατέρας και Γιος και στην ταινία «Κλέφτες Καταστημάτων» εκτός από σκηνοθέτης είναι σεναριογράφος και μοντέρ.

Μετά από μια εξόρμηση για άλλη μια μικροκλοπή, ο Οσάμου και ο γιος του συναντούν ένα μικρό κορίτσι μέσα στο κρύο. Στην αρχή διστακτικοί να αφήσουν το κορίτσι να μείνει μαζί τους, η σύζυγος του Οσάμου συμφωνεί να αναλάβουν τη φροντίδα της αφού καταλαβαίνει ότι έχει περάσει μεγάλες δυσκολίες. Αν και η οικογένεια είναι φτωχή, ίσα-ίσα τα βγάζουν πέρα με τις δουλειές τους και τις μικροκλοπές, μοιάζουν να ζουν ευτυχισμένοι μαζί, μέχρι που ένα απρόβλεπτο γεγονός αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά και βάζει σε κίνδυνο τους δεσμούς που τους ενώνουν. Και δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί ότι όλη αυτή η «οικογενειακή ευτυχία» απέχει πολύ από την αλήθεια, ενώ, ταυτόχρονα, θα αμφισβητηθεί και κατά πόσο το ψέμα δεν μπορεί να γίνει η ωραιότερη αλήθεια όταν την πιστέψεις!

•Το γνωστό στην τέχνη: δεν έχει σημασία τι λες, αλλά πώς το λες, ισχύει εκατό τα εκατό στο φιλμ του Χιροκάζου που μεταμορφώνει μια συνηθισμένη τις τελευταίες δεκαετίες ιστορία στις κινηματογραφικές ταινίες – και στη ζωή, δυστυχώς – σε μια υπαρξιακή, φιλοσοφική ελεγεία γεμάτη ποίηση και λυρισμό που σου φέρνει στο νου τα αριστουργήματα του Γιασουσίρο Όζου.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Χιροκάζου Κόρε-Έντα
Παίζουν: Σακούρα Αντο, Λίλι Φράνκι, Μάγκου Ματσουόκα, Τζίο Καΐρι

«Το βλέμμα του Όρσον Γουέλς»
http://fragilemag.gr/wp-content/uploads/2018/12/The-Eyes-of-Orson-Welles_Poster-768x1137.jpg 768w, http://fragilemag.gr/wp-content/uploads/2018/12/The-Eyes-of-Orson-Welles_Poster-691x1024.jpg 691w, http://fragilemag.gr/wp-content/uploads/2018/12/The-Eyes-of-Orson-Welles_Poster-1440x2133.jpg 1440w" sizes="(max-width: 203px) 100vw, 203px" style="box-sizing:border-box;max-width:100%;float:left;margin:5px 20px 10px 0px;height:auto">«Το βλέμμα» του Όρσον Γουέλς ακολουθούσε, σίγουρα, την εσωτερική διαδρομή της αποκάλυψης που χάραξε «Το βλέμμα του Οδυσσέα» το οποίο ο «δικός» μας Θόδωρος Αγγελόπουλος ερευνούσε στο ποιητικό φιλμ το οποίο χάρισε στη χώρα μας το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών το 1995. Και ο καλός ντοκιμαντερίστας Μαρκ Κόζινς μας προσφέρει άγνωστες δημιουργικές πτυχές ενός από τους πιο μεγάλους δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Η ιστορία ξεκινά με την κόρη του Όρσον Γουέλς όταν αποφασίζει να φέρει για πρώτη φορά στο φως τα αρχεία του πατέρα της. Τότε, ο Μαρκ Κόζινς, ένας έμπειρος ντοκιμαντερίστας, δέχεται την πρόκληση να προσεγγίσει τον μέγιστο σκηνοθέτη μέσα από καλλιτεχνικές του πτυχές που μας ήταν άγνωστες μέχρι πρότινος. Στην πορεία καταλήγει σε ένα λατρευτικό φόρο τιμής ο οποίος όχι μόνο εισχωρεί στο μυαλό μιας ιδιοφυίας, αλλά και καταφέρνει να μας πείσει να αντικρίσουμε τον Γουέλς με άλλα μάτια.

•Μια αγγλική παραγωγή πάνω στο άγνωστο μέχρι σήμερα αρχείο με τις ζωγραφιές, τα σκίτσα και τα σχέδια του μεγάλου Όρσον Γουέλς. Η έρευνά του στέκεται αφορμή για ένα ακόμη υπερατλαντικό ταξίδι στα μέρη που έζησε και δημιούργησε ο Γουέλς, αλλά και έναυσμα για έναν υπερβατικό διάλογο μεταξύ τους. Μια κουβέντα σε δεύτερο πρόσωπο, που εκτυλίσσεται ποιητική αδεία στην ατόφια κινηματογραφική ενδοχώρα που ορίζουν πλάνα και σκηνές της φιλμογραφίας του.

Η έρευνα του Μαρκ Κόζινς δεν στέκεται μόνο πάνω στα κινηματογραφικά αρχεία του Γουέλς, αλλά ψάχνει και καταφέρνει να ανασύρει στο φως κομμάτια και αποσπάσματα του δημιουργικού μεγαλείου ενός δημιουργού που τα έργα του άνοιξαν μοναδικούς δρόμους στην έβδομη τέχνη.

Σκηνοθεσία: Μαρκ Κόζινς

Διαβάστε εδώ τις υπόλοιπες ταινίες της εβδομάδας

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία