Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 
texnes-team

texnes-team

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Εθνικό Θέατρο αναζητά για τις ανάγκες της νέας του παραγωγής για παιδιά, που θα παρουσιαστεί στο Μικρό Εθνικό την καλλιτεχνική περίοδο 2022-2023, σε σκηνοθεσία Ιούς Βουλγαράκη:

  • για τους κεντρικούς ρόλους του έργου επαγγελματίες ηθοποιούς ανεξαρτήτως φύλου, σκηνικής ηλικίας έως 18 ετών, καθώς πρόκειται, όπως περιγράφονται οι ρόλοι από τον συγγραφέα, για «νεαρούς εφήβους»

  • μία γυναίκα επαγγελματία ηθοποιό σκηνικής ηλικίας 25-35 ετών με πολύ καλή γνώση είτε κρουστών είτε βιολιού.

Ζητούμενα ακρόασης:

Στην Α΄ φάση όλοι οι υποψήφιοι/ες θα δοκιμαστούν σε ένα μονόλογο και ένα ελληνικό τραγούδι της επιλογής τους, που θα έχουν προετοιμάσει, καθώς και σε έναν κινησιολογικό αυτοσχεδιασμό, ο οποίος θα ζητηθεί επιτόπου από τη χορογράφο της παράστασης Κατερίνα Φώτη. Το τραγούδι θα ερμηνευτεί χωρίς τη συνοδεία μουσικού οργάνου. Οι υποψήφιες από τις οποίες ζητείται η γνώση κρουστών ή βιολιού θα δοκιμαστούν επιπλέον σε ένα μουσικό κομμάτι της επιλογής τους.

Στη Β’ φάση όλοι/όλες οι υποψήφιοι/ες που θα προκριθούν θα δοκιμαστούν σε έναν υποκριτικό αυτοσχεδιασμό και σε ερμηνεία παρτιτούρας.  Η παρτιτούρα, μία πρωτότυπη μουσική σύνθεση γραμμένη ειδικά για την παράσταση από τον συνθέτη Δημήτρη Τάσαινα, θα σταλεί από το γραφείο σκηνής σε όλους τους υποψήφιους της α’ φάσης, προκειμένου όποιος υποψήφιος το επιθυμεί να μπορεί να προετοιμαστεί για την β’ φάση.

 ________________

Περισσότερες πληροφορίες:

-      Η Α’ φάση της ακρόασης θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από Πέμπτη 12 Μαΐου έως και Κυριακή 22 Μαΐου 2022. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα σταλούν σε όσους/ες επιλεγούν στην ακρόαση. Σημειώστε ότι οι ημερομηνίες που σας σημειώνουμε ενδέχεται να διαφοροποιηθούν λόγω covid-19.

-      Οι δοκιμές της παραγωγής προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου 2022.

Παρακαλούμε σημειώστε:

Το ΕΘ εφαρμόζει και τηρεί πιστά όλους τους νόμους (ΚΥΑ ) και τους κανόνες όπως κάθε φορά ισχύουν και ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πανδημία προκειμένου να διεξαχθεί με ασφαλή τρόπο η ακρόαση. Σύμφωνα με τις νέες, επικαιροποιημένες οδηγίες για την είσοδο σε χώρους σε δημόσιους φορείς θα πρέπει όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή πιστοποιητικό νόσησης, ενώ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση από ιδιωτικό ή δημόσιο εργαστήριο αναφοράς, στο οποίο έχουν κάνει έλεγχο για COVID-19 είτε με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, είτε με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (RAPID TEST) που έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών. Ακόμα είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, και στις δύο περιπτώσεις, προς ταυτοποίηση των στοιχείων των υποψηφίων.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί σε ολιγομελείς ομάδες με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 7 άτομα.

Η  συλλογή και η επεξεργασία  των στοιχείων προσωπικών δεδομένων (από το βιογραφικό κατά την αίτηση) θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνον για τη συγκεκριμένη διαδικασία της ακρόασης και δεν θα πραγματοποιηθεί καμία άλλη επεξεργασία τους  μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των υποψηφίων.

Κατάθεση βιογραφικών

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν το βιογραφικό τους, και δύο πρόσφατες φωτογραφίες (μία ολόσωμη και μία κοντινή) από την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 μέχρι και την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 ηλεκτρονικά στο email cv@n-t.gr απαραιτήτως σημειώνοντας στο θέμα του email «ΑΚΡΟΑΣΗ-Μικρό Εθνικό-Παιδική Σκηνή»

Βιογραφικά που θα σταλούν εκπρόθεσμα δεν θα γίνουν δεκτά.

Στις ακροάσεις θα κληθούν όσοι και όσες επιλεγούν μετά από αξιολόγηση του βιογραφικού τους. Η αξιολόγηση θα γίνει από τη σκηνοθέτη Ιώ Βουλγαράκη και τους καλλιτεχνικούς της συνεργάτες, Κατερίνα Φώτη - κινησιολόγο και Δημήτρη Τάσαινα - συνθέτη.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την ακρόαση του ΕΘ θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά με email το διάστημα από 5 έως και 8 Μαΐου 2022 σχετικά με τη συμμετοχή τους ή όχι σε αυτή.

Έφυγε από τη ζωή,στα 91 της χρόνια, η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη, σπουδαία ερμηνεύτρια του νησιώτικου τραγουδιού και μια από τις σημαντικότερες μορφές της παραδοσιακής μας μουσικής.

Η φωνή της Ειρήνης Κονιτοπούλου-Λεγάκη έχει ταυτιστεί με την Νάξο, τις Κυκλάδες, τους χορούς και τους ατελείωτους μπάλους που χορεύει όλη η Ελλάδα.

 

Λίγα λόγια για τη ζωή της:

Η Ειρήνη Κονιτοπούλου γεννήθηκε το 1931 στη Νάξο. Ήταν κόρη του μεγάλου βιολιστή Μιχάλη Κονιτόπουλου «το μωρό» και της Μαρίας Φυρογένη.

Από τα 11 παιδιά που έκαναν, οι γινείς της επέζησαν τα πέντε. Η Ειρήνη, ο Γιώργος, ο Κώστας, και αργότερα η Αγγελική και ο Βαγγέλης.

Με την Ειρήνη μωρό, η οικογένεια ταξίδεψε στην Αθήνα (εδώ γεννήθηκε και ο Γιώργος). Στην Κατοχή επιστρέφουν και πάλι στο νησί. Ο Μιχάλης Κονιτόπουλος δούλεψε ως οικοδόμος αλλά παράλληλα διέπρεψε σε εκδηλώσεις και πανηγύρια με το βιολί του. Μετά την κατοχή άρχισε και η ενασχόληση του Γιώργου με το βιολί.

Μετά την απελευθέρωση, το ραδιόφωνο αρχίζει και αναζητά εκπροσώπους από κάθε μέρος της Ελλάδας, παραδοσιακούς οργανοπαίχτες προκειμένου να παίζουν ζωντανά στις εκπομπές του. Έτσι σε μία ακρόαση του Σίμωνα Καρρά, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν Προϊστάμενος του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής της Ραδιοφωνίας, παρουσιάζεται και ο λαουτιέρης Δημήτρης Φυρογένης, θείος της Ειρήνης. Όταν μετά από λίγο καιρό ο Καρράς του ζητάει κάποιον να τον βοηθάει στο τραγούδι, εκείνος σκέφτεται την 20χρονη ανιψιά του Ειρήνη.

Αρχικά κρυφά από τον πατέρα της εκείνη τραγουδάει στο «Σταθμό». Εκείνος στην αρχή αντιδρά, αλλά στη συνέχεια ενσωματώνεται στο συγκρότημα, το οποίο το 1955 – 1956 μαζί με την Άννα Καραμπεσίνη, ηχογραφούν τέσσερα τραγούδια.

Την εποχή που ηχογραφεί τα πρώτα της τραγούδια παντρεύεται το Στέλιο Λεγάκη και αρχίζει να μεγαλώνει τα παιδιά της. Ο άνθρωπος που θα δώσει νέα ώθηση στην Αθηναϊκή πια οικογένεια του Μιχάλη Κονιτόπουλου είναι ο Γιώργος, ο οποίος αντικαθιστά τον πατέρα του στο συγκρότημα του Φυρογένη. Ο Γιώργος με βασική τραγουδίστρια την Ειρήνη, θα αρχίσει πια επαγγελματικά να δουλεύει για τη δισκογραφία.

 Ποιες παραστάσεις θα δούμε το Καλοκαίρι στην Πειραιώς 260, το Ηρώδειο και  τηνΕπίδαυρο; Η  καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου ανακοίνωσε το φετινό πρόγραμμα.

 

Πειραιώς 260

 

allipleurathskataigidas xouvardas

1 – 7 Ιουνίου / Θέατρο
Γιάννης Χουβαρδάς
Η άλλη πλευρά της καταιγίδας
Μια φανταστική συνάντηση του Όρσον Ουέλς με τον κόσμο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
 
Στην πρωτότυπη σύνθεση του Γιάννη Χουβαρδά, η σαιξπηρική Καταιγίδα (The Tempest) συναντιέται με το Χόλιγουντ της «Χρυσής Εποχής» και τον ιδιοφυή, επαναστάτη δημιουργό Όρσον Ουέλς. Το κείμενο, μεταφέρει την ποίηση του πρωτοτύπου σε ένα μυθικό αλλά κοντινό σ’ εμάς περιβάλλον, αντλώντας από δύο κύκνεια άσματα, το τελευταίο θεατρικό έργο του Άγγλου δραματουργού και την τελευταία, ανολοκλήρωτη ταινία του Όρσον Ουέλς Η άλλη πλευρά του ανέμου. Ο κόσμος του Πρόσπερο, το «μαγικό νησί» του, θα είναι ένα παλιό, μεγάλο στούντιο του Χόλιγουντ, και όλα τα πρόσωπα του έργου θα είναι αναγνωρίσιμες θρυλικές μορφές χολιγουντιανών ταινιών. Και η όλη παράσταση, μια φαντασμαγορική μίξη θεάτρου και κινηματογράφου, μ’ ένα λαμπερό σύνολο ηθοποιών απ’ όλες τις γενιές του ελληνικού θεάτρου, θα εκπέμπει μια αύρα της ύλης που παλεύει να γίνει πνεύμα, το υλικό απ’ το οποίο είναι φτιαγμένα τα όνειρα.
 
Σύλληψη – Διασκευή – Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς • Συνεργασία στη διασκευή Έρι Κύργια • Σκηνικά Εύα Μανιδάκη • Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη • Μουσική Θοδωρής Οικονόμου • Χορογραφίες Φωκάς Ευαγγελινός • Κίνηση Μαρκέλλα Μανωλιάδη • Φωτισμοί Σίμος Σαρκετζής •  Παίζουν Γιάννης Βογιατζής, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Έκτορας Λυγίζος, Άρης Μπαλής, Ελένη Μπούκλη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Παπανικολάου, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Πιατάς, Άλκηστις Πουλοπούλου, Χάρης Φραγκούλης
 
 
 1 & 2 Ιουνίου / Χορός
Beaver Dam Company – Edouard Hue
All I need
Υπάρχει ελπίδα να ανακοπεί η πορεία της ανθρωπότητας προς την ολοκληρωτική καταστροφή; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί την καινούργια (2021) χορογραφία του Edouard Hue (Swiss Dance Awards 2019), διακεκριμένου χορευτή του Hofesh Shechter, και της ομάδας του, Beaver Dam Company. Οι χορευτές και οι χορεύτριές του μοιάζουν βυθισμένοι*ες σε ένα περίπλοκο, συναρπαστικό μπαλέτο που υφαίνεται από λεπτές ισορροπίες, οπισθοχωρήσεις, προελάσεις. Θα βρουν διέξοδο οι πρωταγωνιστές μας στον εχθρικό αυτό κόσμο; Αντλώντας έμπνευση από το παιχνίδι στρατηγικής γκο, ο χορογράφος αφήνεται να παρασυρθεί από τη δύναμη του επείγοντος και στρέφει την προσοχή μας σε μια θεμελιώδη ανάγκη: την ανάγκη να ακούμε ο ένας τον άλλον. Το μόνο που χρειαζόμαστε.
 
Χορογραφία Edouard Hue • Σύνθεση Jonathan Soucasse • Κοστούμια Sigolène Pétey • Φωτισμοί David Kretonic • Ερμηνεύουν Louise Bille, Alfredo Gottardi, Tilouna Morel, Jaewon Jung, Lou Landré, Neal Maxwell, Rafaël Sauzet, Angélique Spiliopoulos, Yurié Tsugawa
 
3 – 5 Ιουνίου / Χορός
Ερμίρα Γκόρο: THIRST
Η καταξιωμένη χορογράφος και παλιά γνώριμη του Φεστιβάλ, Ερμίρα Γκόρο, επιστρέφει με το νέο έργο της, μια παράσταση-εμπειρία πάνω στην πανάρχαια, πάντα πολύτιμη σύλληψη της τελετουργίας. Με όχημα μια ομάδα έξι χορευτών και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Σταύρου Γασπαράτου, το έργο εξερευνά το πώς η σύγχρονη τέχνη μπορεί να συμμετάσχει στην αναζήτηση ή καλύτερα, την ίδια την επινόηση «νέων» τελετών, αναγκαίων για την επιβίωσή μας. Όπως τοποθετεί το ερώτημα ο δραματουργός της παράστασης, Αναστάσιος Κουκουτάς: «Σε μια εποχή κατά την οποία τα ‘τελετουργικά’ έχουν εξατομικευτεί, αποσπαστεί από τον ιστό της κοινότητας, πώς ανιχνεύουμε τη σωματική μνήμη που ενυπάρχει σε κάθε αυθεντική τελετουργία και τι ακριβώς επιβιώνει;».
 
Σύλληψη / Χορογραφία Ερμίρα Γκόρο • Ερμηνεία Ηρώ Κόντη, Δήμητρα Μερτζάνη, Μάρθα Πασακοπούλου, Έλτον Πέτρη, Σοφία Πουχτού, Θάνος Ραγκούσης • Δραματουργία Αναστάσιος Κουκουτάς • Μουσική Σταύρος Γασπαράτος • Σκηνικά – Κοστούμια Χρήστος Δεληδήμος • Φωτισμοί Βαγγέλης Μούντριχας
 
6 & 7 Ιουνίου / Μουσική
Ένωση Ελλήνων Μουσουργών: Reactivate music
Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών συστάθηκε πριν από 91 χρόνια για να στηρίξει και να προβάλει την εγχώρια δημιουργία, δίνοντας βήμα σε νέους καλλιτέχνες. Φέτος, γιορτάζει τα 90χρονά της, έναν χρόνο αργότερα λόγω πανδημίας, μ’ ένα πληθωρικό εορταστικό διήμερο που περιλαμβάνει αφιερώματα στον Ιάννη Ξενάκη –με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (σε συνεργασία με το Centre Iannis Xenakis– καθώς και στο έργο του μοντερνιστή δασκάλου του, Olivier Messiaen, έργα ιστορικών μελών της ΕΕΜ για το Αρχαίο Δράμα (Δ. Μητρόπουλου, Α. Ευαγγελάτου, Κ. Παξινού, Μ. Χατζιδάκι, Θ. Αντωνίου, Γ. Κουρουπού, Δ. Δραγατάκη, Μ. Θεοδωράκη και Γ. Σισιλιάνου) σε συνεργασία με τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, συναυλίες που αναδεικνύουν τη σύνδεση της σύγχρονης δημιουργίας με τη μουσική μας παράδοση, με κορυφαίους δεξιοτέχνες αλλά και συζητήσεις, προβολή του αρχείου και των εκδόσεων της Ένωσης και πολλά άλλα. Μια γιορτή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας που αφηγείται το παρελθόν κι αντικρύζει δυναμικά το μέλλον με 60 μουσικά έργα, 46 σε πρώτη εκτέλεση!
 
Μουσική των Μ. Χατζιδάκι, Κ. Παξινού, Θ. Αντωνίου, Δ. Δραγατάκη, Δ. Μητρόπουλου, Α. Ευαγγελάτου, Γ. Σισιλιάνου, Γ. Κουρουπού, Μ. Θεοδωράκη. Συμμετέχει η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, μουσικό σύνολο και σολίστ
 
Καθόλη τη διάρκεια του διημέρου θα προβάλλονται μαγνητοταινίες και Πολύτοπα (πολυμεσικές εγκαταστάσεις) του Ξενάκη σε συνεχή ροή, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα:  La Légende d’Eer, 1977 – Μυκήνες Άλφα (Mycènes Alpha), Πολύτοπο, 1978 – Concret PH, για μαγνητοταινία, 1958 – Bohor, για μαγνητοταινία, 1962 – Hibiki Hana–Ma, για μαγνητοταινία, 1969-70 – Περσέπολις (Persepolis), για μαγνητοταινία, 1971 – Πολύτοπο του Cluny (Polytope de Cluny), 1972 – Gendy 3, για μαγνητοταινία, 1991                          
 
10 Ιουνίου / Μουσική
Μίνι φεστιβάλ ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής
Συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το Goethe-Institut Athen και το CTM festival.
 
Μετά την περσινή, συναρπαστική συνεργασία ανάμεσα στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, το διεθνώς αναγνωρισμένο φεστιβάλ ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής CTM Festival και το Ινστιτούτο Γκαίτε, η επιτυχημένη αυτή συνέργεια συνεχίζεται. Για ακόμα μία χρονιά, το πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου στην Πειραιώς 260, που έχει καθιερωθεί ως χώρος συνάντησης του κοινού με πρωτοποριακές παραστάσεις από όλο τον κόσμο, δίνει ξανά βήμα διαλόγου στις νέες τάσεις της πειραματικής και ηλεκτρονικής μουσικής, προσκαλώντας δυναμικούς καλλιτέχνες, καταξιωμένους και ανερχόμενους, που θα μας παρασύρουν σε ρηξικέλευθες ηχητικές περφόρμανς.
 
Headliner της βραδιάς η Nene H, «από τις πιο ανήσυχες νέες μορφές της πειραματικής κλαμπ σκηνής του Βερολίνου» (Crack Magazine). Η καλλιτέχνιδα ενώνει τις δυνάμεις της με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Γεωργιανή χορωδία Ensemble Basiani, που έχει συμβάλει καθοριστικά στην αναβίωση της παραδοσιακής πολυφωνικής μουσικής της Γεωργίας. Μαζί θα παρουσιάσουν το μουσικό έργο Chela.
 
 
15 & 16 Ιουνίου / 19:00 / Όπερα – Περφόρμανς
Nature Theater of Oklahoma
Burt Turrido: an opera / Μπερτ Τουρρίντο: μια όπερα
Το ανατρεπτικό δίδυμο των Nature Theater of Oklahoma (Kelly Copper και Pavol Liška) επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών, με μια διεθνή συμπαραγωγή κορυφαίων οργανισμών, στην οποία συμμετέχει το Φεστιβάλ, τέσσερα χρόνια μετά Το κυνήγι της ευτυχίας (2018), με το οποίο τους ανακάλυψε το ελληνικό κοινό. Η νέα τους παράσταση είναι μια κάντρι όπερα, που αποδομεί ξεκαρδιστικά τη σύγχρονη ποπ αμερικανική κουλτούρα.
 
Η πλοκή του Μπερτ Τουρρίντο: μια όπερα εκτυλίσσεται σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο. Κλιματολογικές καταστροφές και γενοκτονίες έχουν αφήσει ελάχιστους ανθρώπους ζωντανούς. Δανειζόμενη αναφορές από εμβληματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας, όπως Ο ιπτάμενος Ολλανδός, η καφκική, δυστοπική, όσο και ξεκαρδιστική ιλαροτραγωδία των Nature Theater of Oklahoma, που έκανε πρεμιέρα το 2021, παντρεύει αβίαστα το «υψηλό» με το «χαμηλό», αψηφώντας τις αυστηρές ταξινομήσεις των ειδών.
 
Κείμενο – Σκηνοθεσία Kelly Copper, Pavol Liška • Μουσική Robert M. Johanson • Σκηνικά – Φωτισμοί Luka Curk • Κοστούμια Anna Sünkel • Παίζουν Gabel Eiben, Anne Gridley, Robert M. Johanson, Bence Mezei, Kadence Neill
 
 tartoufos hove
 
16 – 18 Ιουνίου / Θέατρο
Comédie-Française – Ivo van Hove
Le Tartuffe ou l’hypocrite / Ταρτούφος ή Ο υποκριτής του Μολιέρου
Μετά την αξέχαστη παράσταση Ηλέκτρα / Ορέστης στην Επίδαυρο το 2019, η Comédie-Française με τον Ivo van Hove επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, αυτή τη φορά στην Πειραιώς 260, με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από τη γέννηση του Μολιέρου. Βασισμένη στο ανέκδοτο κείμενο της απαγορευμένης, πρώτης εκδοχής του Ταρτούφου, η νέα, αριστοτεχνική παράσταση του Ivo van Hove, που θα δούμε πρώτοι αμέσως μετά το ανέβασμά της στο Παρίσι, φέρνει την απολαυστική κωμωδία στο σήμερα, φωτίζοντάς την καυστικά ως κοινωνικό δράμα. Ενώνοντας για ακόμα μία φορά τις δυνάμεις του με τον λαμπερό σύγχρονο θίασο του Μολιέρου με τον οποίο τον συνδέει δυνατή «χημεία» ήδη από την πρώτη τους συνεργασία στους Καταραμένους του Βισκόντι (2016), ο κορυφαίος σκηνοθέτης στήνει μια ολομέτωπη επίθεση στους παντός είδους υποκριτές.  Σύμμαχός του, ο διπλά βραβευμένος με Όσκαρ για τη μουσική του στις ταινίες του Guillermo del Toro και Wes Anderson, Alexandre Desplat, που συνθέτει την πρωτότυπη μουσική της παράστασης.
 
Έμμετρη κωμωδία σε τρεις πράξεις, απαγορευμένη εκδοχή του 1664, αποκατεστημένη από τον Georges Forestier, με τη συνεργασία της Isabelle Grellet. Μια παραγωγή της Comédie-Française.
 
Σκηνοθεσία Ivo van Hove • Δραματουργία Koen Tachelet • Σκηνικά – Φωτισμοί Jan Versweyveld • Κοστούμια An D’Huys • Πρωτότυπη μουσική Alexandre Desplat • Παίζουν Claude Mathieu, Denis Podalydès, Loïc Corbery, Christophe Montenez, Dominique Blanc, Julien Frison, Marina Hands
 
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 400 χρόνων από τη γέννηση του Μολιέρου, την παράσταση συνοδεύει συζήτηση με επίτιμο προσκεκλημένο τον Georges Forestier, Ομότιμο Καθηγητή Γαλλικής Λογοτεχνίας στη Σορβόννη, ιστορικό του θεάτρου του 17ου αιώνα και συγγραφέα της βιογραφίας του Μολιέρου (Μεγάλο Βραβείο Βιογραφίας της Γαλλικής Ακαδημίας, 2019). Η εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία του Φεστιβάλ με το Γαλλικό Ινστιτούτο, θα πραγματοποιηθεί στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, την Τρίτη 14 Ιουνίου.
 
15 – 16 Ιουνίου / 22:00 – 17 – 18 Ιουνίου / 21:00/ Χορός
Ιωάννα Πορτόλου
Amazing
Τι συμβαίνει όταν αλλάζει ριζικά το γνώριμο κοινωνικό περιβάλλον μας; Πώς μας επηρεάζει μια βίαιη αλλαγή που ανατρέπει ό,τι μας όριζε μέχρι τώρα; H Ιωάννα Πορτόλου με την Ομάδα χορού Griffόn, που γνωρίζουμε στο Φεστιβάλ από τις πρόσφατες παραστάσεις της στην Πειραιώς 260 (Πορνό, 2017) και τη Μικρή Επίδαυρο (KAOS, 2018) επανέρχεται με τη νέα της δημιουργία, ανοίγοντας το κρίσιμο θέμα του ορίου ανάμεσα στο «καλύτερο» και το «χειρότερο» της ανθρώπινης φύσης. Μετά από ένα πρώτο διάστημα συλλογικής δραματουργικής έρευνας, το Amazing θα σχεδιαστεί ως χορογραφικό ντοκιμαντέρ για το ανθρώπινο είδος, που, όσο κι αν εξελίσσεται, παραμένει βίαιο και αδηφάγο. Παρόλη την περιρρέουσα ανθρωποφαγία όμως, πρέπει να υπάρχει και κάτι amazing / υπέροχο στον άνθρωπο, που η ομάδα αναζητά στην περιοχή της Υπέρβασης, τόσο σωματικής όσο και ψυχικής.
 
Χορογράφος Ιωάννα Πορτόλου • Πρωτότυπη μουσική Αντώνης Παλάσκας  • Κοστούμια – Σκηνικός χώρος Ιωάννα Τσάμη • Φωτισμοί Τάσος Παλαιορούτας • Boηθός χορογράφου Δήμητρα Μητροπούλου  •  Χορευτές Γιάννης Νικολαΐδης, Ιωάννα Αποστόλου, Θεανώ Ξυδιά, Σταυρούλα Σιάμου, Αλέξανδρος Λασκαράτος • Διεύθυνση παραγωγής Χριστίνα Πολυχρονιάδου 
 
 
21 & 22 Ιουνίου / Χορός
Martin Zimmermann
Danse macabre
Άραγε στον αγώνα της επιβίωσης υπάρχει τίποτα που μπορεί να μας σώσει εκτός από το χιούμορ; Μετά την απολαυστική περσινή παράστασή του Ένα Δύο Τρία, που ενθουσίασε το κοινό της Πειραιώς 260, ο Μάρτιν Τσίμμερμαν (Μέγα Ελβετικό Βραβείο για τις Παραστατικές Τέχνες 2021) επανέρχεται με τους ερμηνευτές του στο εξίσου ξεκαρδιστικό Danse macabre, τη νέα του παράσταση, που αψηφά, για μια ακόμα φορά, τις ταξινομήσεις. Εντός ενός σκηνικού που παραπέμπει σε εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο, τρεις κωμικοτραγικοί χαρακτήρες, απόκληροι της κοινωνίας, προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Μια παράξενη φιγούρα αιωρείται, ωστόσο, πάνω από αυτή την ευάλωτη κοινότητα χαρακτήρων: πρόκειται για τη μορφή του Θανάτου, τον οποίον υποδύεται ο ίδιος ο Τσίμμερμαν, παρεμβαίνοντας στη σκηνική δράση ως σκανδαλιάρης μαριονετίστας που κινεί τα νήματα των σωμάτων τους.
 
Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Χορογραφία Martin Zimmermann • Συνδημιουργοί – Ερμηνευτές Tarek Halaby, Dimitri Jourde, Methinee Wongtrakoon, Martin Zimmermann • Μουσική σύνθεση Colin Vallon • Δραματουργία Sabine Geistlich • Σκηνικά Simeon Meier, Martin Zimmermann
 
22 – 23 Ιουνίου / Θέατρο
Teatro La Re-Sentida – Marco Layera: Oasis de la Impunidad / Όαση ατιμωρησίας
Οκτώ σώματα συσπώνται επί σκηνής. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν υποφέρουν ή διασκεδάζουν, εάν οι κινήσεις τους μαρτυρούν περηφάνια ή φόβο. Όλα μαζί συγκροτούν ένα «αστυνομικό σώμα». Αυστηρά πειθαρχημένα, επιτηρούν την τάξη, αλλά η βία που είναι υποχρεωμένα να ασκούν προκαλεί αντιδράσεις. Τα θύματά τους απειλούν να κατακλύσουν τον χώρο και να προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη! Ο θίασος La Re-Sentida, που ενθουσίασε πέρυσι το κοινό της Πειραιώς 260 με την εκρηκτική ενέργεια των έφηβων κοριτσιών από τη Χιλή, συγχωνεύει για άλλη μια φορά εξεγερσιακά και στοχαστικά στοιχεία, προσεγγίζοντας τη θεατρική δημιουργία ως εργαστήρι κριτικής, περισυλλογής και κοινωνικού οραματισμού. Εδώ, ο Μάρκο Λαγέρα και η ομάδα La Re-Sentida αντλούν έμπνευση από την εμπειρία της κοινωνικής εξέγερσης τον Οκτώβριο του 2019 στη Χιλή και «στήνουν» ένα έργο πάνω στη διαλεκτική της βίας που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας τους και απευθύνεται σε κάθε πολίτη του σύγχρονου κόσμου.
 
Σκηνοθεσία Marco Layera Navarro • Δραματουργία Elisa Leroy και Martín Valdés–Stauber • Βοηθοί σκηνοθεσίας Humberto Adriano Espinoza και Katherine Maureira • Καλλιτεχνική παραγωγή Victoria Iglesias
 
24 – 26 Ιουνίου / Θέατρο
Ελεάνα Τσίχλη
Οι 7 τρελοί
Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Αρλτ. Μια μυστική οργάνωση σχεδιάζεται από «7 τρελούς» υπό την καθοδήγηση ενός «Αστρολόγου» – μια γκροτέσκα συνωμοσία παγκόσμιας κυριαρχίας, που παραπαίει ανάμεσα σε ακραία ιδεολογήματα και αυταπάτες. Γραμμένο το 1929, λίγο πριν ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση και πριν την πρώτη στρατιωτική δικτατορία στην Αργεντινή, το μυθιστόρημα του Αρλτ μας εισάγει σ’ ένα σύμπαν βίας και τρομοκρατίας, όπου κυριαρχεί η δυστοπία των μηχανών, η φαντασίωση του εύκολου πλούτου και το φλερτ με την παρανομία και το έγκλημα. Υπό τη σκιά του ολοκληρωτισμού αλλά και των επαναστατικών θεωριών της εποχής που βράζουν, οι «τρελοί» του έργου, σε ευθεία συνομιλία με τους ήρωες του Ντοστογιέφσκι, φωτογραφίζουν τον άνθρωπο των αχανών μεγαλουπόλεων, αναλώσιμο εξάρτημα σε αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής, που συντρίβεται σ’ ένα εμπρηστικό μίγμα πλήξης και απόγνωσης. Επτά ηθοποιοί δημιουργούν μια «επί σκηνής» κοινότητα αποκαλύπτοντας μια επίκαιρη ιστορία που αναδεικνύει τις φιλοσοφικές προεκτάσεις του έργου και διεκδικεί τον χώρο για να ανθίσει ένα διαχρονικό «εμείς», μια νέου τύπου χορικότητα.
 
Μετάφραση Έφη Γιαννοπούλου • Σκηνοθεσία Ελεάνα Τσίχλη • Σκηνικά – Κοστούμια Τίνα Τζόκα • Κίνηση Κατερίνα Φώτη • Μουσική Θοδωρής Αμπαζής • Σχεδιασμός φωτισμών Στέλλα Κάλτσου  • Βοηθός σκηνοθέτιδας Μαριάνθη Παντελοπούλου • Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου Σταύρος Μπαλής • Διεύθυνση παραγωγής Ρένα Ανδρεαδάκη, Ζωή Μουσχή • Παίζουν Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Γιάννης Καράμπαμπας, Γιώργος Κριθάρας, Γιώργος Σύρμας, Φιντέλ Ταλαμπούκας
  
25 & 26 Ιουνίου / Χορός
BODHI PROJECT – Patricia Apergi
Newtopia
Με έντονο το αποτύπωμά της, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή σκηνή του σύγχρονου χορού, η χορογράφος Πατρίσια Απέργη παρουσιάζει στο Φεστιβάλ ένα νέο έργο πάνω στη θεματική της Ουτοπίας. Στο Newtopia, που δημιούργησε σε συνεργασία με την αυστριακή ομάδα BODHI PROJECΤ, οι θεατές θα έρθουν σε επαφή με μια απρόσμενη χώρα, που ξαναφαντάζεται τις συντριβές και τις ήττες μας σαν θριάμβους. Φωτίζοντας το χιούμορ που κρύβεται ακόμα και στις μεγαλύτερες τραγωδίες της ζωής, η παράσταση μετατρέπει την αποδοχή της πραγματικότητας σε καύσιμο για τη δημιουργία μιας ουτοπίας, όπου κυριαρχούν η δικαιοσύνη, η ισορροπία και η ομορφιά. Ένας απρόσμενος σκηνικός τόπος αναδύεται μέσα από την ομάδα των χορευτών της BODHI PROJECΤ, που ξεχωρίζουν για τη θεατρικότητα και την έντονη σκηνική παρουσία τους. Ένας τόπος όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε νέους τρόπους αντίστασης, να φανταστούμε την ανεξαρτησία μας, να αντέξουμε την αποτυχία μας και να σταθούμε πάλι όρθιοι. Η ομάδα BODHI PROJECT θεωρείται από τις κορυφαίες στην Ευρώπη για νέους επαγγελματίες χορευτές. Εστιάζει στην πρωτοπορία, σε νέες χορογραφικές «φωνές» στη διεθνή σκηνή του σύγχρονου χορού και στην καλλιτεχνική και τεχνική αρτιότητα του σύνθετου κινησιολογικού ρεπερτορίου των χορευτών της.
 
Σύλληψη & χορογραφία Πατρίσια Απέργη • Χορευτές Alec Letcher, Andréa Givanovitch, Dylan Brahim Labiod, Jaeger Wilkinson, Jeanne Procureur, Luisa Heilbron, Paola Taddeo • Διεύθυνση προβών Maja Poturovic • Φωτισμοί Frank Lischka • Κοστούμια Patricia Apergi, Birke van Maartens
 
27 & 28 Ιουνίου / 20:00 / Θέατρο
Christiane Jatahy
Dusk / Λυκόφως
Βασισμένο στην ταινία Dogville του Λαρς φον Τρίερ. Σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το καταπιεστικό, στα όρια του φασισμού, καθεστώς της χώρας της, η νεαρή Γκράσα εγκαταλείπει τη Βραζιλία. Βρίσκει καταφύγιο σε μια κοινότητα καλλιτεχνών του θεάτρου, που ανεβάζουν το Dogville του Λαρς φον Τρίερ εστιάζοντας ακριβώς στο πόσο ανεκτική είναι η κοινωνία μας απέναντι στον Άλλο. Αρχικά η κοπέλα γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό. Στη συνέχεια, όμως, πέφτει θύμα εκμετάλλευσης και υφίσταται κάθε είδους ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές.
 
Ο ρατσισμός, σε όλες του τις μορφές, επανέρχεται διαρκώς στο έργο της διεθνώς αναγνωρισμένης Christiane Jatahy, που μόλις απέσπασε Χρυσό Λέοντα από την Μπιενάλε της Βενετίας (2022). Στο Dusk (Entre chien et loup στα γαλλικά), οι ερμηνευτές*τριες κινηματογραφούνται μεταξύ τους ζωντανά επί σκηνής, προσφέροντας πολλές διαφορετικές οπτικές αντί της μίας και μοναδικής «αλήθειας».
 
Διασκευή – Σκηνοθεσία – Κινηματογράφηση Christiane Jatahy­ • Καλλιτεχνική συνεργασία – Σκηνικά – Φωτισμοί Thomas Walgrave • Διεύθυνση φωτογραφίας Paulo Kamacho • Μουσική Vitor Araujo • Κοστούμια Anna van Brée
 
28 & 29 Ιουνίου / Χορός
Athens Epidaurus Festival Urban Dance Contest
28.6 Hip hop battle  / 29.6 All styles battle
Μετά το περσινό, δυναμικό ντεμπούτο του στο Φεστιβάλ Αθηνών Eπιδαύρου, όπου μύησε το κοινό της Πειραιώς 260 στο σύμπαν του hip hop και του street dance, το Athens Epidaurus Festival Urban Dance Contest επανέρχεται με νέες χορευτικές «μάχες», υποσχόμενο ακόμα πιο ηλεκτρισμένες αναμετρήσεις.
 
Φέτος, οι κατηγορίες είναι δύο: την πρώτη μέρα, δεκαέξι από τους καλύτερους*ες χορευτές*τριες στην Ελλάδα διαγωνίζονται ατομικά 1vs1 στην κατηγορία hip hop. Τη δεύτερη ημέρα, η αγωνία κορυφώνεται με ένα All Styles Battle: break, hip hop, popping, locking, house, krump, waacking, voguing και dancehall είναι τα είδη στα οποία θα διαγωνιστούν 32 εκρηκτικοί*ες χορευτές*τριες από όλη την Ελλάδα σε ζευγάρια 2 vs 2.
 
Στις θέσεις των κριτών μερικοί*ες από τους*τις καλύτερους*ες χορευτές*τριες της hip hop και street dance κουλτούρας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μαζί τους, για ακόμα μια χρονιά, ο Dj AmazeMe στα decks και ο Sifu Versus στον ρόλο του host.
 
 
Marlene Monteiro Freitas, Mal – Embriaguez divina / Κακό – Θεϊκή μέθη
 
30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου / Χορός
Marlene Monteiro Freitas
Mal – Embriaguez divina / Κακό – Θεϊκή μέθη
Στο νέο της έργο, η αντισυμβατική χορογράφος Marlene Monteiro Freitas (Αργυρός Λέοντας για τον Χορό, Μπιεννάλε της Βενετίας, 2018), που είχε ξεσηκώσει το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο παρελθόν με τις παραστάσεις Βάκχες και of ivory and flesh – statues also suffer, επιστρέφει με ακόμα ένα έργο, όπου κυριαρχούν το δαιμονικό στοιχείο, η μεταμόρφωση, ο σουρεαλισμός, αλλά και το άφθονο χιούμορ. Τοποθετημένη σε μια εξέδρα, ως χορωδία, η ομάδα χορευτών*τριών της εξερευνά το Κακό ως θεϊκή μέθη, όπως υποδηλώνει ο τίτλος του έργου, αλλά και ως συνθήκη έκστασης, καλλιτεχνικής δημιουργίας και κοινωνικής ανατροπής, με τη σκηνή του θεάτρου να γίνεται ο κατεξοχήν χώρος αποκάλυψής του.
 Χορογραφία Marlene Monteiro Freitas • Ερμηνεύουν Francisco Rolo, Henri “Cookie» Lesguillier, Hsin–Yi Hsiang, Joãozinho da Costa, Kyle Scheurich, Mariana Tembe, Marlene Monteiro Freitas, Miguel Filipe, Tonan Quito
 
 
Γιούλα Μπούνταλη, Άνοιξη © Myrto Tzima
 
2 – 4 Ιουλίου / Θέατρο
Γιούλα Μπούνταλη
Άνοιξη
Υπάρχει αντρικός και γυναικείος «προορισμός», έμφυλες κλίσεις και ταλέντα; Είναι οι θετικές επιστήμες, η μηχανολογία, η αρχιτεκτονική, η φαρμακευτική κατάλληλες για ένα κορίτσι; Άνοιξη 1960, Μεσολόγγι. Μια ομάδα μαθητριών του Γυμνασίου Θηλέων διασχίζει τους δρόμους της πόλης αντιδρώντας στην ίδρυση Πρακτικού Γυμνασίου Αρρένων που θα απέκλειε τις ίδιες από τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης. Μια ιστορία γυναικών που γεννήθηκαν αμέσως μετά τον πόλεμο σε μια κλειστή επαρχιακή κοινωνία και οραματίστηκαν έναν ρόλο ισότιμο με τους άντρες. Κορίτσια αυτόφωτα και γι’ αυτό παράξενα για την εποχή τους αλλά και για τη δική μας, με τους έμφυλους ρόλους να ορίζουν ακόμη, παρά τον επιδερμικό τους μετασχηματισμό, το κυρίαρχο εθνικό αφήγημα. Μια πρωτότυπη παράσταση, βασισμένη σε μια αληθινή (κι αληθινά ελληνική) ιστορία.
 
Κείμενο – Σκηνοθεσία Γιούλα Μπούνταλη •  Παίζουν Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Έλη Δρίβα, Βασίλης Καραμπούλας, Εριέττα Κέλλη, Χριστίνα Κυπραίου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Ζωή Σιγαλού, Θάνος Τοκάκης
 
5 – 7 Ιουλίου / Θέατρο
Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος
Αντιγόνη του Σοφοκλή
Η Αντιγόνη του Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου με ειδική ανάθεση στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος VAST, στο οποίο συμμετέχει το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, διερευνά τη σχέση της Πόλης με την εξουσία, διαχρονικό ζήτημα του τραγικού έργου. Εστιάζοντας στον καταλυτικό ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, η θεατρική δράση τοποθετείται σ’ ένα τηλεοπτικό στούντιο, σ’ ένα απροσδιόριστο μέλλον, όπου κάθε πολιτική διαπραγμάτευση και απόφαση πραγματοποιούνται σε ζωντανό χρόνο. Ο Χορός των γερόντων γίνεται εδώ Χορός πολιτών που εκφράζουν εκφάνσεις του κυρίαρχου λόγου (πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών κλπ.), οι οποίοι παρακολουθούν, με την ενεργή συμμετοχή του κοινού, πάντα σε live σύνδεση, την ανελέητη σύγκρουση κοσμικού και ηθικού δικαίου.
 
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος • Δραματουργία Or Benezra–Segal • Σκηνογραφία – Σχεδιασμός φωτισμών – Πολυμέσα Marco Turcich. Παίζουν Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (Κρέων), Κίττυ Παϊταζόγλου (Αντιγόνη),  Ελένη Καραγιώργη (Ευριδίκη), Χριστίνα Δαλαμάγκα (Ισμήνη), Φοίβος Παπακώστας (Αίμων), Βίκυ Κυριακουλάκου (Τειρεσίας), Λάμπρος Γραμματικός (Φύλακας), Δανάη Λουκάκη (Χορός), Ζωή Δρακοπούλου (Χορός), Ντέμπορα Οντόνγκ (Χορός), Ιωάννα Αθανασίου (Χορός), Ντίνος Γκελαμέρης (Χορός)
 
 
6 & 7 Ιουλίου / Θέατρο
Caroline Guiela Nguyen
FRATERNITÉ, Conte fantastique / ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ, φανταστική ιστορία
Όταν ένα μέρος της ανθρωπότητας εξαφανίζεται στο διάστημα λόγω ενός παράξενου ατυχήματος, της Μεγάλης Έκλειψης, οι εναπομείναντες κάτοικοι της Γης καταφεύγουν στα λεγόμενα «κέντρα φροντίδας», απ’ όπου μπορούν να στείλουν σύντομα μηνύματα στους αγνοούμενους οικείους τους. Μια κοινότητα συναισθηματικά «ακρωτηριασμένων» ανθρώπων συσπειρώνεται γύρω από τα κέντρα αυτά, που μετατρέπονται, έτσι, σε χώρους ιδανικούς για περισυλλογή και ανάρρωση. Μια μέρα, ωστόσο, αναγγέλλεται μια νέα Έκλειψη…
 
Μετά τη σαγηνευτική ΣΑΪΓΚΟΝ, που απέσπασε θερμό χειροκρότημα στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2019, η Γαλλοβιετναμέζα Καρολίν Γκυελά Ενγκυγέν επιστρέφει με ένα παραμύθι επιστημονικής φαντασίας και ένα πληθωρικό σύνολο επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών, που αναδεικνύει τον πιο πολύτιμο πόρο για το μέλλον του πλανήτη μας: την έννοια της Αδελφοσύνης.
 
Κείμενο Caroline Guiela Nguyen με ολόκληρη την καλλιτεχνική ομάδα • Σκηνοθεσία Caroline Guiela Nguyen  • Παίζουν Dan Artus, Saadi Bahri, Hoonaz Ghojallu, Maïmouna Keita, Nanii, Elios Noël, Alix Petris, Lamya Regragui, Saaphyra, Vasanth Selvam, Anh Tran Nghia, Hiep Tran Nghia, Mahia Zrouki
 
8 & 9 Ιουλίου / Χορός
Κατερίνα Ανδρέου
Mourn baby mourn
Τι απομένει σήμερα απ’ όσα οραματίστηκαν και υποσχέθηκαν οι δεκαετίες του ’60 και του ’70; Τι κάνουμε με τη μελαγχολία και το αδιέξοδο μιας απογοήτευσης που έρχεται από την ακύρωση του μέλλοντος που υποσχέθηκαν; Έχοντας διακριθεί με το Prix Jardin d’Europe 2016, μετά την παράσταση A Kind of Fierce, διεθνή συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, και με σημαντική πορεία στην ευρωπαϊκή σκηνή του χορού, η Ελληνίδα Κατερίνα Ανδρέου ταράζει και πάλι τα νερά με μια γαλλοελβετική, πολλά υποσχόμενη παραγωγή που απορροφά τους κραδασμούς του παρόντος. Με όχημα την ιδέα του θρήνου, η δημιουργός εξερευνά τη δική της, αυθεντικά γυναικεία και πολιτική φωνή σ’ ένα χορογραφικό σόλο που ζητά να ξορκίσει την κατάθλιψη μιας εποχής ολόκληρης. Mourn baby mourn / Θρήνησε, μωρό μου, θρήνησε.
 
Σύλληψη – Ερμηνεία – Κείμενο – Ηχητική σύλληψη Κατερίνα Ανδρέου • Ηχητικός σχεδιασμός – Ενορχηστρώσεις Κατερίνα Ανδρέου & Cristian Sotomayor • Φωτισμοί – Χώρος Yannick Fouassier
 
10 & 11 Ιουλίου/ Θέατρο
Philippe Quesne: Farm fatale
Μια μετα-αποκαλυπτική συνθήκη στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον: πέντε σκιάχτρα που έχουν μείνει χωρίς δουλειά λόγω της κλιματικής αλλαγής αποφασίζουν να συγκροτήσουν μια νέα κοινότητα. Οι αφοπλιστικά αστείοι χαρακτήρες του έργου μας ωστόσο, δεν πτοούνται από τη δύσκολη κατάσταση. Καταγράφουν μεθοδικά τους ήχους της ετοιμοθάνατης φύσης για τις επόμενες γενιές, ετοιμάζουν πανό και σλόγκαν για διαδηλώσεις, παίζουν ποπ μουσική στον πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό τους, συζητάνε για την εξαφάνιση των εντόμων και τα φυτοφάρμακα.
 
Με την παράσταση Farm fatale, ο διεθνής Γάλλος δημιουργός Φιλίπ Κεν, γνωστός για τις υβριδικές – εικαστικές παράστασεις του, οραματίζεται ένα εξωφρενικό όσο και γοητευτικό σύμπαν, το οποίο κατοικείται από ευγενείς ονειροπόλους ακτιβιστές και λακωνικούς σχολιαστές της πραγματικότητάς μας.
Σύλληψη – Σκηνικά – Σκηνοθεσία Philippe Quesne
 
12 Ιουλίου / Κινηματογράφος
Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει
Συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
 
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας –με το ελληνικό, το διεθνές και το σπουδαστικό διαγωνιστικό του πρόγραμμα– είναι ένας κόμβος καλλιτεχνικής επικοινωνίας και διαμοιρασμού κινηματογραφικών γνώσεων και εμπειριών. Αποτελεί κατεξοχήν θεσμό για την προβολή και ανάδειξη των ταινιών μικρού μήκους στη χώρα μας και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ως πύλη μέσα από την οποία οι κινηματογραφιστές προωθούν το έργο τους σε επίπεδο ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές, κάθε χρόνο δέχεται πάνω από 2.000 συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Οι καλύτερες «ταξιδεύουν» σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού μέσω της συμμετοχής του Φεστιβάλ σε πολλές σημαίνουσες διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις. Στο πλαίσιο του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος, θα προβληθεί επιλογή βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους των τελευταίων ετών στις θεματικές «Ελευθερία» και «Γυναίκα και κοινωνία».
 
13 Ιουλίου / Μουσική
Sonic convergence 
Ένα πολύχρωμο σύμπαν, που συνενώνει μυημένους και μη, παρασύροντάς μας στη χαρά και τη σαγήνη της μουσικής. Ο Χρήστος Χατζής, ο Χρήστος Ραφαηλίδης, ο Πέτρος Κλαμπάνης και ο Αντώνης Σουσάμογλου αναμειγνύουν τις συνθέσεις και τη δεξιοτεχνία τους σε μια κοινή μουσική γλώσσα, που υπερβαίνει τις ταξινομήσεις. Αυτή είναι η γλώσσα του Sonic convergence (Ηχητική σύγκλιση) όπως τη μιλούν οι κορυφαίοι μουσικοί της, σε μια αναπάντεχη μουσική συνομιλία.
 
Σύνθεση Χρήστος Χατζής, Χρήστος Ραφαηλίδης, Αντώνης Σουσάμογλου, Πέτρος Κλαμπάνης • Παίζουν Χρήστος Ραφαηλίδης βιμπράφωνο, Πέτρος Κλαμπάνης μπάσο, φωνητικά, Αντώνης Σουσάμογλου βιολί, David Bogorad βιολί, Θανάσης Σουργκούνης βιόλα, Βασίλης Σαΐτης, τσέλο
 
14 – 16 Ιουλίου/ Χορός
Αντώνης Φωνιαδάκης
ΑΞΟΝΕΣ / AXES
Στο πλαίσιο του κύκλου Layers οf Street, που είναι αφιερωμένος στη hip hop και street χορευτική κουλτούρα, ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης έρχεται στο Φεστιβάλ για να συναντήσει οκτώ από τους καλύτερους χορευτές*τριες της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής. Μια εκρηκτική, απρόσμενη παράσταση που θα ταράξει τα νερά του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα!
 
«Tο street dance είναι πλέον μια παγκόσμια σύγχρονη τέχνη, που δεν απέχει, κατά τη γνώμη μου, από τον κλασικό χορό, αφού και τα δύο απαιτούν μια τεχνική που ξεπερνάει τα όρια του σώματος, και τα δύο υπερβαίνουν το συναίσθημα μέσω της εξώθησης της φόρμας σε κάτι εξωπραγματικό, σχεδόν μεταφυσικό. Ο χορός είναι διέξοδος, μάς διδάσκει το χιπ χοπ, είναι μια επανάσταση εκτός Σχολών, ένα μέσο έκφρασης έξω από κάθε μίμηση της φύσης, μια σχεδόν πολιτική κιναισθητική κατασκευή, που δεν γνωρίζει φύλα, ένα περιβάλλον πλήρους αποδοχής, ένας αγωγός αισθητικών πληροφοριών και μια μετάγγιση προκλήσεων και προσκλήσεων από τον κόσμο του περιθωρίου, εκεί όπου γεννήθηκε το είδος αυτό.
 
Κι όμως, η παράσταση δεν ενδιαφέρεται να παρουσιάσει τον κόσμο αυτόν εν είδει ντοκιμαντέρ, αλλά να εγείρει ερωτηματικά, όπως: ποιοι είναι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που δονούν έτσι τους δρόμους στις πόλεις μας, τι έχουν να μας πούνε, ποιος είναι ο ρόλος μας, ως κοινό, απέναντί τους; Πρόκειται για μια παράσταση – πρό(σ)κληση να ανοιχτούμε απέναντι σε κάτι, να συντονιστούμε με αυτό το κάτι…»
 
Χορογραφία Αντώνης Φωνιαδάκης • Πρωτότυπη μουσική σύνθεση Julien Tarride • Κοστούμια Τάσος Σοφρωνίου • Σχεδιασμός φωτισμών Σάκης Μπιρμπίλης • Σκηνικό περιβάλλον Αλέξανδρος Τζάννης • Βοηθός χορογράφου Pierre Magendie • Δραματουργία Έρι Κύργια • Οργάνωση & Εκτέλεση παραγωγής Goodheart Productions  • Χορεύουν Χάρης Χατζηανδρέου (haribo), Lucky Spyridis, Νάντια Τομαζένκο, Aidi Ormeni, Δανάη Αργυράκη Marques do Rosario, Klaus Shehaj, Δημήτρης Dwave Καραγεώργος, Πέτρος Νικολίδης
 
 
18 – 21 Ιουλίου/ Θέατρο
Γιώργος Κουτλής
«Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι»του Μάριους φον Μάγενμπουργκ
Ένας εφιάλτης με σπλάτερ και κωμικά στοιχεία, μια παρανοϊκή και ωμά διασκεδαστική κούρσα, παραβολή της παράλογης πραγματικότητάς μας. Ο Γιώργος Κουτλής, νεαρός σκηνοθέτης που συνεπήρε το αθηναϊκό κοινό με τους ξέφρενους Παίχτες του Γκόγκολ, αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία ενός σύγχρονου έργου με την υπογραφή του ανατρεπτικού δραματουργού της Σάουμπυνε Marius von Mayenburg.
 
Ο «Μ» βρίσκεται στο αδιέξοδο ενός εγκαταλελειμμένου δρόμου. Δεν έχει ιδέα πώς βρέθηκε εδώ. Το μόνο πράγμα που θυμάται είναι ότι έφαγε μύδια. Η νύχτα πέφτει βαριά και ώσπου να ξημερώσει ο «Μ» θα έχει μαχαιρωθεί, θα έχει μαχαιρώσει, θα έχει γνωρίσει ανθρώπους που θέλουν να τον φάνε, θα έχει δει τον χρόνο να στέκει ακίνητος και μόνο στο τέλος, για πρώτη φορά, θα νιώσει πως δεν φοβάται.
 
Σκηνοθεσία Γιώργος Κουτλής • Μετάφραση Γιώργος Δεπάστας • Σκηνικά – Κοστούμια Εύα Γουλάκου • Πρωτότυπη μουσική – Σχεδιασμός ήχου Jeph Vanger • Φωτισμοί Τάσος Παλαιορούτας • Επιμέλεια κίνησης Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου • Βοηθός σκηνοθέτη Ελένη Κουτσιούμπα • Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Σοφία Βάσου • Φωτογραφίες Χρήστος Συμεωνίδης • Παίζουν (αλφαβητικά) Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Θάνος Λέκκας, Βασίλης Μαγουλιώτης
 
 
19 – 21 Ιουλίου, 19:00 / Θέατρο
Γιώτα Αργυροπούλου – blindspot theatre group
Youthquake
Δεκατέσσερις έφηβοι καταλαμβάνουν τη σκηνή και μας οδηγούν στο μέλλον! Από τον «Δεκέμβρη του 2008», τις οικολογικές πορείες σε όλο τον κόσμο και τις «Παρασκευές για το Μέλλον», το #Blacklivesmatter και το Occupy Wall Street, οι νέοι δημιουργούν πλέον νέα μοτίβα συμμετοχής και πολιτικοποίησης. Οι έφηβοι του «Youthquake», έχοντας ολοκληρώσει ένα πολύπλευρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Open Plan, καταλαμβάνουν τώρα την Πειραιώς 260 και μας αφηγούνται τη ζωή, τις συνήθειες, τα γούστα και την κοινωνική δυσαρέσκειά τους για τον κόσμο που κληρονομούν.
 
Ένα πρωτότυπο έργο, υπό την καθοδήγηση και τη συνεργασία των ενήλικων συνεργατών της θεατρικής ομάδας blindspot, που έρχεται να προκαλέσει έναν καλλιτεχνικό «σεισμό» και να μοιραστεί μαζί μας μια δυνατή εμπειρία. Μια παράσταση με τη συμμετοχή εφήβων όσο και επαγγελματιών ηθοποιών, για κοινό όλων των ηλικιών, που θα μας συγκινήσει με την αμεσότητα και την αλήθεια της.
 
Σύλληψη / Δημιουργία – Σκηνοθεσία  Γιώτα Αργυροπούλου • Σχεδιασμός & σύνθεση ψηφιακής εικόνας Μιχάλης Κωνσταντάτος • Δραματουργία Igor Dobricic • Επιστημονική σύμβουλος – Θεατροπαιδαγωγός Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση • Μουσική Μαριλένα Ορφανού (Someone who isn’t me) • Χορογράφος Ίρις Καραγιάν • Σκηνογράφος Πουλχερία Τζόβα • Ενδυματολόγος Βασιλεία Ροζάνα • Σχεδιασμός φωτισμών Ελίζα Αλεξανδροπούλου
 
20 & 21 Ιουλίου / Χορός
Lia Rodrigues: Fúria / Μανία
Το σώμα σε κατάσταση μανίας. Εκστασιάζεται, γιορτάζει ξέφρενα, μπορεί νέας και να οδηγηθεί στην πιο βίαιη εξέγερση. Οι εννέα χορευτές νέας Λία Ροντρίγκες συνδιαλέγονται με νέας αρχετυπικές ανάγκες του ανθρώπου, σε μια χορογραφία μεγάλης ακρίβειας, όπου ο σύγχρονος Χορός συναντά τη βραζιλιάνικη παράδοση.
 
Η Λία Ροντρίγκες –που ξεκίνησε από την ομάδα νέας Μαγκύ Μαρέν– ζει εδώ και χρόνια στη Βραζιλία, όπου έχει ιδρύσει μέσα στη μεγαλύτερη φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο μια σχολή χορού για νέους χορευτές. Τα «μαχητικά» νέας έργα κινούνται στα όρια μεταξύ περφόρμανς, πλαστικών τεχνών και χορού σε μια σκηνική γλώσσα που φέρει τον δυναμισμό και την επείγουσα εκφορά νέας αληθινού μανιφέστου.
 
Δημιουργία Lia Rodrigues • Συνδημιουργοί – Ερμηνευτές Leonardo Nunes, Carolina Repetto, Valentina Fittipaldi, Andrey da Silva, Larissa Lima, Ricardo Xavier, Joana Lima, David Abreu, Matheus Macena, Tiago Oliveira, Raquel Alexandre 
  
30 Ιουνίου – 20 Ιουλίου / 23:00 / Μουσική
Jazz στην Πλατεία
Τζαζ νότες συνοδεύουν φέτος τις φεστιβαλικές νύχτες, με ελεύθερη είσοδο. Πέντε ξεχωριστά ελληνικά τζαζ σχήματα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του διακεκριμένου σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα, δίνουν την επίγευση των παραστάσεων και ζωντανεύουν μαγικά τις βραδιές μας στην Πειραιώς 260.
Εκτέλεση παραγωγής Ομάδα Θεάματος Η Άλλη Πλευρά / Χρήστος Αλεξόπουλος.
 
Πρόγραμμα:
 
30 Ιουνίου, 1 & 2 Ιουλίου / Αλεξάνδρα Σιετή Quartet
5 – 7 Ιουλίου / Μάνος Θεοδοσάκης Quartet
10, 11 & 13 Ιουλίου / Alexandros Affolter Quartet
14 – 16 Ιουλίου / Melina Paxinos Quartet  
18 – 20 Ιουλίου / Δημήτρης Σεβδαλής Quartet   
 
 21 Ιουλίου / 23:00Dimitris Tsakas Quintet. Συμμετέχει η Brenda Navarrete

Το φετινό πρόγραμμα της Πειραιώς 260 κλείνει με μια εκρηκτική βραδιά: μια συναυλία του αγαπημένου σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα, που μετράει σημαντικές συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και του σχήματός του, Dimitris Tsakas Quintet. Μαζί τους, το ανερχόμενο αστέρι της κουβανέζικης τζαζ σκηνής, η τραγουδίστρια, συνθέτρια και μουσικός κρουστών Brenda Navarrete. «Ρίχνοντας αυλαία» στον βιομηχανικό χώρο της Πειραιώς, μετά από ένα εικοσαήμερο μουσικής ευφορίας στην Πλατεία, η συναυλία αυτή, με ελεύθερη είσοδο, είναι το καλύτερο αποχαιρετιστήριο δώρο για τους πιστούς φίλους του Φεστιβάλ.

Παίζουν Δημήτρης Τσάκας σαξόφωνο • Κωστής Χριστοδούλου πιάνοkeys • Yoel Soto μπάσοvocals • Κώστας Λιόλιος ντραμς • Brenda Navarrete batávocals • Εκτέλεση παραγωγής ARTος & Θέαμα – Αναστασία Ταμουρίδου

17 Ιουνίου, 18:00 – 20:00 / Ημερίδα

Φεστιβάλ Επιδαύρου: παρελθόν και μέλλον. Επιμέλεια: Διονύσης Καψάλης – Δήμητρα Κονδυλάκη

Tι αντιπροσωπεύει το Φεστιβάλ Επιδαύρου στα σχεδόν 70 χρόνια της διαδρομής του; Πόσο επέδρασε στην πρόσληψη του Αρχαίου Δράματος στη χώρα μας και στο εξωτερικό και πώς καθόρισε το αφήγημα της ελληνικότητας εντός των συνόρων; Πώς το οραματιζόμαστε τον 21ο αιώνα; Συντηρούμε ή αναθεωρούμε τη φιλοσοφία και τη φυσιογνωμία του και μέχρι ποιου σημείου; Πόσο τοπικό θέλουμε να είναι και πόσο διεθνές; Άραγε η διεθνής διάσταση ζητά την εξειδίκευση στο Αρχαίο Δράμα ή προϋποθέτει τη διεύρυνση του ρεπερτορίου του;

Αυτά είναι ορισμένα από τα πολλά ερωτήματα που θέτει η λέξη «Επίδαυρος» στους ανθρώπους του θεάτρου. Σ’ αυτή τη φλέγουσα προβληματική θα είναι αφιερωμένη η Ημερίδα, φιλοδοξώντας να καλύψει τόσο την ιστορική και τη θεωρητική όσο και την πολιτική διάσταση του θέματος, με καλεσμένους θεωρητικούς του θεάτρου αλλά και πρόσωπα-κλειδιά στη διαδρομή του Φεστιβάλ τα τελευταία είκοσι χρόνια, πρώην καλλιτεχνικούς διευθυντές και καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας αρθρώνεται σε δύο συνεδρίες:

Α. Η πρόσληψη του Αρχαίου Δράματος με αφετηρία την Επίδαυρο από τις απαρχές του θεσμού έως σήμερα
Β. Φιλοσοφία και σύγχρονος προσανατολισμός του Φεστιβάλ Επιδαύρου

 
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
 
1 & 2 Ιουλίου
 
Schauspielhaus Bochum – Johan Simons
 
Άλκηστη
 
του Ευριπίδη
 
8 & 9 Ιουλίου
 
Εθνικό Θέατρο – Γιάννης Καλαβριανός
 
Μήδεια
 
του Μποστ
 
15 & 16 Ιουλίου, Επίδαυρος // 30 & 31 Ιουλίου, Ελευσίνα
 
Δημήτρης Καραντζάς
 
Πέρσες
 
του Αισχύλου
 
​22 & 23 Ιουλίου
 
Residenztheater – Ulrich Rasche
 
Αγαμέμνων
 
του Αισχύλου
 
29 & 30 Ιουλίου
 
Εθνικό Θέατρο – Αργύρης Ξάφης
 
Αίας
 
του Σοφοκλή
 
​ANTIGONISMS Κύκλος Αντιγόνη
 
ΠΡΕΜΙΕΡΑ
 
5 & 6 Αυγούστου
 
Cezaris Graužinis
 
Αντιγόνη
 
του Σοφοκλή
 
12 & 13 Αυγούστου
 
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος - Βασίλης Παπαβασιλείου
 
Ελένη
 
του Ευριπίδη
 
19 & 20 Αυγούστου
 
Θέμης Μουμουλίδης
 
Ιφιγένεια εν Αυλίδι
 
του Ευριπίδη
 
1 Ιουλίου – 20 Αυγούστου
 
Δημιουργική απασχόληση παιδιών στην Επίδαυρο
 
 
Epidaurus Festival 2
 
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
 
ANTIGONISMS Κύκλος Αντιγόνη
 
STUDIO RESIDENCY  
 
7 – 28 Ιουνίου
 
Πάροδος
 
ΜΟΥΣΙΚΗ
 
2 Ιουλίου
 
ΤΑΚΙΜ
 
Περιπλανώμενο
 
Με την Ελένη Βιτάλη, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τη Σοφία Παπάζογλου
 
ΜΟΥΣΙΚΗ
 
9 Ιουλίου
 
Νίκος Κυπουργός
 
Τα Κυπο-Θεατρικά
 
CONTEMPORARY ANCIENTS
 
ΘΕΑΤΡΟ
 
15 & 16 Ιουλίου
 
Έφη Θεοδώρου
 
Ρίζες από βαμβάκι
 
της Κάλλιας Παπαδάκη
 
Εμπνευσμένο από τον Αίαντα του Σοφοκλή
 
ΘΕΑΤΡΟ
 
22 & 23 Ιουλίου
 
Βασίλης Μαυρογεωργίου
 
Επιτρέποντες
 
του Μενάνδρου
 
ΧΟΡΟΣ
 
29 & 30 Ιουλίου
 
Ευριπίδης Λασκαρίδης – OSMOSIS
 
ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS
 
ΘΕΑΤΡΟ
 
5 & 6 Αυγούστου
 
Σύλλας Τζουμέρκας
 
Φάκελος Βάνκαου  
 
του Ηλία Μαγκλίνη
 
Εμπνευσμένο από την Άλκηστη του Ευριπίδη
 
ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS
 
ΘΕΑΤΡΟ - ΕΚΔΟΣΗ
 
Γίνεται δέντρο το πουλί;
 
του Χρήστου Χωμενίδη
 
Εμπνευσμένο από τον Ίωνα του Ευριπίδη
 
Katerina EvangelatosIoanna Chatziandreou 02 Press kit 1024x683
 
 

Η Ακαδημία, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τίμησε τη μνήμη των σπουδαίων καλλιτεχνών που έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που πέρασε.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και στην 94η τελετή απονομής των βραβείων, παρουσιάστηκε το αφιέρωμα «In Memoriam». Ένα συγκινητικό βίντεο, έξι περίπου λεπτών, με το οποίο οι διοργανωτές τιμούν τα αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που μας πέρασε.

Ανάμεσά τους, φυσικά, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος μάς αποχαιρέτησε τον περασμένο Σεπτέμβρη.

 

Ο μονόλογος της Σοφίας Καψούρου «Καραϊσκάκενα, o Θρύλος», βασισμένος στη ζωή της μητέρας του Γεώργιου Καραϊσκάκη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά με τη Σοφία Καψούρου στον ρόλο της Ζωής Διαμάντως Διμισκή, έρχεται στον Πολυχώρο VAULT από το Σάββατο 2 Απριλίου και συστήνει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τη Μάνα του Γεώργιου Καραϊσκάκη, την Καλόγρια, τη Ζωή Διαμάντω Διμισκή.

Ένα αντιπολεμικό έργο σε καιρό πολέμου.

Ένα έργο ύμνος στη γυναίκα και την ελευθερία της.

Φόρος τιμής στο ποδόσφαιρο και την ομορφιά του.

Η Καραϊσκάκενα, Μάνα του ήρωα Καραϊσκάκη, δεν γέννησε μόνο την Επανάσταση, η Καραϊσκάκενα είναι η Επανάσταση.

Το έργο ξεκινάει με την απόλυτη ανατροπή: Η Καραϊσκάκενα η Καλόγρια, στο κελί της, παρακολουθεί έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φενέρμπαχτσε. Ένθερμη οπαδός του Ολυμπιακού, της ομάδας που έδρα της είναι το στάδιο που φέρει το όνομα του Γιου της, του σπουδαίου αρχιστράτηγου της Επανάστασης, άριστη γνώστρια της ιστορίας της ομάδας, αιώνια θαυμάστρια του αείμνηστου Θανάση Μπέμπη και της ντρίμπλας του, αφηγείται τη ζωή της, τις δυσκολίες που συνάντησε για να αναθρέψει τον μικρό Γιώργη και ξαναζεί τη γέννηση του Γιου της αλλά και τον θάνατό του. Ο αγώνας τελειώνει με τους Έλληνες νικητές. Ο Ολυμπιακός βάζει γκολ. Ο αθλητισμός είναι ο μεγάλος νικητής.

    Η Μάνα Καλόγρια. Η Μάνα Φίλαθλος. Η Μάνα Γυναίκα.

Η Μάνα που δεν έγινε ποτέ σύζυγος. «Μ’ όποιον θέλω τον έκανα. Με τον Θεό τον έκανα», απαντάει περήφανη στην Ιστορία. Η Καραϊσκάκενα κάθε Κυριακή πάει στο Φάληρο, στο Γήπεδο Καραϊσκάκη να μυρίσει το γρασίδι, να μυρίσει το παιδί της. Να τιμήσει τον γιο της. Τον Γιώργη της. Τον Αϊ-Γιώργη των Ελλήνων.

Πώς γεννιούνται οι ήρωες; Πώς πεθαίνουν; Πώς τους θυμόμαστε;

Το πιο σημαντικό για τον άνθρωπο είναι η μήτρα. Από πού έρχεται, ποιος είναι, πού πάει. Ποιον πολεμάει. Τη ρίζα του ή τη σκιά του. Μέσα από τις θεατρικές συντεταγμένες χαρτογραφείται το τοπίο της Επανάστασης, αποκαλύπτονται οι αντιφάσεις της εποχής, η θέση της γυναίκας τότε. Όλα τόσο επίκαιρα, γιατί… ό,τι ήταν όμορφο μία φορά, είναι για πάντα. Ό,τι ήταν άσχημο μία φορά, θα ’ναι για πάντα.

Καραϊσκάκενα 3

   «Καραϊσκάκενα, Ο Θρύλος»

Αρκούν έντεκα για έναν Θρύλο; Και ποιοι είναι αυτοί; Και σε ποια εποχή ανήκουν;

Ό,τι είναι αθώο μία φορά, είναι για πάντα. Η Καραϊσκάκενα συνθέτει την ιδανική ενδεκάδα: «Θανάσης Μπέμπης, Ηλίας Υφαντής, Ηλίας Ρωσίδης, Γιώργος Σιδέρης, Γιώργος Δαρίβας, Ανδρέας Μουράτης, Μπάμπης Κοτρίδης, Μπάμπης Δρόσος, Μίμης Στεφανάκος, Νίκος Γιούτσος –Έμπαινε Γιούτσο!!– και στο τέρμα Παναγιώτης Κελεσίδης. Αυτοί είναι οι άντρες σου, Γιώργη μου. Αυτοί είναι οι άντρες του Καραϊσκάκη. «Θ ρ ύ λ ο ς!».

Λόγος «έφιππος» όπως η εικόνα του Καραϊσκάκη. Γλώσσα εξομολογητική, παραστατική, ποιητική, με ακαριαίες και ακραίες εναλλαγές χιούμορ και συγκίνησης. Σκηνοθεσία ανθρωποκεντρική, αντισυμβατική, με ευαισθησία, σκηνική ειλικρίνεια, αμεσότητα. Μουσική πρωτότυπη, εξωκοσμική, με αναφορά στους βυζαντινούς ψαλμούς και σύγχρονο μυστικιστικό ήχο. Σκηνικά εμπνευσμένα από τον εσωστρεφή μοναστηριακό βίο. Ενδυματολογικός κώδικας με συμβολικές άχρονες λεπτομέρειες.

Η Ζωή είναι αγώνας. Η Μάνα του Καραϊσκάκη, η Καραϊσκάκενα, ερυθρόλευκη στην ψυχή και στο πάθος, αυθόρμητη και αθυρόστομη, αιχμηρή και ανυπόταχτη, ερωτική και αιρετική, ανορθόδοξη πιστή της ορθοδοξίας, μια «ροκ» προσωπικότητα σε εξορία, θα γίνει ένα με όλους.

Λίγα Λόγια για το Φεστιβάλ «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ… »

Η «Καραϊσκάκενα, o Θρύλος» είναι η τρίτη παράσταση με την οποία επανεκκινεί το θεατρικό project «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ… », ένα θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων. Ήδη παρουσιάζονται στο VAULT «Η Μάνα Αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή» (βασισμένη στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή) της Κικής Μαυρίδου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη, με τη Ράνια Σχίζα στον ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή και η «Χαρίκλεια Καβάφη» (βασισμένη στη ζωή της μητέρας του Κωνσταντίνου Καβάφη) σε κείμενο-σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, με την Ασπασία Κράλλη στον ρόλο της Χαρίκλειας Καβάφη.

    Το φεστιβάλ «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ… » είναι αφιερωμένο στη μνήμη της αγαπημένη μας συνεργάτιδας Χρύσας Σπηλιώτη. Εγκαινιάστηκε το 2017. Περιλάμβανε πέντε έργα που έγιναν παραστάσεις και γνώρισαν μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Σοφία Καψούρου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης

Σκηνικό / Κοστούμι: Γιώργος Λιντζέρης

Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Μπακάλης

Αγιογραφίες: Κική Μαυρίδου

Κατασκευή κοστουμιού: Παναγιώτα Τσομπανάκη (Ατελιέ Τσομπανάκη)

Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας

Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς

Trailer / Κινηματογράφηση: ORKI Productions

Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις  Αιγόκερως

Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Χρύσα Ματσαγκάνη

Βοηθοί σκηνοθέτες: Ελένη Μαζνώκη, Χρήστος Παναγιώτου, Κατερίνα Πουλέα, Όλγα Σούρσου, Δημήτρης Τζούκας, Λάμπρος Τζώρας

Παραγωγή: Team Vault AMKE

Στον ρόλο της Ζωής Διαμάντως Διμισκή η Σοφία Καψούρου

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Από το Σάββατο 2 Απριλίου κάθε Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 21:15

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60′ (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Προπώληση Viva.gr : https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Μειωμένο Εισιτήριο: 10 ευρώ (Φοιτητές /Σπουδαστές /Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων /ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών/Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)

*Το φεστιβάλ «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ… » πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

*Το έργο της παράστασης θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Αιγόκερως σε πρόλογο Γιώργου Βέλτσου

 

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

 

*Κατά την είσοδό τους στο θέατρο οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Στην παράσταση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον Covid-19.

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

FB Page: http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1

Instagram: vault.theatre.plus (https://www.instagram.com/vault.theatre.plus/?hl=el)

Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες (11:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00)  : 213 0356472, 6951832070

Προπώληση viva.gr :  https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η ομάδα Ονειρόδραμα ύστερα από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στο θέατρο ΣΤΑΘΜΟΣ στην Αθήνα και ενώ συνεχίζει τις παραστάσεις στον χώρο του σχολείου μετρώντας ήδη 10.000 θεατές που έχουν παρακολουθήσει την δράση στην Αττική από τον Σεπτέμβριο έως τώρα ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρώτος σταθμός το θέατρο ΟΡΟΦΩΣ στην Πάτρα και για τρεις παραστάσεις το Σάββατο 2 Απριλίου και την Κυριακή 3 Απριλίου.

Η θεατρική ομάδα ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ, μετά την πολύχρονη εμπειρία της και γνωρίζοντας την ευεργετική επίδραση του θεάτρου, δημιούργησε ένα βιωματικό εργαστήριο για παιδιά που με την ενεργή συμμετοχή τους και μέσα από τη διάθεση του παιχνιδιού «μπαίνοντας στα παπούτσια του άλλου»  εξωτερικεύουν πιο εύκολα τις σκέψεις τους και παράλληλα ερευνούν τα συναισθήματα των άλλων, αναπτύσσοντας έτσι μεγαλύτερη ενσυναίσθηση,κατανοώντας έννοιες όπως η διαφορετικότητα κι ο σχολικός εκφοβισμός.

Η παράσταση-εργαστήριο έχει τρεις ενότητες στο χρονικό πλαίσιο των 90 λεπτών:

Α’ ENOTHTA

Θεατρική παράσταση “Μπες στα παπούτσια μου”. Τα παιδιά μέσα από κωμικές καταστάσεις θα αντιληφθούν τη θέση Θύμα-θύτη

Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ

“Το Δέντρο της Αυτοεκτίμησης”

Τα παιδιά με παιχνίδια γνωριμίας και εμπιστοσύνης θα δημιουργήσουν μια κατασκευή “Το δέντρο της αυτοεκτίμησης.

Γ’ ΕΝΟΤΗΤΑ

Τα παιδιά θα αυτοσχεδιάσουν με βάση τη παράσταση που παρακολούθησαν, θα προτείνουν κανόνες αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού, θα παίξουν σκηνές που θα φτιάξουν με τη βοήθεια των ηθοποιών και την υποστήριξη της δραματοθεραπεύτριας βγάζοντας προς τα έξω το δημιουργικό και καλλιτεχνικό τους εαυτό

Η δράση θα παρουσιαστεί στο θέατρο 'Οροφως για τρεις παραστάσεις στις 2 και 3 Απριλίου

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συγγραφέας- κείμενο: Γιώργος Μενδρινός 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μενεδιάτης 

Σύμβουλος ψυχικής υγείας-ειδική παιδαγωγός: Στέλλα Μουδάτσου 

Σκηνικά- κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης 

Στίχοι- Μουσικη: Στέλλα Μουδάτσου 

Ενορχήστρωση: Roman Gomez

Ηθοποιοί: Χριστίνα Μουδάτσου, Γιώργος Μενεδιάτης 

Παραγωγή: ΑΜΚΕ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΙ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις: Στις 2 και 3 Απριλίου 2022

Μέρες &‘Ωρες παραστάσεων: Σάββατο 17.30

Κυριακή 11.30 και 17.30

Εισιτήριο: Γενική είσοδος 10 ευρώ, Ομαδικό 8 ευρώ

Ομαδικό εισιτήριο για σχολεία 7 ευρώ  

Προπώληση: www.ticketservices.gr

Διάρκεια:  90 λεπτά

Χώρος:Θέατρο ΟΡΟΦΩΣ

Διεύθυνση:Όθωνος Αμαλίας 112 Πάτρα

Περισσότερες πληροφορίες  / Κρατήσεις 2611810983

Τον Αμερικανό σκηνοθέτη θεάτρου και όπερας και διευθυντή φεστιβάλPeter Sellars, επέλεξε φέτος το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, για τη συγγραφή του Μηνύματος για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022.

Ο Peter Sellars είναι γνωστός από τις πρωτοποριακές και μετασχηματιστικές ερμηνείες που απέδωσε σε κλασικά έργα, την προώθηση της μουσικής του 21ου αιώνα και της σύγχρονης μουσικής και τα προγράμματα συνεργασίας που είχε με μια εξαιρετική γκάμα καλλιτεχνών, δημιουργών και ερμηνευτών. Το έργο του φωτίζει τη δύναμη της τέχνης ως μέσο ηθικής έκφρασης και κοινωνικής δράσης.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το ΔΙΘ, με την έναρξη της σεζόν του «Θεάτρου των Εθνών» στο Παρίσι και με το πρώτο μήνυμα να γράφεται από τον Ζαν Κοκτώ. Έκτοτε, εορτάζεται στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα, εκπροσωπώντας μια ευκαιρία υπενθύμισης της ετερότητας αυτής της καλλιτεχνικής έκφρασης και προώθησης του αντίκτυπου που το θέατρο έχει στις σύγχρονες κοινωνίες.

Το ΔΙΘ τιμά κάθε χρόνο αυτή την παγκόσμια γιορτή, καλώντας μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να γράψει το μήνυμα. Το μήνυμα μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες, δημοσιοποιείται μέσα από το δίκτυο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τα Εθνικά του Κέντρα (περισσότερα από 90 Εθνικά Κέντρα και πολλά Συνεργαζόμενα Μέλη) αλλά και θεατρικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλο τον κόσμο. Από το 1962 έως σήμερα, 60 σημαντικές προσωπικότητες του θεάτρου συνεισέφεραν με τις σκέψεις τους για το θέατρο, τον πολιτισμό και την ειρήνη μέσω των μηνυμάτων της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.

Συμπληρώνοντας 60 χρόνια εορτασμών, η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου διοργανώνει φέτος μία εμβληματική διαδικτυακή εκδήλωση αφιερωμένη στους νέους, ανερχόμενους καλλιτέχνες του θεάτρου, οι οποίοι αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για το ΔΙΘ. Μέσα από τους συγκεκριμένους εορτασμούς, το Διεθνές Ινστιτούτο επιθυμεί να προσφέρει στη νέα γενιά καλλιτεχνών και επαγγελματιών του θεάτρου, μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και παρουσίασης του έργου τους στο κοινό.

Στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας εορτασμών επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν 37 ανερχόμενοι καλλιτέχνες από 28 ώρες. Η διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) και θα μεταδοθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου www.world-theatre-day.org

 

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022

Μεταφρασμένο στα ελληνικά από το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου

 

Αγαπητές φίλες / Αγαπητοί φίλοι,

Καθώς ο κόσμος κρέμεται ώρα την ώρα, λεπτό το λεπτό, σταγόνα τη σταγόνα από την καθημερινή μετάδοση ειδήσεων, θα μου επιτρέψετε να προσκαλέσω όλους εμάς, ως δημιουργούς, να εισέλθουμε στο δικό μας πεδίο, τη δική μας σφαίρα και προοπτική του επικού χρόνου, της επικής αλλαγής, της επικής ευαισθητοποίησης, του επικού αναστοχασμού και του επικού οράματος; Ζούμε σε μια επική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας και οι βαθιές και επακόλουθες αλλαγές που βιώνουμε στις σχέσεις των ανθρώπων με τον εαυτό τους, μεταξύ τους και με τους μη ανθρώπινους κόσμους είναι σχεδόν πέρα από τις δυνατότητές μας να τις αντιληφθούμε, να τις αρθρώσουμε, να μιλήσουμε γι’ αυτές και να τις εκφράσουμε.

Δε ζούμε στον 24ωρο κύκλο των ειδήσεων, ζούμε στις παρυφές του χρόνου. Οι εφημερίδες και τα μέσα ενημέρωσης είναι παντελώς ανεξόπλιστα και ανίκανα να αντιμετωπίσουν αυτό που βιώνουμε.

Πού είναι η γλώσσα, ποιες είναι οι κινήσεις και ποιες οι εικόνες που θα μας επέτρεπαν να κατανοήσουμε τις βαθιές μετατοπίσεις και ρήξεις που βιώνουμε; Και πώς μπορούμε να μεταδώσουμε το περιεχόμενο της ζωής μας, αμέσως τώρα – όχι ως είδηση αλλά ως βίωμα;

Το θέατρο είναι η τέχνη του βιώματος.

Σ’ έναν κόσμο που κατακλύζεται από αχανείς εκστρατείες τύπου, προσομοιωμένες εμπειρίες, φρικτά προγνωστικά, πώς μπορούμε να υπερβούμε την ατελείωτη επανάληψη των αριθμών για να βιώσουμε την ιερότητα και το άπειρο μιας ζωής, ενός ενιαίου οικοσυστήματος, μιας φιλίας ή της ποιότητας του φωτός σ’ έναν παράξενο ουρανό; Τα δύο χρόνια της πανδημίας της νόσου COVID-19 έχουν εξασθενήσει τις αισθήσεις των ανθρώπων, έχουν περιορίσει τις ζωές τους, έχουν σπάσει τους δεσμούς και μας έχουν φέρει σε ένα παράξενο σημείο μηδέν της ανθρώπινης ύπαρξης πάνω στον πλανήτη.

Ποιοι σπόροι πρέπει να φυτευτούν και να μεταφυτευτούν αυτά τα χρόνια και ποια είναι τα υπερτροφικά χωροκατακτητικά είδη που πρέπει να εκριζωθούν πλήρως και τελεσίδικα; Τόσοι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Τόση πολλή βία ξεσπά παράλογα ή απρόσμενα. Τόσα πολλά κατεστημένα αποκαλύπτονται ως δομές διαρκούς βαναυσότητας.

Πού είναι οι εθιμοτυπικές τελετές της μνήμης μας; Τι πρέπει να μνημονεύσουμε; Ποια είναι τα τελετουργικά που θα μας δώσουν επιτέλους τη δυνατότητα να οραματιστούμε εκ νέου και να δοκιμάσουμε να κάνουμε βήματα που δεν έχουμε κάνει ποτέ πριν;

Το θέατρο του επικού οράματος, του επικού σκοπού, της ανάκαμψης, της αποκατάστασης και της φροντίδας χρειάζεται νέες τελετουργίες. Δεν έχουμε ανάγκη να ψυχαγωγηθούμε. Έχουμε ανάγκη να συνευρεθούμε. Έχουμε ανάγκη να μοιραστούμε τον χώρο και να καλλιεργήσουμε έναν κοινό χώρο. Έχουμε ανάγκη από προστατευμένους χώρους βαθιάς ακρόασης και ισότητας.

Το θέατρο είναι η δημιουργία επί της γης ενός χώρου ισότητας μεταξύ ανθρώπων, θεών, φυτών, ζώων, βροχοσταλίδων, δακρύων και αναγέννησης. Ο χώρος της ισότητας και της βαθιάς ακρόασης φωτίζεται από κρυμμένη ομορφιά, διατηρείται ζωντανός σε μια βαθιά αλληλεπίδραση μεταξύ κινδύνου, γαλήνης, σοφίας, δράσης και υπομονής.

Στην «Αβαταμσάκα Σούτρα» ή «Ανθοστόλιστη Γραφή», ο Βούδας παραθέτει δέκα είδη μεγάλης υπομονής στην ανθρώπινη ζωή. Ένα από τα ισχυρότερα ονομάζεται «Υπομονή κατά την Αντίληψη των Πάντων ως Αντικατοπτρισμών». Το θέατρο πάντοτε παρουσίαζε τη ζωή αυτού του κόσμου σαν έναν αντικατοπτρισμό που μας βοηθά να δούμε μέσα από την ανθρώπινη ψευδαίσθηση, αυταπάτη, τύφλωση και άρνηση με απελευθερωτική διαύγεια και δύναμη.

Είμαστε τόσο σίγουροι γι’ αυτό που βλέπουμε και για τον τρόπο με τον οποίο το βλέπουμε, που είμαστε ανίκανοι να δούμε και να αισθανθούμε εναλλακτικές πραγματικότητες, νέες δυνατότητες, διαφορετικές προσεγγίσεις, αόρατες σχέσεις και διαχρονικούς δεσμούς.

Έφθασε η ώρα για τη βαθιά ανανέωση του μυαλού, των αισθήσεων, της φαντασίας, της ιστορίας και του μέλλοντός μας. Η δουλειά αυτή δεν μπορεί να γίνει από απομονωμένους ανθρώπους που δουλεύουν μόνοι τους. Τη δουλειά αυτή πρέπει να την κάνουμε μαζί. Το θέατρο είναι η πρόσκληση για να κάνουμε αυτή τη δουλειά μαζί.

Σας ευχαριστώ βαθύτατα για τη δουλειά που κάνετε.

Peter Sellars

(Μετάφραση στα ελληνικά από το αγγλικό πρωτότυπο: Γιόλα Κλείτου για το ΚΚΔΙΘ).

Βασίλης Μαυρογεωργίου

ΜΟΤΕΛ

Πρεμιέρα

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

 

motel3

Κάπου μακριά, στη μαύρη ερημιά υπάρχει ένα φτηνό μοτέλ. Κάποιοι άνθρωποι ζουν σ’ αυτό, κάποιοι πεθαίνουν, και κάποιοι είναι απλώς περαστικοί. Γύρω του ένα πυκνό δάσος, μια σκοτεινή λίμνη και μια μικρή πόλη, γεμάτη μυστικά. Οι κάτοικοι ζουν μια απλή ζωή, κι έχουν μεταξύ τους μια άρρητη συμφωνία: κανείς δεν μιλάει γι’ αυτά που όλοι ξέρουν. Όμως χρειάζεται μόνο ένα μικρό σπρώξιμο για να διαλυθεί μια ολόκληρη κοινωνία.

Μια νέα γυναίκα δολοφονείται στο δωμάτιο νούμερο πέντε και γίνεται η πέτρα που ταράζει τα νερά της λίμνης και φέρνει στην επιφάνεια αλήθειες θαμμένες πολύ βαθιά. Από αυτές που κρύβουμε κι από τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Το νέο έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου κινείται από τους αντιήρωες. Ένα κορίτσι που φαίνεται λίγο επικίνδυνο, λίγο διαταραγμένο στα μάτια των “φυσιολογικών”. Ένας άντρας που κάνει ένα περίεργο επάγγελμα, περιπλανιέται από τόπο σε τόπο, και αναλαμβάνει να “επιδιορθώσει” χώρους όπου έχουν γίνει άγρια εγκλήματα. Οι δυο τους βάζουν σε δοκιμασία τις συμβάσεις της κοινωνίας που τους περιβάλλει. Ξετυλίγουν το νήμα της ιστορίας από τον σκληρό ρεαλισμό στη μαγεία της κάθαρσης.

 

motel

Κείμενο- Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Σκηνικά - Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης\

Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου\

Επιμέλεια Κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος

Σκηνική Πάλη: Θάνος Δερμάτης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Καλή Βοϊκλή

Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Μαρία Παπαδοπούλου

Κατασκευή Σκηνικού: Νίκος Δεντάκης

Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης

Εκτέλεση Παραγωγής: Μαριλένα Μόσχου

Παίζουν: Νίκος Αλεξίου, Κλέλια Ανδριολάτου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ιωάννα Μαυρέα, Ελευθερία Παγκάλου, Χρήστος Σαπουντζής

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη 7μμ, Πέμπτη 9μμ, Παρασκευή-Σάββατο 8.30μμ., Κυριακή 6μμ.

Τιμές εισιτηρίων:

18 ευρώ/ 14 ευρώ μειωμένο/ 12 ευρώ ομαδικές κρατήσεις/ 3 ευρώ ατέλεια

Ειδικές τιμές:

Τετάρτη γενική είσοδος 14 ευρώ

Πέμπτη γενική είσοδος 12 ευρώ

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

Βασίλη Μαυρογεωργίου: Τι Κόλλημα Έχεις Φάει Με Τα Ισπανικά Έργα;

 



 
Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρολόγος και Υποψήφιος Διδάκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο πάνω στην πολιτιστική διαχείριση Αστέριος Πελτέκης είναι ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Ακολουθεί η δήλωσή του για τα νέα του καθήκοντα:

«Καταρχάς θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου για την τιμή που μου έγινε να αναλάβω το τιμόνι αυτού του ιστορικού φορέα, ο οποίος υπήρξε το εφαλτήριο στη θεατρική μου διαδρομή. Είναι ο χώρος, μέσα στον οποίο γαλουχήθηκα και αναπτύχθηκα έως ότου ανοίξω τα φτερά μου σε νέες περιπέτειες, για να ξαναγυρίσω με εφόδιο την εμπειρία όλων αυτών των ταξιδιών με τις καλές και τις δύσκολες στιγμές τους. Λυπάμαι που δεν μπορώ να χαρώ όσο θα ήθελα, λόγω της συγκυρίας της πολεμικής σύρραξης, που αμαυρώνει και σκιάζει με τα σύννεφά της κάθε προσωπική ή συλλογική επιτυχία ή χαρούμενη στιγμή. Οδηγούμαι, έτσι, αναπόφευκτα στη σκέψη ότι η τέχνη οφείλει να στέκεται απέναντι σε κάθε μορφή βίας με όπλο στη φαρέτρα της τον πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, πήρα την απόφαση ένας από τους βασικούς άξονες του ρεπερτορίου του θεάτρου να είναι το αντιπολεμικό έργο και οι αντιπολεμικές δράσεις, που σε συνδυασμό με το ουμανιστικό στοιχείο και τα κοινωνικοϋπαρξιακά ζητήματα θα συγκροτήσουν μια πιο ολιστική προσέγγιση της θεατρικής πράξης, προκειμένου να εγείρει συζήτηση και προβληματισμό αφενός, ψυχαγωγία και αποφόρτιση από τις πιέσεις της δύσκολης, σε πολλά επίπεδα, περιόδου που διανύουμε, αφετέρου.

 
D00032v11
 

Επίσης, μέσα στους βασικούς στόχους είναι η αναγέννηση του ΚΘΒΕ και της Δραματικής Σχολής του, η εξωστρέφεια τόσο προς την υπόλοιπη

Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, με άνοιγμα και συνεργασίες στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και όπου αλλού θα μπορούσε να ταξιδέψει ο πολιτισμός.

Εξίσου σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η συγκέντρωση χορηγιών και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που θα επιτρέψουν στον οργανισμό μεγαλύτερες και σημαντικότερες δράσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και παραγωγή σημαντικού καλλιτεχνικού αποτελέσματος τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.

Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω και να επισημάνω τη συμβολή της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής, που μέσα από μια διαδικασία που ακολουθήθηκε για πρώτη φορά για την επιλογή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο ΚΘΒΕ με τίμησε με την επιλογή της εξαίροντας το όραμά μου για το θέατρο και τη συνολική υποψηφιότητά μου. Θα ήταν παράλειψη να μην απευθύνω τις ιδιαίτερες θερμές μου ευχαριστίες στην Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό κ. Νικόλα Γιατρωμανωλάκη που αποδέχτηκαν την πρόταση της επιτροπής και την επικύρωσαν.

Θα ήθελα επίσης να υποσχεθώ στους βασικούς πρωταγωνιστές αυτού του θέατρου, που δεν είναι άλλοι από τους εργαζομένους του σε όλους τους τομείς, αλλά και στο κοινό της πόλης, που χωρίς αυτό δεν έχει λόγο ύπαρξης το θέατρο, ότι θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να είναι το Κρατικό Θέατρο μια σημαντική κοιτίδα πολιτισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Σε δήλωσή της η Πρόεδρος του ΚΘΒΕ Γιαννούλα Καρύμπαλη- Τσίπτσιου τονίζει ότι «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος καλωσορίζει και συγχαίρει τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Θεάτρου, κ. Αστέριο Πελτέκη, και του εύχεται καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει, προσδοκώντας σε μια γόνιμη συνεργασία προς επίτευξη των υψηλών στόχων του Οργανισμού».

Την Κυριακή 27 Μαρτίου το Εθνικό Θέατρο στήνει μια δυναμική, υπαίθρια γιορτή σε κεντρικά σημεία της πόλης για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

Το θέατρο ήταν ανέκαθεν ένας καθρέφτης της πραγματικής ζωής, άλλοτε ακριβής κι άλλοτε παραμορφωμένος, πάντοτε όμως συνδεδεμένος με την αλήθεια και τη βαθύτερη φύση των πραγμάτων. Αυτήν την πραγματική φύση, των ανθρώπων και του κόσμου, επιχειρεί να καθρεφτίσει και το Εθνικό Θέατρο, στήνοντας για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου μια κινητή σκηνή σε διαφορετικά σημεία της πόλης.

Κι από εκεί, στρέφει το βλέμμα προς τον κόσμο του σήμερα, μιλά για τη φρίκη του πολέμου και για τα προαιώνια ανθρώπινα αδιέξοδα με τον μοναδικό τρόπο που ξέρει να μιλά το θέατρο. Μέσα από έργα, μέσα από ποίηση, μέσα από τραγούδια, μέσα από την εγγύτητα, το μοίρασμα και την επαφή με τον άλλον.

Με όχημά του την εκρηκτική δύναμη και την αμεσότητα της ραπ, ο θίασος της παράστασης Ο Μπίντερμαν και οι Εμπρηστές του Μαξ Φρις που παρουσιάζεται στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, βγαίνει στο δρόμο και συναντά το κοινό της πόλης, τραγουδά για την κοινωνία του σήμερα και τα δεινά της, αλλά και για το όραμα ενός καλύτερου κόσμου. Σχολιάζει την αμείλικτη επικαιρότητα, τη βαναυσότητα του πολέμου, αλλά και όλες τις μικρές ή μεγάλες «φωτιές» που μοιάζουν να περικυκλώνουν τον κόσμο μας: από την κλιματική αλλαγή μέχρι την ανθρώπινη αποξένωση, τα πυρηνικά όπλα και την κοινωνική πόλωση.

Το δρώμενο θα ξεκινήσει στην πλατεία Συντάγματος, ενώ, στη συνέχεια, θα μεταφερθεί στην οδό Πανεπιστημίου, έξω από το θέατρο REX. Και, καθώς με τη δύση του ηλίου ο θίασος θα εισχωρήσει στο θέατρο για την προγραμματισμένη παράσταση, λίγο παρακάτω, στην Ομόνοια, το ιστορικό κτήριο Τσίλλερ θα φωταγωγηθεί και το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου θα αντηχήσει σχεδόν ταυτόχρονα από όλες τις σκηνές.

Την ίδια μέρα, το Εθνικό Θέατρο θα διαθέσει δωρεάν στο κοινό της πόλης 30 εισιτήρια σε δημότες της Αθήνας για την παράσταση Τρωίλος και Χρυσηίδα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Σήμερα κανείς δεν μπορεί να αντικρίσει τον κόσμο και να μην συγκλονιστεί από την ωμότητα και τον άσκοπο πόνο του πολέμου, από τον αγώνα της ανθρωπότητας να ξανασταθεί στα πόδια της μετά από μια μακρά περίοδο συναγερμού, απομόνωσης και φόβου. Οι Παγκόσμιες Ημέρες είναι μια αφορμή για να θυμόμαστε πως

υπάρχουν αξίες, θεσμοί και σταθερές που ενώνουν όλους τους ανθρώπους του κόσμου μεταξύ τους. Κάθε χρόνο, αυτήν την ημέρα, το μήνυμα ενός σπουδαίου καλλιτέχνη μεταφράζεται σε περισσότερες από 50 γλώσσες και ακούγεται δυνατά σε χιλιάδες θέατρα ανά τον κόσμο. Μακάρι αυτή η αίσθηση της ενότητας, της αλληλεγγύης, της από κοινού δημιουργίας και της σύνδεσης να αγκαλιάσει ξανά τον κόσμο μας.

Με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, το Εθνικό Θέατρο πραγματοποιεί μια ηχηρή καλλιτεχνική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Αυτήν τη μέρα, που όλα τα βλέμματα στρέφονται πάνω στο θέατρο, εκείνο ζητάει απ’ όλους μας να στρέψουμε ενωμένοι/-ες το βλέμμα μας στον πραγματικό κόσμο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

18:00: Καλλιτεχνική δράση από το Ε.Θ. στην Πλατεία Συντάγματος

19:00: Καλλιτεχνική δράση από το Ε.Θ. στην Πανεπιστημίου, θέατρο REX

19:45: Το κτήριο Τσίλλερ «φορά τα φωτεινά του» για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Επιμέλεια: Σοφία Βγενοπούλου

Συνεργάτιδα δραματουργός: Ειρήνη Μουντράκη

Στίχοι: Τζούλια Διαμαντοπούλου

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Τεχνικοί ήχου: Θανάσης Λασκαρίδης, Γιάννης Μπέμπελης

Υπεύθυνος παραγωγής: Θωμάς Χαρέλας

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι ηθοποιοί:

Ασημίνα Αναστασοπούλου

Παναγιώτης Εξαρχέας

Βασίλης Καλφάκης

Μελίνα Κοτσέλου

Αλκιβιάδης Μαγγόνας

Γιώργος Πατεράκης

Κατερίνα Πατσιάνη

Γιώργος Σκαρλάτος

Βασίλης Τρυφουλτσάνης

Αμαλία Τσεκούρα

Αλέξανδρος Τωμαδάκης

Εύα Φρακτοπούλου

Ο σκηνοθέτηςΓιάννης Κακλέαςαναζητεί άντρες και γυναίκες επαγγελματίες ηθοποιούς για τις ανάγκες της νέας παραγωγής που θα παρουσιαστεί κατά τη θεατρική περίοδο 2022-2023 στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε συμπαραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και του οργανισμού θεάτρου «Τέχνης Χώρος».

Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της παραγωγής«Ζορμπάς»του Νίκου Καζαντζάκη αναζητούμε άντρες και γυναίκες ηθοποιούς ερμηνευτικής ηλικίας 25 έως 60 ετών. Οι υποψήφιοι/-ες που θα κληθούν στην ακρόαση πρέπει να προετοιμαστούν σε έναν σύντομο μονόλογο της αρεσκείας τους από την ελληνική ή την παγκόσμια δραματουργία και σε ένα ελληνικό τραγούδι κατά προτίμηση της δημοτικής παράδοσης. Είναι επιθυμητή (όχι απαραίτητη) η γνώση κάποιου μουσικού οργάνου.

Σημαντική σημείωση

Στις ακροάσεις θα κληθούν οι υποψήφιοι/-ες που θα επιλεγούν από τον σκηνοθέτη και τους καλλιτεχνικούς του συνεργάτες βάσει των βιογραφικών. Oι ακροάσεις θα διεξαχθούν από τις 4/4/22 έως τις 7/4/22 και από τις 11.30 μέχρι τις 18.30. Ενδέχεται να υπάρξει και δεύτερη φάση μέσα σε αυτό το διάστημα.

Κατάθεση βιογραφικών

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι/-ες παρακαλούνται να αποστείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα και δύο πρόσφατες φωτογραφίες (μίαολόσωμη και μία κοντινή) έως τις 3Απριλίου 2022 στο emailauditionkakleas@gmail.com. Η ενημέρωση των υποψηφίων για την ακρόαση θα γίνει αποκλειστικά μέσω email. Όλοι/-ες οι υποψήφιοι/-ες που θα αποστείλουν βιογραφικό θα ενημερωθούν σχετικά με τη συμμετοχή τους ή μη στην ακρόαση μέχρι τηνΚυριακή 3 Απριλίου 2022.

H παράσταση χορού «Διαρκώς με ταράζεις» της Τέτης Νικολοπούλου κάνει πρεμιέρα στις 9 Απριλίου στο Θέατρο Καλλιρόης. 

Λίγα λόγια για την παράσταση
Η ‘σπείρα’ το κέντρο της ύπαρξης μας...της κίνησης μας...
Ο ‘συνδετικός ιστός’ που μας ενεργοποιεί διαρκώς και μας επιτρέπει την σύνδεση με τον εαυτό μας και τους άλλους…
Η ανισορροπία που έρχεται ξαφνικά…
Η μετακίνηση στον χώρο για να ισορροπήσουμε ξανά…
Οι μνήμες, οι σκέψεις, οι σχέσεις, αυτά που μας ταράζουν...
H παράσταση είναι αποτέλεσμα κινητικής και σωματικής έρευνας -πριν τη διαδικασία των προβών πραγματοποιήθηκε και ερευνητικό εργαστήρι-με βασικά εργαλεία τις πρακτικές somatics και ειδικότερα το contact improvisation και το ‘λεξικό’ κίνησης Αxis syllabus. Οι πρακτικές αυτές βοηθούν τους χορευτές να βιώνουν την κίνηση συνειδητά και να έχουν παρουσία στη στιγμή, επιδιώκοντας να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και με το κοινό σε ένα βαθύτερο επίπεδο ώστε να νιώσουν αμφότεροι τη σύνδεση και τα νοήματα του χορού.
Αυτά που μας συμβαίνουν και μας ταράζουν μας δίνουν εργαλεία επιβίωσης.
Η ίδια η ζωή με τα απρόβλεπτα και τις εκπλήξεις, δηλαδή, μας κινεί διαρκώς προς κάτι νέο, συχνά δύσκολο και νεφελώδες, περίεργο, δυσνόητο κι ενίοτε σκοτεινό…
Αυτά που μας πληγώνουν τι τα κάνουμε; Τα απορροφούμε, τα αφήνουμε; Τι επιλέγουμε, τι δεχόμαστε, πού λέμε όχι; Πού επιτρέπουμε και τι μας επιτρέπεται;
Κι εδώ αρχίζει η ισορροπία της ύπαρξής μας ανάμεσα στο ‘εγώ κι ο
κόσμος’, ‘εγώ κι οι άλλοι’, ‘εγώ κι εσύ’.
 
diarkos me tarazeis2
Πληροφορίες Παράστασης
Χορογραφία: Τέτη Νικολοπούλου
Ερμηνεύουν: Τίμος Ζέχας, Μαρία Φουντούλη, Μαρίνα Τσαπέκου, Ματίνα Κωστιάνη
Πρωτότυπη Μουσική: Βαγγέλης Αλεξόπουλος, Χρύσα Παπαδοπούλου Merendez
Δραματουργία: Κατερίνα Νικολοπούλου
Διδασκαλία Axis Syllabus: Τίμος Ζέχας
Κοστούμια: Θεοδώρα Σουμαλεύρη
Φωτισμοί: Φαίδων Κωνσταντινίδης
Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου
Παραγωγή-σύμβουλος χορού: Ζωή Χατζιδάκη
Βοηθός παραγωγής: Άγγελα Γλυτσή
Σχεδιασμός αφίσας: Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Έλενα Προβατά
 
 
Παράσταση Σύγχρονου Χορού
9, 10, 16, 17, 30 Απριλίου 
& 1η Μαΐου ώρα 9.00μμ

 
Θέατρο Καλλιρόης, Καλλιρόης 10, 
Αθήνα
Αθήνα 
Μετρό Ακρόπολη
Τιμή εισιτηρίου: 
10 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ μειωμένο, 2 άτομα- 1εισιτήριο για Σχολές χορού
Τηλ. Κρατήσεων:
 6932376259, 2109210677
 
Σημείωμα της καλλιτέχνιδας
Οι πρόβες μας υπήρξαν μια τόσο δημιουργική διαδικασία, ένας συνεχής καλλιτεχνικός διάλογος με τους συνεργάτες μου οι οποίοι, με τη διαρκή τους ενέργεια, ζωντάνεψαν και εξέλιξαν κάθε ιδέα δίνοντάς τους δύναμη και ροή. Η ιδέα της ‘ταραχής’ ήρθε από την παλιά αγγλική έκφραση ‘ you always unbalance me’, η οποία μου δημιούργησε μια αποκαλυπτική εικόνα, αρκετή για να χτίσουμε αυτό το έργο και να δώσουμε στα ντουέτα μας (αγαπημένη μου και αναπόφευκτη συνθήκη) το πλαίσιο να διαμορφωθούν. Η ισορροπία είναι μια στάση ζωής και φτιάχνεται μέσα από αυτά που έχουμε δομήσει. Ωστόσο, κάθε τόσο, αυτή διαταράσσεται από μνήμες, σκέψεις, από τους άλλους και απρόβλεπτους εξωτερικούς παράγοντες (υπερβολικές επιρροές τελευταία), για να ισορροπήσει ξανά σε μίαν άλλη νέα θέση, η οποία τελικά εμπεριέχει τις ταραχές που δεν μας σκοτώνουν.
Τη χρονιά που πραγματοποιούσαμε τις πρόβες συνέβησαν πολλά, σε προσωπικό, και κοινωνικό επίπεδο, ενώ ταραχές μεγάλης εμβέλειας μας μετακίνησαν δραστικά.
Ωστόσο, κάποιες μας έφεραν πιο κοντά και απλώνοντας τα χέρια ενωνόμαστε και προσπαθούμε να ισορροπούμε κάθε φορά… ξανά.
Άλλωστε, μόνο μαζί θα φτάσουμε ασφαλείς στην σταθερή θέση/δράση της ανθρωπιάς.
 
Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ.Α για το έτος 2021-22
 

Tο texnes-plus σας πάει θέατρο!

Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Πονηρό Πνεύμα», την Παρασκευή 24  Μαρτίου στις 20:30 στη Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. 

Για να δηλώσετε συμμετοχή αφήνετε σχόλιο κάτω από άρθρο το όνομά σας και τον φίλο/η που θέλετε να δείτε την παράσταση και κάντε share το άρθρο στο προφίλ σας. 

π.χ Μαρία Παπαδοπούλου @ΚώσταςΧρακς 

«Σε περίπτωση συναγερμού για αεροπορική επιδρομή

κατά τη διάρκεια της παράστασης,
το κοινό θα ενημερωθεί από τη σκηνή...
Όσοι θεατές επιθυμούν, μπορούν να
αποχωρήσουν από το θέατρο, η παράσταση
ωστόσο θα συνεχιστεί».

Πρεμιέρα για το Πονηρό πνεύμα, 1941.

Ο γάμος του Τσαρλς και της Ρουθ βρίσκεται σε μόνιμη κρίση -τίποτα που δεν μπορεί ν' αντιμετωπιστεί με μια σειρά από κοκτέιλ πάρτι και γερά μεθύσια. Όταν όμως στην εξίσωση μπει ένα εκκεντρικό μέντιουμ και το ενοχλητικό φάντασμα μιας πρώην συζύγου, η κατάσταση θα πάρει την κάτω βόλτα. Το Πονηρό πνεύμα, η θρυλική μαύρη κωμωδία του Νόελ Κάουαρντ ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

Άνοιξη 1941. Το Λονδίνο βομβαρδίζεται άγρια από τους Γερμανούς κι ο Νόελ Κάουαρντ, ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της βρετανικής σκηνής, πάει στην εξοχή για να γράψει μια κωμωδία με φαντάσματα. Γιατί- παρά τις καταστροφικές επιθέσεις που σχεδόν ισοπεδώνουν την πόλη, παρά τα ερείπια και τα θύματα- η ζωή συνεχίζεται. Κι έτσι «μέσα στην ανασφάλεια, την τρέλα και τη μαυρίλα, ανθίζει μια εξωφρενική κωμωδία», όπως σημειώνει και ο σκηνοθέτης. Το Πονηρό πνεύμα θα γραφτεί μέσα σε πέντε μέρες και θα κάνει ρεκόρ παραστάσεων στο Ουέστ Εντ, με τον κόσμο να σχηματίζει ουρές, υποκρινόμενος πως όλα είναι καλά, όλα είναι όπως πριν. Κάτι αντίστοιχο άλλωστε κάνουν και οι ήρωες του έργου. Από τη μία πόνος και καταστροφή κι από την άλλη η αιώνια φόρα του ανθρώπου προς τα εμπρός, η ανάγκη μας να συνεχίσουμε πάση θυσία, η πεποίθησή μας πως η ζωή δεν σταματά ποτέ. Εστιάζοντας σ' αυτό το δίπολο και την αντήχησή του στις μέρες μας, ο Γιάννης Χουβαρδάς αναπτύσσει ως κεντρικό άξονα της παράστασης την ιδέα ενός συνεχόμενου πάρτι.

Αριστοτεχνικά δομημένη, η απίθανη, σχεδόν μεταφυσική κωμωδία του Κάουαρντ εξετάζει το θέμα του γάμου και τις δυσκολίες της συζυγικής πίστης, μετατοπίζοντας την πραγματικότητα όσο χρειάζεται για να μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει από απόσταση και με χιούμορ. Άλλωστε, το καυστικό, φλεγματικό, ανελέητο χιούμορ είναι αυτό που χαρακτηρίζει το Πονηρό πνεύμα, όπως και όλα τα έργα του μοναδικού Βρετανού συγγραφέα.

Αυτήν την αίσθηση της μετατοπισμένης πραγματικότητας έχει κι ο θεατής της παράστασης που αντικρίζει την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου γυμνή από σκηνικά, να θυμίζει έναν μεταβατικό χώρο. Ένα προσωρινό μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να μεθύσουν ανενόχλητοι και να ασχοληθούν με τα φαντάσματά τους, την ώρα που κάπου έξω- όχι και πολύ μακριά- σκάνε βόμβες.

Μετάφραση: Έρι Κύργια

Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Α'Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου
Β'βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτα Παπαδημητρίου
Γ'Βοηθός σκηνοθέτη: Μάγια Κυριαζή
Α'Βοηθός σκηνογράφου: Άννα Ζούλια
Β'Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Σταματοπούλου
Βοηθός φωτίστριας: Μαριέτα Παυλάκη

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Θανάσης Δήμου - Γιώργος Γλάστρας*: Δρ Μπράντμαν
Ειρήνη Λαφαζάνη: Λούσι
Κατερίνα Λέχου: κα. Μπράντμαν
Αννα Μάσχα: Ελβίρα
Αμαλία Μουτούση: Μαντάμ Αρκάτι
Αργύρης Ξάφης: Τσaρλς
Κωνσταντίνα Τάκαλου: Ρουθ

*Για το πρώτο διάστημα παραστάσεων, τον ρόλο του Δρ Μπράντμαν θα ερμηνεύσει ο Γιώργος Γλάστρας.

Το Θέατρο 2510 παρουσιάζει την παράσταση «Νίκος Μπελογιάννης: Στο μπόι των ονείρων» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Ζαφείρη.

Που «συναντήθηκαν», έστω για μια και μοναδική φορά, ο Αϊνστάιν, ο Πικάσο, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Ζαν Πωλ Σαρτρ και ο Πάμπλο Νερούντα;

Η απάντηση: Στην παγκόσμια καμπάνια αλληλεγγύης για το Νίκο Μπελογιάννη, μαζί με άλλους 250.000 από όλο τον κόσμο, που έστειλαν τηλεγραφήματα στην τότε κυβέρνηση, για να μην γίνει η εκτέλεση.

 Ποιος ήταν ο άνθρωπος που «Μ΄ ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία.

Μ΄ ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώνει»;
Και γιατί σκηνοθετήθηκαν δυο δίκες προκειμένου να εκτελεστεί;

 

Μέσα από την σχέση του με την Έλλη Παππά, τη σύλληψή τους, τις δίκες και το τέλος μπροστά στις υψωμένες κάνες, η θεατρική ομάδα του 2510 προσπαθεί να αφουγκραστεί τα ίχνη της πραγματικής ιστορίας και πώς φτάνουν έως τις γειτονιές των μικρών και μεγάλων ονείρων. Ή της Ουτοπίας;

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Ανδρέας Ζαφείρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χαρά Νικολάου
Ερμηνεύουν: Σταυριάνα Καδή, Σωτήρης Τασούλας

Την Τρίτη 29 Μαρτίου, μεσάνυχτα, προς Τετάρτη 30 Μαρτίου, την ημέρα και την ώρα που θα συμπληρώνονται ακριβώς 70 χρόνια από την εκτέλεση, θα δοθεί ειδική μεταμεσονύχτια παράσταση.

Διάρκεια:70 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων:Κανονικό: 10€ /Μειωμένο, Ανέργων, ΑΜΕΑ: 5€
Διάρκεια Παραστάσεων:12 Μαρτίου - 1 Μαϊου

Ο μονόλογος της Κικής Μαυρίδου «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή», βασισμένος στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη, με τη Ράνια Σχίζα στον ομώνυμο ρόλο, ξεκινάει στον Πολυχώρο VAULT από την Παρασκευή 18 Μαρτίου.

«Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή», είναι η πρώτη από τις τρεις παραστάσεις με τις οποίες επανέρχεται τη φετινή σεζόν στον Πολυχώρο VAULT, το Θεατρικό Φεστιβάλ Μονολόγων «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ…». Με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, το Φεστιβάλ που φέρνει επί σκηνής, μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών, είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη. Πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι άλλες δύο παραστάσεις που ακολουθούν είναι η «Χαρίκλεια Καβάφη» (βασισμένη στη ζωή της μητέρας του Κωνσταντίνου Καβάφη) και η «Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος» (βασισμένη στη ζωή της μητέρας του Γεώργιου Καραϊσκάκη).

Υπόθεση του έργου

 

Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν. «Η μάνα αυτουνού». Προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, μα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη. Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα. Σχεδόν ψιθυριστά. Από αυτούς τους ψιθύρους που είναι μαχαιριές στην καρδιά. Που καμιά φορά όμως γίνονται και φονικά. «Ο γιος αυτηνής», ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε. Όπως «δολοφονείται» σ’ αυτόν τον κόσμο, ότι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του. «Η μάνα αυτουνού». Το λιγότερο φωτισμένο πρόσωπο στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Στον οποίο βασίστηκε για να γράψει και το σημαντικότερο έργο του. Το «Τρίτο Στεφάνι». Που αποτελεί, πέρα από μια καταγραφή κι ένα ξεμασκάρεμα της αγίας ελληνικής οικογένειας. Εάν όμως το «Τρίτο Στεφάνι» ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του, ταυτίζεται με όλα τα κρυμμένα μυστικά. Που κρατάμε καλά κλειδωμένα σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής μας.

 
Το Φεστιβάλ «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ…»

 

Εγκαινιάστηκε το 2017 στον Πολυχώρο VAULT και περιελάμβανε πέντε πρωτότυπα έργα που έγιναν παραστάσεις και γνώρισαν μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία: «Ο Γιος Μου Νικόλαος Μάντζαρος», «Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη», «Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ! Γιάννη μ’», «Νικολέτα Νομικού – Συγγρού: Ο Ανδρέας Μου» και «Ολυμπιάδα ή Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;». Πέντε μάνες (Ρεγγίνα Μάντζαρου, Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, Βασιλική Τριανταφύλλου, Νικολέτα Νομικού Συγγρού και Ολυμπιάδα), που μιλούσαν για τους γιους τους (Νικόλαο Μάντζαρο, Διονύσιο Σολωμό, Ιωάννη Μακρυγιάννη, Ανδρέα Συγγρό και Μέγα Αλέξανδρο).

Για τις ανάγκες του φεστιβάλ, γίνεται ανάθεση σε θεατρικούς συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και άλλους καλλιτέχνες, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν ένα θεατρικό project με πρωταγωνίστρια την μάνα ενός σημαντικού, για την ιστορία της Ελλάδας, άνδρα. Μονόλογοι που ξεδιπλώνουν την ζωή αυτών των σπουδαίων ανθρώπων και αποτελούν φόρο τιμής στις γυναίκες που τους ανέθρεψαν.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδείξει και να προβάλει την σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία, παντρεύοντας την πείρα των παλαιοτέρων με την ορμή των νέων δημιουργών. Στηρίζει και στηρίζεται στο νεοελληνικό κείμενο και φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας. Τα έργα αυτά έχουν βαθιά κοινωνικοπολιτική χροιά και θίγουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας, που εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και σήμερα. Έχουν έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, απευθύνονται και αφορούν κάθε πολίτη αυτής της χώρας και προβάλουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας:Κική Μαυρίδου
Σκηνοθεσία:Βαγγέλης Λάσκαρης

Σκηνικά:Γιώργος Λιντζέρης
Κοστούμια:Γιώργος Λιντζέρης, Ειρήνη Αβζίδου
Μουσική:Μάνος Αντωνιάδης
Φωτισμοί:Βαγγέλης Μούντριχας

Παίζουν:Ράνια Σχίζα. Την φωνή του χαρίζει στο ρόλο του Κώστα Ταχτσή ο Νίκος Καραθάνος.

Διάρκεια:70' (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων:Γενική είσοδος: 12 ευρώ, Μειωμένο Εισιτήριο: 10 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)
Πληροφορίες:Προπώληση: viva.gr
Παραστάσεις: Παρασκευή στις 21:15 και Σάββατο στις 18:15
Φωτογραφίες:Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Πληροφορίες Χώρου:Πολυχώρος VAULT, Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός

 

 

Η ιστορία ξαναγράφεται… από την ίδια την Κλεοπάτρα

20 χρόνια μετά το τελευταίο ανέβασμα του από τον Σ. Ευαγγελάτο, το θεατρικό αριστούργημα του W. Shakespeare "Αντώνιος και Κλεοπάτρα" ανεβαίνει ξανά στο Θέατρο Φούρνος σε ένα έργο για τρεις. Εκείνος "είχε για πρόσωπο τον ήλιο και το φεγγάρι", εκείνη "ήταν πιο εκθαμβωτική κι από την Αφροδίτη" ενώ το τρίτο πρόσωπο θα σταθεί ανάμεσα στα δύο αυτά πλάσματα άλλοτε σαν "πρόσωπο σκοτεινό με το χαρούμενο μαντάτο" κι άλλοτε σαν μοίρα "που συνεχώς χώνει το μαχαίρι". Η ζωντανή μουσική κρουστών οργάνων της παράστασης δημιουργεί ένα ξεχωριστό ηχοτοπίο και μεταφέρει τον θεατή σε έναν κόσμο ερωτικό και παθιασμένο δύο ανθρώπων που διψάνε όχι για εξουσία, όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Φίλιππος Ζαρφειάδης, αλλά για μια ζωή πέρα από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

«Ακόμα δεν με ξέρεις;»

Τα “πέπλα” της Ανατολής σκιάζουν μια από τις πιο αινιγματικές προσωπικότητες της ανθρώπινης ιστορίας, την Κλεοπάτρα. Μια γυναίκα που σαγήνευσε τους Ρωμαίους αυτοκράτορες κι όχι μόνο, μια γυναίκα που η εικόνα της στοίχειωσε τους καλλιτέχνες και τους ιστορικούς ανά τους αιώνες. Ποια είναι άραγε η πραγματική Κλεοπάτρα; Οι θεατές μένουν πάντοτε με την απορία πότε παίζει θέατρο και πότε φοράει το πραγματικό της πρόσωπο. Τι να κρύβεται πίσω από το φαντασμαγορικό κούρεμα των μαλλιών της ή πέρα από την επιβλητική ομορφιά της; Ποιοι να είναι άραγε εκείνοι «οι αθάνατοι καημοί» που «σαλεύουν» μέσα της και που η ίδια τους θυμάται λίγο πριν το πικρό της τέλος; Η Κλεοπάτρα είναι μια σαγηνευτική, ακαθόριστα επικίνδυνη και συναρπαστική θεατρική φιγούρα, είναι ένας από τους γοητευτικότερους γυναικείους ρόλους.

«Πολλά εγκυμονούν ετούτοι οι καιροί…»

antonios

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Σε μια εποχή που ακόμα και μια απλή χειραψία οδηγεί σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις, το θεατρικό έργο του William Shakespeare “Αντώνιος και Κλεοπάτρα” ξεχειλίζει από αυτό που έχουμε ανάγκη όλοι μας σήμερα, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τον έρωτα και την πραγματική, ουσιαστική επαφή. Ένας άντρας και μια γυναίκα αψηφούν τα κελεύσματα της εξουσίας μόνο και μόνο για να παραμείνουν μαζί. Ο Αντώνιος ξεχνά την αυτοκρατορία, της οποίας ηγείται, ενώ η Κλεοπάτρα ριψοκινδυνεύει «να ερημώσει ολόκληρη η Αίγυπτος» αρκεί να μπορεί να διεκδικήσει το δικαίωμα της στον έρωτα. Η ομάδα μου κι εγώ είχαμε ως όχημα τον ποιητικό λόγο του Σαίξπηρ και ανακαλύψαμε τη διαχρονικότητα του έργου του. Μα πώς ο άνθρωπος αυτός μπόρεσε πριν 400 χρόνια να μιλήσει με χειρουργική ακρίβεια για το σήμερα; Η απάντηση στο δύσκολο αυτό ερώτημα πιστεύω πως έγκειται στην “ανοιχτότητα” του έργου του. Δεν φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις αλλά να γεννήσει ερωτήματα για τη φύση του Ανθρώπου… ακόμα και για την ισότητα των δύο φύλων. Ασύλληπτο κι όμως αληθινό. Η παράσταση «Αντώνιος και η Κλεοπάτρα» ευτύχησε στη σκηνή στα χέρια του Peter Brook, της Helen Mirren και της Judi Dench αλλά στην Ελλάδα γνώρισε αρκετές αποτυχίες εξαιτίας ίσως των στερεοτύπων που ακολουθούν τα δύο ιστορικά αυτά πρόσωπα. Στερεότυπα που η εποχή μας είναι έτοιμη πια να σπάσει και να τα αφήσει μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Ταυτότητα Παράστασης:

Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168

Σκηνοθεσία - Επεξεργασία κειμένου: Φίλιππος Ζαρφειάδης

Ερμηνεία: Φίλιππος Ζαρφειάδης, Μαρίνα Παντελάκη, Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος

Ζωντανή μουσική επί σκηνής – Sound design: Θανάσης Λάκκας

Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπαρή

Επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος

Artwork αφίσας: Αλεξάνδρα Μπαρή

Κατασκευή αφίσας: Κυριακή Γεωργοπούλου

Φωτογραφίες – Βίντεο: Αννίτα Σπιθάκη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 21:15 Κυριακή 20:00 (2-3/04, 9-10/04, 16-17/04)

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο)

Προπώληση: viva.gr

Τηλ. Κρατήσεων: 210 6460748

Μια παράσταση βασισμένη σε κείμενα των Κ. Παλαμά, Ν. Καζαντζάκη & Η. Βουτιερίδη

από την Εταιρεία Θεάτρου Enigma

στο Studio ΝΕΜΕΣΗ (Δελφών 176)

για 4 παραστάσεις

 Η νέα παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου Enigma “Γης Αερικά”, για τέσσερις παραστάσεις στο Studio ΝΕΜΕΣΗ: Σάββατο 9-Κυριακή 10 Απριλίου, Σάββατο 16-Κυριακή 17 Απριλίου Ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

 

 Kaselimi

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

Στην παράσταση παρακολουθούμε τρεις διαφορετικές ηρωίδες: την Τρισεύγενη (από το ομώνυμο έργο του Κωστή Παλαμά), την Ηλιογέννητη (από το ομώνυμο έργο του Ηλία Βουτιερίδη) και τη Σμαράγδα (από το έργο Πρωτομάστορας του Νίκου Καζαντζάκη, που στηρίζεται στο δημοτικό ποίημα “Το Γεφύρι της Άρτας”).

gisaerika texnes plus

Τρεις ηρωίδες που θυμίζουν αερικά λαϊκών θρύλων, με ιστορίες παράλληλες και κοινή μοίρα. Μέσα από τους διαλόγους των έργων βλέπουμε να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας, ένα κομμάτι δικό μας, ένα κομμάτι τόσο παλιό και τόσο σύγχρονο μαζί, ένα κομμάτι Ελλάδας.

 

gisaerika2 texnes plus

Δημοτικά τραγούδια, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια, δοξασίες, ήθη, έθιμα, χρησιμοποιήθηκαν ως υλικό για τα θεατρικά έργα του “Ρωμαίικου Συμβολισμού”, καθως τα παραδοσιακά και λαογραφικά στοιχεία του τόπου, λειτουργούν ως ενωτικός ιστός, που φέρνει τους ανθρώπους από το χθες στο σήμερα. Μέσα στον πυρήνα της Νεοελληνικής Παράδοσης υπήρχαν πάντα τα σπέρματα των αρχαιοελληνικών μύθων, οι αξίες, η ψυχή, η ιστορική διαδρομή ενός λαού μέσα στο χρόνο.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Δραματουργική επεξεργασία: Αστερόπη Χαριτίδου

Σκηνοθεσία: Κυριάκος Δανιηλίδης

Παίζουν: Κυριάκος Δανιηλίδης, Κατερίνα Κασελίμη, Αστερόπη Χαριτίδου

Φωτογραφίες παράστασης: Lea Wood

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Enigma

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Μέρες παραστάσεων: Σάββατο 9 - Κυριακή 10, Σάββατο 16 - Κυριακή 17 Απριλίου.

Ώρες παραστάσεων: Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00

Χώρος: Studio ΝΕΜΕΣΗ (Δελφών 176, τηλ. 2310326230).

Εισιτήρια: μέσω viva.gr και στο ταμείο του Studio ΝΕΜΕΣΗ.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ, Φοιτητικό-Ανέργων 8 ευρώ.

 

 

‘’Εδώ που μαζευτήκαμε όλοι οι αναθεματισμένοι να σύρει ο χάρος το χορό να βγούμε πεθαμένοι’’.

 

Σύνοψη

ΑΝΑΘΕΜΑ

του Γιώργου Αδαμαντιάδη

Πειραιάς 1927. Την ώρα που το ελληνικό κράτος προσπαθεί να συνέλθει από την καταστροφή στη Μικρά Ασία, οι γειτονιές του λιμανιού έχουνε μετατραπεί στο μεγαλύτερο κέντρο σωματεμπορίας , προστασίας, παρανομίας & διακίνησης ναρκωτικών ολόκληρης της επικράτειας. Το φρικιό της μαστροπείας & του παρακράτους έχει πολλά κεφαλιά : Μανιάτες ,νταήδες, ληστές, τοπικοί άρχοντες και στην κορυφή του τέρατος η αστυνομία. Σάπια η περιοχή μέχρι το κόκκαλο. Ένας βετεράνος του μικρασιατικού πολέμου αναζητά τον βιαστή της κόρης του. Ένας ρεμπέτης με την κομπανία του κηρύσσει πόλεμο στο πολυκέφαλο τέρας. Οι δρόμοι τους διασταυρώνονται & συμμαχούν. Η μοίρα είναι άσσος στο μπαρμπούτι. Τζογάρει τις ζωές μας & ‘μεις μένουμε να δούμε αν κερδίσαμε ή χάσαμε.

 

Η ομάδα έχει ανεβάσει και παλαιότερα θεατρικά έργα του Γιώργου Αδαμαντιάδη : MUTE 2018 & Τα Μπάσταρδα του Σίσυφου 2019.

 

Συντελεστές :

Επιμέλεια σκηνοθεσίας & συγγραφή κειμένου : Γιώργος Αδαμαντιάδης

Βοηθός σκηνοθεσίας : Παύλος Ιορδανόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμού : Λογοθέτης Δημήτρης

Παίζουν : Αλέξανδρος Σιάτρας , Γιάννης Ζαφείρης , Γιώργος Αδαμαντιάδης, Ειρήνη Ζήκα, Κατερίνα Κυπραίου, Παύλος Ιορδανόπουλος, Στέλιος Μοίρας & Φάνος Θεοφάνους.

 

 

Πληροφορίες

''Ανάθεμα'' στο Θέατρο Καλλιρόης

(Καλλιρόης 10,Αθήνα)

Πρεμιέρα Δευτέρα 21/3 και θα παίζεται κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15.

 

Ημέρες Παραστάσεων : Δευτέρα & Τρίτη

Ώρες : 21:15

Διάρκεια 1:45’

Τιμές εισιτηρίων : 10€ κανονικό, 8€ φοιτητικό και ανέργων.

Τηλέφωνα κρατήσεων: 6972144563, 6949230879

 

Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων

Ακατάλληλο για ανηλίκους

 

 

 

 

Tο texnes-plus σας πάει θέατρο!

Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Πονηρό Πνεύμα», τη  Πέμπτη 24 Μαρτίου στις 20:30 στη Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. 

Για να δηλώσετε συμμετοχή αφήνετε σχόλιο κάτω από άρθρο το όνομά σας και τον φίλο/η που θέλετε να δείτε την παράσταση και κάντε share το άρθρο στο προφίλ σας. 

π.χ Μαρία Παπαδοπούλου @ΚώσταςΧρακς 

 

 

«Σε περίπτωση συναγερμού για αεροπορική επιδρομή

κατά τη διάρκεια της παράστασης,
το κοινό θα ενημερωθεί από τη σκηνή...
Όσοι θεατές επιθυμούν, μπορούν να
αποχωρήσουν από το θέατρο, η παράσταση
ωστόσο θα συνεχιστεί».

Πρεμιέρα για το Πονηρό πνεύμα, 1941.

Ο γάμος του Τσαρλς και της Ρουθ βρίσκεται σε μόνιμη κρίση -τίποτα που δεν μπορεί ν' αντιμετωπιστεί με μια σειρά από κοκτέιλ πάρτι και γερά μεθύσια. Όταν όμως στην εξίσωση μπει ένα εκκεντρικό μέντιουμ και το ενοχλητικό φάντασμα μιας πρώην συζύγου, η κατάσταση θα πάρει την κάτω βόλτα. Το Πονηρό πνεύμα, η θρυλική μαύρη κωμωδία του Νόελ Κάουαρντ ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

Άνοιξη 1941. Το Λονδίνο βομβαρδίζεται άγρια από τους Γερμανούς κι ο Νόελ Κάουαρντ, ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της βρετανικής σκηνής, πάει στην εξοχή για να γράψει μια κωμωδία με φαντάσματα. Γιατί- παρά τις καταστροφικές επιθέσεις που σχεδόν ισοπεδώνουν την πόλη, παρά τα ερείπια και τα θύματα- η ζωή συνεχίζεται. Κι έτσι «μέσα στην ανασφάλεια, την τρέλα και τη μαυρίλα, ανθίζει μια εξωφρενική κωμωδία», όπως σημειώνει και ο σκηνοθέτης. Το Πονηρό πνεύμα θα γραφτεί μέσα σε πέντε μέρες και θα κάνει ρεκόρ παραστάσεων στο Ουέστ Εντ, με τον κόσμο να σχηματίζει ουρές, υποκρινόμενος πως όλα είναι καλά, όλα είναι όπως πριν. Κάτι αντίστοιχο άλλωστε κάνουν και οι ήρωες του έργου. Από τη μία πόνος και καταστροφή κι από την άλλη η αιώνια φόρα του ανθρώπου προς τα εμπρός, η ανάγκη μας να συνεχίσουμε πάση θυσία, η πεποίθησή μας πως η ζωή δεν σταματά ποτέ. Εστιάζοντας σ' αυτό το δίπολο και την αντήχησή του στις μέρες μας, ο Γιάννης Χουβαρδάς αναπτύσσει ως κεντρικό άξονα της παράστασης την ιδέα ενός συνεχόμενου πάρτι.

Αριστοτεχνικά δομημένη, η απίθανη, σχεδόν μεταφυσική κωμωδία του Κάουαρντ εξετάζει το θέμα του γάμου και τις δυσκολίες της συζυγικής πίστης, μετατοπίζοντας την πραγματικότητα όσο χρειάζεται για να μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει από απόσταση και με χιούμορ. Άλλωστε, το καυστικό, φλεγματικό, ανελέητο χιούμορ είναι αυτό που χαρακτηρίζει το Πονηρό πνεύμα, όπως και όλα τα έργα του μοναδικού Βρετανού συγγραφέα.

Αυτήν την αίσθηση της μετατοπισμένης πραγματικότητας έχει κι ο θεατής της παράστασης που αντικρίζει την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου γυμνή από σκηνικά, να θυμίζει έναν μεταβατικό χώρο. Ένα προσωρινό μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να μεθύσουν ανενόχλητοι και να ασχοληθούν με τα φαντάσματά τους, την ώρα που κάπου έξω- όχι και πολύ μακριά- σκάνε βόμβες.

 

Μετάφραση: Έρι Κύργια

Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Α'Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου
Β'βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτα Παπαδημητρίου
Γ'Βοηθός σκηνοθέτη: Μάγια Κυριαζή
Α'Βοηθός σκηνογράφου: Άννα Ζούλια
Β'Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Σταματοπούλου
Βοηθός φωτίστριας: Μαριέτα Παυλάκη

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Θανάσης Δήμου - Γιώργος Γλάστρας*: Δρ Μπράντμαν
Ειρήνη Λαφαζάνη: Λούσι
Κατερίνα Λέχου: κα. Μπράντμαν
Αννα Μάσχα: Ελβίρα
Αμαλία Μουτούση: Μαντάμ Αρκάτι
Αργύρης Ξάφης: Τσaρλς
Κωνσταντίνα Τάκαλου: Ρουθ

*Για το πρώτο διάστημα παραστάσεων, τον ρόλο του Δρ Μπράντμαν θα ερμηνεύσει ο Γιώργος Γλάστρας.

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Όλγα Τουρνάκη σε ηλικία 89 ετών. Την είδηση έκανε γνωσή στα social media ο Σπύρος Μπιμπίλας. 

 

αρχείο λήψης

Γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας το 1933. Σπούδασε αρχικά στη Γυμναστική Ακαδημία και για μικρό διάστημα στην Ιατρική Σχολή, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Ωδείο Αθηνών με τον Μενέλαο Παλλάντιο. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1955 έως το 2004 έλαβε μέρος σε 90 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Όσον αφορά το αρχαίο δράμα, μέχρι το 1958 συμμετείχε στον Χορό (Εκάβη, Κλυταιμνήστρα, Ιφιγένεια εν Αυλίδι κ.ά.), το 1959 προήχθη σε Κορυφαία (Ορέστεια, Βάτραχοι-Κύκλωψ κ.ά.), ενώ από το 1968 άρχισε να ερμηνεύει ρόλους (Μήδεια, Ευρυδίκη κ.ά.) και από το 1971 ερμήνευε πρωταγωνιστικούς ρόλους (Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Εκάβη κ.ά.). Παράλληλη ήταν η πορεία της στο νεότερο διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο. Τελευταία της παράσταση στο Εθνικό Θέατρο ήταν στο έργο Ντόγκβιλ (2004). Μεταξύ 1960 και 2001 έπαιξε σε έντεκα κινηματογραφικές ταινίες (Οι ξενιτεμένοι, Στο δρόμο του Θεού, Αθώος ή ένοχος, 1922 κ.ά.). Μεταξύ 1971 και 2006 εμφανίστηκε σε 18 τηλεοπτικές σειρές (Αστροφεγγιά, Ετυμηγορία, Η κραυγή των λύκων, Λούμπεν κ.ά.). Μεταξύ 1978 και 1995 συμμετείχε σε 22 τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις καταγεγραμμένες από την ΕΡΤ, την ΥΕΝΕΔ και τον ΑΝΤ1 (Εκκλησιάζουσαι, Καπνοτόπια, Ματωμένος γάμος, Ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ΄, Οιδίπους επί Κολωνώ, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα κ.ά.). Έχει συμπράξει σε ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών για τις δισκογραφικές εκδόσεις των Ελληνικών Εβδομάδων Σύγχρονης Μουσικής. Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε την καλλιτεχνική περίοδο 1977-78, όταν εμφανίστηκε ως αφηγήτρια στο μπαλέτο Γένεση (Νικολούδη/Αδάμης, Ηρώδειο, 1978).

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

Ροή Ειδήσεων

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία