Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ποιος ήταν ο Ντίκος Βυζάντιος, που τιμά φέτος το Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο; Κύριο

Αφιέρωμα στον Ντίκο Βυζάντιο θα κάνει φέτος το Ίδρυμα Βασίλη κι Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου στις 30 Ιουνίου.

Με έργα που έρχονται από μεγάλα μουσεία της Ευρώπης, όπως της Γαλλίας, το μουσείο της Άνδρου ανοίγει τις πόρτες του για την έκθεση «Ανεικονισμός και Παραστατικότητα» υποδέχοντας έναν από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες ζωγράφους της διασποράς.

Ο Κωνσταντίνος Βυζάντιος, γνωστός στον καλλιτεχνικό κόσμο ως «Βυζάντιος», μεγάλωσε υπό την καλλιτεχνική καλλιέργεια του ζωγράφου πατέρα του, Περικλή Βυζάντιου. Στα 16 του, έγινε δεκτός στην ΑΣΚΤ και τον Δεκέμβριο του 45’ βρέθηκε στο Παρίσι για να αποφύγει τον εμφύλιο διχασμό. Από την αρχή του ταξιδιού του επηρεάστηκε και προσεγγίστηκε από διάφορους, όπως τον Δημήτρη Γαλάνη και τον Alberto Giacometti, οι οποίοι τον βοήθησαν να βυθιστεί σε έναν άλλο κόσμο τέχνης και νοοτροπίας.

«Ο Ευγένιος Ιονέσκο τον θεωρούσε «έναν από τους πιο πρωτότυπους, τους πιο λεπτούς και τους πιο γοητευτικούς ζωγράφους» που είχε γνωρίσει. Ποιες οι εκφραστικές του δυνατότητες; Τι είναι αυτό που τον ενέταξε ανάμεσα σε διακεκριμένα ονόματα του πνεύματος και της τέχνης;» θέτει ως ερώτημα για την έκθεση ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή, Κυριάκος Κουτσομάλλης. Αυτό που κάνει τον καλλιτέχνη να διακρίνεται ανάμεσα σε άλλους είναι η μόνιμη ένταση στις φιγούρες του, η αποστήθιση των καιρών που βίωνε ο καλλιτέχνης, καθώς κι ίχνη και μνήμη μιας χώρας γεμάτη όνειρα που αναγκάστηκε να αφήσει πίσω.

VYZANTIOS0
  

   Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα χωρίζεται σε τρεις σημαντικούς κύκλους:

1) Η αφαιρετική περίοδος, η οποία διήρκησε μέχρι το 1972 κι ολοκληρώθηκε με μια αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Galliera (1945 – 1972).

2) Η περίοδος των μαυρόασπρων σχεδίων σε χαρτί, τα οποία εγκωμίασε με ένα εμβριθές και διορατικό κείμενο ο φιλόσοφος Michel Foucault (1972 – 1981).

3) Η περίοδος των ανθρωποκεντρικών συνθέσεων, που άρχισε από το 1981 και διήρκεσε μέχρι το τέλος της ζωής του και παρουσιάστηκαν σε μια πλειάδα εκθέσεων διεθνώς (1981 – 2007).

Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή

Ντίκος (Κωνσταντίνος) Βυζάντιος «Ανεικονισμός και Παραστατικότητα»

Άνδρος, 30 Ιουνίου – 22 Σεπτεμβρίου 2019

bookfeed_konstantinidis

anixnos250x300

Σε Γενικές Γραμμές

Video

Αποκτήστε τα μ' ένα κλικ εδώ!

Ζαχαροπλαστική Καγγέλης

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία